Vítáme vás v Chrudimi a začnu zostra. S jakými ambicemi jste sem přišel?

Samozřejmě jen s těmi nejvyššími. Je všeobecně známo, že Chrudim je na tom dlouhodobě nejlíp a společně s Plzní vládne poslední roky českému futsalu. Proto jsem do klubu přišel, abych pomohl vybojovat titul.

Co vím, tak jste byl s vedením FK ve spojení již několik let. Co rozhodlo, že jste se nyní konečně domluvili?

Máte pravdu, první kontakt proběhl již někdy v roce 2014, tehdy jsem hrával za Tango Brno a v Chrudimi ještě trénoval Cacau. Nakonec to ale nedopadlo a mé futsalové kroky směřovaly na Slovensko a pak do Maďarska. Pak jsme spolu jednali ještě několikrát, ale prostě se to vždy nějak míjelo. Před letošní sezonou jsem měl dvě varianty. Buď bych šel normálně do práce, k tomu kopal fotbal a futsal dal na takovou nižší úroveň, hrál třeba za Helas a chodil dvakrát třikrát týdně na trénink. Druhou možností, k níž jsem se nakonec přiklonil, bylo, že to ještě na dva roky profesionálně zkusím. Jako jeden z hlavních aspektů pro tuto variantu je má vidina, že bychom s reprezentací mohli postoupit na Mistrovství Evropy, což by byla asi moje poslední šance si na takovémto turnaji zahrát.

Narazil jste na reprezentaci. V chrudimském kádru z ní máte řadu spoluhráčů, jak se na společnou sezonu těšíte?

Sice je nás v Chrudimi zatím celkem málo, ale všechny kluky tady vlastně znám. A to nemyslím jen reprezentanty, ale i další z týmu, třeba s Dominikem Balogem se známe velmi dobře. Jsou to všichni velmi šikovní hráči a myslím, že k nim zapadnout a hrát s nimi nebude vůbec žádný problém. Doufám, že to kluci budou mít podobné a naše spolupráce bude fungovat.

Novým trenérem FK je váš dlouholetý spoluhráč z reprezentace Matěj Slováček. Jaká bude tahle „nová“ spolupráce?

Už jsme se o tom spolu bavili a situaci rozebírali. Prostě je to tak, jak to je, Matěj bohužel již asi hrát nebude. Naše vztahy jsou ale natolik dobré, že by to nemělo nic narušit. Jestli chceme získat nějaký úspěch, musíme vzít tuto situaci on trenér – já hráč tak, jak je a táhnout za jeden provaz. Samozřejmě se někdy může stát, že budeme mít na nějakou věc odlišný názor, to se stává u všech spojení hráč - trenér. Matěj je však zrovna typ člověka, který si nechá věc říct a daný problém umí probrat. Co mě ale nejvíc štve je fakt, že si s Matějem zase nezahraji v jedné čtyřce. Je to až s podivem, vždyť jsme spolu byli v reprezentaci nějakých třináct let, ale nikdy jsme spolu nehráli! Hned když jsem přišel do Chrudimi, tak jsme na to zabrousili řeč a já musel konstatoval – podívej, zase spolu hrát nebudeme.

Loni jste působil v polské lize v celku Bielsko-Biala, s nímž jste vyhrál titul. Jaká je tamní soutěž?

Já už jsem tam byl před šesti lety a již tehdy se úroveň polské ligy zvedala. Česká nejvyšší soutěž však byla přibližně na stejné úrovni. Teď musím bohužel konstatovat, že polská liga je někde jinde, mnohem výš. Nevím, jestli je to novým předsedou svazu, nějak se tam dokonce domlouvají s fotbalem, ale dávají do futsalu spousty peněz, dělají mu obrovskou propagaci a nese to své ovoce. Jen jaké tam dovedli kvalitní hráče, jak silná tam mají mužstva, to je něco neuvěřitelného. Mrzí mě, že to tady tak není a nefunguje. Pro Česko je to samozřejmě škoda.

Hned první akcí v novém dresu je turnaj v Lotyšsku, kde se mimo jiné střetnete s polským mužstvem Eurobus Przemysl. Co k soupeři říct?

To je přesně ten případ. Město leží nějakých pár kilometrů od ukrajinských hranic a jde o loňského nováčka. Již před rokem se říkalo, že půjde o štiku ligy. Vzali tam portugalského trenéra a asi tři čtyři Brazilce, nakonec ale skončili někde v polovině tabulky. Co jsem však slyšel, tak letos kádr nabili ještě víc a asi se budeme všichni divit, jaké budou mít výsledky. Celkově bude liga v Polsku asi hrozně vyrovnaná, že se úplně těším na to, jak tam bude soutěž probíhat.

