Kdy se vůbec objevila možnost, že se akademie spojí s Helasem? Jaká byla vaše první reakce?

Myšlenka na možné propojení Orla Řečkovice s Helasem Brno přišla velmi nečekaně, a to před pár týdny při první schůzce trenérů obou klubů na téma spolupráce v juniorské a dorostenecké lize. Ihned po schůzce jsme s tímto odvážným nápadem kontaktovali zakladatele Helasu Honzu Loupa, kterému se vždy líbila naše práce s futsalovou mládeží. Ten nám obratem potvrdil, že po 42 letech přemýšlí o svém odchodu z vrcholového futsalu a následně dal našemu vstupu do Helasu zelenou. Okamžitě jsme se pustili do práce a začínáme Helas postupně začleňovat pod křídla naší futsalovo-fotbalové akademie (Fakademie), ve které máme kromě futsalové mládežnické bašty Orla Řečkovice také fotbalový klub SK Řečkovice a jednáme s dalšími zajímavými subjekty.

Jaká je hlavní myšlenka tohoto spojení?

Fakademie je dlouhodobý projekt, který propojením futsalových a fotbalových klubů v Brně nabídne adekvátní zázemí všem, kteří vidí smysl v propojování těchto sportů. Primárně cílíme na práci s mládeží, kde začleňujeme futsalovou výuku do fotbalových tréninků a umožňujeme hráčům úpravou tréninkového procesu možnost hrát celostátní soutěže v obou sportech. V zahraničí je využívání futsalu pro zdokonalování fotbalistů naprosto běžné. V obou sportech se snažíme vybudovat kvalitní infrastrukturu, profesionální zázemí a získat nadstandardní trenéry. Co se týče futsalu, kombinace nejširší mládežnické základny a vrcholového sportu nám odkrývá obrovský potenciál. K tomu máme u futsalu lidi z reprezentace i certifikované trenéry s nejvyšším vzděláním. Ve fotbale se ještě rozhlížíme po dalších nových příležitostech, vidíme tam zajímavý prostor k dalšímu rozšíření našeho záběru.

Pro pana Loupa je Helas srdeční záležitost, které věnoval mnoho let. Jak on tuto změnu vnímá?

Předně je potřeba Honzovi Loupovi poděkovat za to, co všechno pro rozvoj futsalu udělal. Jeho zkušenosti se nám ještě určitě budou hodit, v Helasu proto počítáme s jeho konzultační rolí. Když teď s Tomášem Galiou, Davidem Cupákem, Petrem Bořeckým a Petrem Havlíkem přebíráme všechny aktivity v klubu, je patrné, co všechno za těch 42 let musel Honza Loup řešit. A nesmíme zapomenout na jeho zastřešení finanční stránky klubu. Mě těší, že nám dal Honza Loup důvěru a klub předává na základě naší práce ve futsalu právě do našich rukou. Moc si toho vážíme.

Nabízí se myšlenka, že cesta mladých futsalistů z akademie do áčka Helasu teď bude jednodušší. Je to opravdu tak, nebo to přece jenom je trochu složitější?

Samozřejmě je to mnohem složitější. Co se týká prvoligového kádru, skončilo s futsalem po sezóně větší množství hráčů, které nejsme schopni rychle nahradit mladými. Tomáš Galia to nebude mít vůbec jednoduché, což všichni dobře víme, ale věříme, že se kluci semknou a budou nám dělat radost. Mladí budou do vrcholového futsalu dorůstat postupně. V naší Fakademii nám teď teprve dorůstají futsaloví dorostenci, kteří potřebují čas. Kromě výchovy vlastních futsalistů pro vrcholový sport se chceme zaměřit také na hledání zajímavých mladých českých hráčů, kteří by nám mohli pomoct překlenout zhruba tříletou časovou mezeru před plnohodnotným využíváním našich odchovanců.

Helas zažil historicky úspěšnou sezónu. Budou cíle v té příští taky tak vysoko?

Jak jsem již avizoval, příští sezóna bude složitější kvůli rychlé a neplánované reorganizaci napříč celým klubem. Co se hráčského kádru, skončilo pár důležitých hráčů a nebyl dostatek času je personálně nahradit. Konkrétní cíle pro příští sezónu si ještě finálně odsouhlasíme s vedoucími sportovního úseku Tomášem Galiou a Davidem Cupákem, ale za sebe mohu říct, že budu spokojený s postupem do play off.

Bude pokračovat trenér Galia? V našem posledním rozhovoru nám to neportvdil...

Tomáš Galia je stěžejní člověk pro náš sportovní úsek. Právě jeho setrvání v trenérské pozici a rozšíření jeho pravomocí bylo pro nás podmínkou pro vstup do Helasu. Společně s Davidem Cupákem mají obrovské zkušenosti a znalosti. Jsme nadšeni, že v klubu pokračují nejen ve svých typických rolích, ale stávají se navíc nepostradatelnou součástí našeho nové pětičlenného vedení klubu.

Jaká to pro vás bude výzva, pro vás osobně?

Určitě to pro nás bude největší sportovní výzva. Za zásadní pro její zvládnutí považuji mou dlouholetou spolupráci s předsedou řečkovického Orla Petrem Bořeckým. Jeho zkušenosti s vedením klubů, orientací v systému dotací či povinnostmi spolků jsou unikátní. K tomu máme ve vedení Petra Havlíka s nadstandardní orientací ve futsalovém prostředí. Je nás pět statečných, zvládneme to!

Jak se na novou sezónu těšíte?

Máme tolik práce, že se nestíháme těšit (úsměv). Ale samozřejmě už se nemůžeme dočkat začátku sezóny. Našim klukům moc fandíme a klubu věřím. Nejvíc se těším na to, až naši mladí hráči z Fakademie zaplní halu na Vodove a začnou v hráčích Helasu vidět své sportovní vzory.

Další aktuality

Jan Homola: My zkušení musíme mladým pomoci
Jan Homola: My zkušení musíme mladým pomoci 05.09.2024

Kapitán Jan Homola vsítil hlavou v Chomutově parádní gól, ale radost z něj nakonec žádnou neměl. Silně omlazená Slavia doplatila na řadu neproměněných šancí a na severu Čech o branku prohrála. V pátek sešívané čeká jednoznačný úkol – uhrát první body na domácí palubovce.

David Drozd: Musíme zapracovat na defenzivě
David Drozd: Musíme zapracovat na defenzivě 03.09.2024

Vstup do letošního ročníku 1. Futsal ligy zvládli futsalisté FK Chrudim za tři body, když v pátek večer zvítězili na palubovce Žabinských Vlků Brno těsně 5:4. Výsledek, ale hlavně koncovka zápasu však mohly být určitě lepší. O utkání jsme si popovídali se střelecky dobře naladěným Davidem Drozdem, autorem čistého hattricku.

Slavii posílil Lukáš Nečas
Slavii posílil Lukáš Nečas 31.08.2024

Před svým prvním zápasem nové sezony 1. Futsal ligy představila Slavia novou posilu - přichází bývalý juniorský reprezentant Lukáš Nečas, který má za sebou zkušenost z německé Bundesligy, kde působil v dresu SSV Jahn 1889 Regensburg.