Byly podle vás zlomové branky, které jste inkasovali krátce po té, co jste šli do vedení?

Vedli jsme o gól a dvě minuty na to inkasujeme. Já to říkám pořád, že ty dvě, tři minuty po vstřelení branky jsou velice důležité. My jsme to nezvládli, inkasovali jsme a nemůžete pak pomýšlet na vítězství. Další věc byla naše koncovka. Zejména ve venkovních zápasech, když takové šance neproměníte, tak nemůžete vyhrát. Desítku jsme nedali, pak ani šance při naší power play. Udělali jsme si to velice těžký, ale musíme jet dál.

Slavia je hodně omlazená, jsou to vaši bývalí svěřenci z juniorky. Budou si muset tvrdě zvykat, vidíte to taky tak?

Samozřejmě, je to úplně jiný level futsalu, jiný svět. Ti kluci si na to nebudou zvykat měsíc, nebo dva, ale celou sezonu. My zkušení jim musíme pomoct, nemůžeme to nechat na nich. To není nic proti nim, ale jejich soupeři, kteří proti nim budou nastupovat, to je prostě vysoká kvalita. Ukázal to Chomutov, ukáží to i další.

Prohra na úvod je nepříjemná, další soupeř Žabinští Vlci Brno přijedou do Prahy výrazně posílení. Jak vidíte tento zápas?

Mají Havla s Ťokem. Honza Havel je jeden z nejzkušenějších futsalistů v lize, pomůže jim takticky, do defenzivy a bude to hodně vidět. Je to znát hned, jak je na hřišti. Vlci jsou už hodně zkušený tým, čeká nás velice těžké utkání. Potom je pauza a pak jdeme na Plzeň. Musíme zápas s Vlky doma zvládnout.

Jak vidíte celkově současnou Slavii? Je samozřejmě dobře, že mladí junioři dostávají šanci, je to logické. I pro vás jako pro jejich trenéra, který je vychoval, to musí být na jednu stranu dobrý pocit.

Je to dobrý pocit a jsem toho zastáncem. Ale v sezoně nastanou situace, kdy je na hřiště nemůžete ani poslat, abyste jejich kariéře neublížili. Tam musíme být na to opatrní a vědět, kdy ty hráče využívat a kdy ne, citlivě to posuzovat. Jsem zastáncem toho, abychom jim dávali šanci. Máme nejlepší mládež, nejvíc odchovanců v A týmu již několik let po sobě. Bude si to dlouho sedat. Celý klub na to musí být připravený, že to nepůjde ze dne na den.

Tomáš Kuchta si bude už muset zvyknout na jinou roli, už není ten mladý kluk, co se rozehrává. Už i na něm lěží tíha zápasu. Jak vidíte jeho pozici v mužstvu?

Pamutuji si, když jsem ho měl v sedmnáctce a lidé se mi smáli, když jsem o něm říkal, že má potenciál. Moc lidí ho v tu dobu nebralo vážně. Silovou složku, chuť hrát, obrovské nasazení měl vždycky v sobě. Stavěl jsem na něm v U17 i U19. Oťukával se, ale ta doba je pryč, teď musí ukázat, že dokáže tým táhnout. Říkal jsem mu to před sezonou, že teď na něm bude ta tíha stát. On bude ten, který musí udělat zápasy, musí dávat branky. Povedlo se mu to v přípravě v Kadani, kde mu padlo všechno. V Chomutově, když šlo o body, tak nedal desítku a další šanci. Musí si zvyknout, že se do těch šancí bude dostávat a musí je proměňovat. Je to kluk s potenciálem nejenom pro Slavii, ale pro celý futsal.

V Chomutově hrál poprvé také Šimon Schütz. Co se dá říct k němu?

Nastoupil poprvé v Kadani a v Chomutově už měl poměrně velkou minutáž. Šimon to v pohodě a bez problémů zvládl, neudělal chybu, s postupem utkání si už troufl i na odvážnější akce s míčem. Na to, že to byla jeho premiéra, tak jeho hra se mi líbila.

Sezona je nastavená tak, že ve spodu tabulky jde od začátku všem o všechno. Nikdo nebude brát ohledy, že je tady nějaká omlazená Slavia. Obhajujete bronz, ale jako výzvu vlastně před sebou vidíte?

Musíme to brát zápas od zápasu. Jinak to ani nejde, dolů jdou tři týmy, nikdo nám nic nedaruje, nebude to žádná zábava. Mluvili jsme o tom i kabině, že tato sezona bude náročná i vzhledem k tomu, kolik nás zkušených zbylo. Víme o tom, musíme se s tím porvat.

Poslední otázka, vy jste závěr sezony vynechal kvůli zranění, jak se teď na palubovce cítíte?

Byl to pro mě první ostrý zápas po strašně dlouhé době s velkou minutáží. Jsem zvyklý na jiné výkony od sebe, ale vzhledem k situaci tam některé pasáže byly lepší a některé horší. Zranění jsem doléčil poctivě. Poté se začal připravovat u svého kondičního trenéra Matěje Rajnocha. Musím jemu i fyzioterapeutům poděkovat. Cítím se kondičně připravený. U mě je problém na začátku sezóny vždy, rozjíždím se trochu pomaleji a lepší zápasy mám až v pozdější fázi sezóny. Teď je to trochu umocněno tím zraněním. Ale momentálně na to není čas a musím pomoc týmu výkony okamžitě.

Další aktuality

David Drozd: Musíme zapracovat na defenzivě
David Drozd: Musíme zapracovat na defenzivě 03.09.2024

Vstup do letošního ročníku 1. Futsal ligy zvládli futsalisté FK Chrudim za tři body, když v pátek večer zvítězili na palubovce Žabinských Vlků Brno těsně 5:4. Výsledek, ale hlavně koncovka zápasu však mohly být určitě lepší. O utkání jsme si popovídali se střelecky dobře naladěným Davidem Drozdem, autorem čistého hattricku.

Slavii posílil Lukáš Nečas
Slavii posílil Lukáš Nečas 31.08.2024

Před svým prvním zápasem nové sezony 1. Futsal ligy představila Slavia novou posilu - přichází bývalý juniorský reprezentant Lukáš Nečas, který má za sebou zkušenost z německé Bundesligy, kde působil v dresu SSV Jahn 1889 Regensburg.

Zdeněk Sláma: Mladý tým jsme ještě omladili
Zdeněk Sláma: Mladý tým jsme ještě omladili 27.08.2024

Už v závěru play off minulé sezony dostávali prostor ve slávistickém dresu juniorští mistři republiky. Nejinak tomu bylo v letních přípravných zápasech. Trenér červenobílých futsalistů Zdeněk Sláma bude na mladé naděje spoléhat i v sezoně, která pro sešívané začne v pondělí 2.září v Chomutově.