V 1. Futsal lize se orientujete, sledoval jste ji loni?

Určitě. Českou ligu jsem sledoval vždycky a troufnu si říct, že vždycky i sledovat budu. Trochu mne mrzí, že není víc vyrovnaná, že jsou Chrudim a Plzeň tak odskočené. Pak jsou tu ještě Slavia a Helas, letos možná i Liberec, kteří to různě dávají do kupy a jakž takž to tam funguje, ale ostatní týmy nic. Přijde mi, že hráči zde mají na prvním místě fotbal a občas si přijdou zahrát futsal. To je prostě málo. Jestli to tady má být profesionální a na úrovni, musí se začít od mládeže a ode všeho, aby to ty kluky bavilo. Protože pak přijde zlom, hráčům je 19-20 let a oni řeknou, že tu za dvacet tisíc hrát nebudou. Že bude lepší, když raději půjdou do práce, tam si vydělají, k tomu si zahrají fotbal, tam dostanou další peníze a futsal si půjdou zahrát za nějaké slabší mužstvo. Tam také něco dostanou a mají vyděláno. Bohužel takto ti mladí teď uvažují, a proto tady ta mladší generace není. Je tu převážně taková ta starší, například já, Holy, Matěj, Koudy, Vahala, kteří začínali od sedmnácti let trénovat s muži. Já si třeba dodnes pamatuji, jak jsem hrával s Péťou Krajzlem z Jistebníku, se Slukou a podobnými, nebo jsem třeba jen trénoval, ale prostě jsem chtěl. A to mi u těch mladých teď chybí. Myslím, že je to hodně špatně.

Nedávno jste tři roky působil v plzeňském Interobalu. Proti němu to pro vás asi budou hodně prestižní zápasy.

Ani snad ne, myslím si, že nebudu mít problém. Už jsem se o možnosti, že můžu přestoupit do Chrudimi, nedávno bavil i s Radkem Lobem a byl úplně v pohodě. V Plzni teď také prochází určitou obměnou, dávají to na odchovance jako je Holas, Vnouček a chtějí tým omladit. Nechali si tam sice Kaká s Vitinhem, ale to je asi z důvodu jejich účasti v Lize mistrů. Je to pochopitelné, protože čeští rozdíloví hráči nejsou, a proto se musí sahat po zahraničních, většinou brazilských či portugalských hvězdách.

Na závěr mi řekněte, na co se v Chrudimi asi nejvíce těšíte.

Určitě na novou sportovní halu, tamta už prostě byla taková otřískaná tělocvična. Už jsem se na ní byl podívat a vypadá krásně. Navíc si to Chrudim zaslouží. V neposlední řadě pak ale na chrudimské fanoušky, protože ti jsou v Česku vyhlášení, chodí jich vždy hodně a jsou fakt dobří. Co si pamatuji, tak vždycky, když jsem tu hrával jako soupeř, jsem to tu měl těžké, proto doufám, že mě nějak vezmou. Já se jim budu snažit odměnit kvalitními výkony a věřím, že najdeme společnou řeč.

Další aktuality

Jan Homola: My zkušení musíme mladým pomoci
Jan Homola: My zkušení musíme mladým pomoci 05.09.2024

Kapitán Jan Homola vsítil hlavou v Chomutově parádní gól, ale radost z něj nakonec žádnou neměl. Silně omlazená Slavia doplatila na řadu neproměněných šancí a na severu Čech o branku prohrála. V pátek sešívané čeká jednoznačný úkol – uhrát první body na domácí palubovce.

David Drozd: Musíme zapracovat na defenzivě
David Drozd: Musíme zapracovat na defenzivě 03.09.2024

Vstup do letošního ročníku 1. Futsal ligy zvládli futsalisté FK Chrudim za tři body, když v pátek večer zvítězili na palubovce Žabinských Vlků Brno těsně 5:4. Výsledek, ale hlavně koncovka zápasu však mohly být určitě lepší. O utkání jsme si popovídali se střelecky dobře naladěným Davidem Drozdem, autorem čistého hattricku.

Slavii posílil Lukáš Nečas
Slavii posílil Lukáš Nečas 31.08.2024

Před svým prvním zápasem nové sezony 1. Futsal ligy představila Slavia novou posilu - přichází bývalý juniorský reprezentant Lukáš Nečas, který má za sebou zkušenost z německé Bundesligy, kde působil v dresu SSV Jahn 1889 Regensburg.