Na výběr nového trenéra jste v Plzni měli dost času. Kdy vůbec poprvé padlo v úvahu jméno Peter Kozár?

Hned, když dostal Marek Kopecký nabídku od svazu futsalu vést reprezentaci, tak jsme začali řešit možné varianty. V době, kdy probíhalo školení UEFA licence B, tak byl mezi jejími studenty i Peter Kozár. Začal také pracovat jako asistent u slovenské reprezentace U19. Spoustu věcí samozřejmě už viděl i na našich trénincích. V tu chvíli jsme si řekli, že mu dáme nabídku a uvidíme, zda ji přijme. To bylo to někdy v prosinci, v lednu. Peter si nechal delší čas na rozmyšlenou, protože nevěděl, jestli ještě bude chtít hrát, nebo už se bude věnovat trénování. Nakonec to všechno klaplo, nabídku rád přijal.

Sehrálo roli to, že tým dobře zná? Bude chtít pokračovat ve stejném nastavení, ve stejném stylu?

To uvidíme, příprava teprve začne, detaily nového stylu jeho práce asi popsat teď nedokážu. Ale Peter už některé tréninky vedl místo Marka Kopeckého v době, kdy byl vytížený v reprezentaci a požádal ho o záskok. Informace už má, první zkušenosti také. Každý nový trenér si nastaví nové pořádky. Uvidíme, jak to bude vypadat.

Není to trochu riskantní, když Peter ještě nemá žádnou praxi a začne hned u mistrovského celku pod velkým tlakem?

Občas platí, že risk je zisk. Je to výhodnější, než přivádět nového trenéra, který o Plzni nic neví. Peter tu byl pět, šest let, zná všechno, se všemi hráči nastupoval, tedy kromě těch mladých, kteří se teď vracejí z hostování. Jedinou nevýhodou je to, že nemá ještě trenérské starty v Lize mistrů. To bude pro něj premiéra.

Tak pojďme dál. Probereme napřed příchody nebo odchody?

Můžeme začít odchody, ať to máme za sebou.

Ondřej Vahala odchází, byla to vaše velká opora. Jak k tomu vlastně došlo?

My jsme s Ondrou řešili jeho pokračování v klubu. Byli jsme na třech schůzkách, kdy jsme se nedomluvili na podmínkách smlouvy. Stará mu skončila k 30.6.2024 a s Ondrou jsme se bohužel nakonec nedohodli. Takový je život, já Ondrovi přeju jenom to nejlepší, rozešli jsme se v dobrém. V minulosti se občas neloučil s některými jinými kluby úplně v dobrém, u nás to bylo jinak, podali jsme si ruce, popřáli si hodně zdaru. Uvidíme, jestli a kde bude Ondra bude dál pokračovat, to už je jenom na něm.

Takže jsou k dispozici Lukáš Němec a Jakub Fořt...

Je jasné, že Lukáš Němec dostane větší porci zápasů. Je to reprezentační brankář, když je zdravý, tak podává výborné výkony. Je na stejné úrovni jako Ondra Vahala. Musí mu ale držet zdraví. Kuba Fořt působil jako trojka, posune se o stupínek výš.

Dalším odcházejícím je Gabo Rick...

Gabo nám svůj odchod oznámil při oslavách titulu po posledním zápase. V kabině si stoupl před kabinu, vzal si slovo a řekl, že to byl jeho poslední zápas za Plzeň. Tak jsme byli trochu překvapení. Ale Gabo sám viděl, že už nemá takovou vytíženost v zápasech. Po pěti letech se už také chtěl vrátit domů, být blízko rodiny. Vrátil se domů do Košic.

Lukáš Rešetár dlouho dopředu oznámil ukončení reprezentační kariéry. O tom, že by pokračoval v lize nebyla řeč?

My jsme to s ním řešili hned v lednu a chtěli jsme vědět, jak to s ním vypadá. Říkal, že se nechce dostat do stádia, kdyby byl naštvaný, že musí jet na trénink. Chtěl skončit ve chvíli, kdy ho futsal stále baví. V lednu jsme tedy věděli, že bude končit. Měli jsme čas vymyslet pro něj rozlučkový zápas, jeho Last Dance. Myslím si, že tato akce se opravdu vydařila a že si to Lukáš hodně užil a byl spokojený.

Bude dál u týmu nějak působit stejně jako zůstal u reprezentace?

Nebude. Od nás nabídku působit v realizačním týmu dostal, ale má pracovní povinnosti v Pardubicích, pro něj by to nedávalo z hlediska cestování smysl.

Tak to jsme probrali odchody. Kaká zůstavá. Byla to priorita ho v týmu udržet?

Samozřejmě. Co si budeme nalhávat. Když hrál, tak dělal důležité body. Pak ho bohužel postihlo dlouhé svalové zranění. Dlouho jsme nevěděli, co s ním bude. Měli jsme s ním osobní pohovory a hledali možnosti dalších lékařských vyšetření, fyzioterapeuti na něm nechali skoro svoje ruce. On nám to ve finálové sérii všechno vrátil a byl stežejním hráčem. V semifinále ještě tolik z týmu nevyčníval, ale ve finále to vzal na sebe a svoji kvalitu ukázal. Je škoda, že něco podobného nepředvedl i v Lize mistrů, kde se hned v prvním zápase zranil. To byla pro nás obrovská ztráta, kdyby hrál, mohli jsme s Rigou bojovat o postup.

Matěj Maur a bratři Zápotočští se vrací z hostování do přípravy a zůstanou?

Jdou do přípravy a chceme je zabudovat do A týmu. Je to jenom na nich, ale my počítáme s tím, že na letošní sezonu zůstanou v kádru.

Co zbytek kádru? Nová smlouva se řešila i s Michalem Holým...

Jsme rádi, že s Michalem Holým jsme se domluvili na prodloužení smlouvy. Je to plzeňská futsalová legenda. V tuhle chvíli by měl kádr zůstat tak, jak je. Navíc chceme zakomponovávat mladé hráče z juniorky - Tomáše Pečenku a Ondru Lemona. Chceme, aby už nabírali zkušenosti s dospělým futsalem. Jsou to ročníky 2006 a mohou stále hrát v U19, ale oba začnou přípravu s A-týmem.


Je to i pro vás ta nejlepší cesta, jak získat nové hráče?

Ano, za mě je to určitě lepší, než sem přivádět hráče z okolních zemí, když víme, že se mohou junioři vykopat. Je to investice do budoucnosti plzeňského i reprezentačního futsalu. Chceme šikovné hráče z juniorských soutěží vytahávat do áčka. Přiznám klidně, že tuhle cestu ukázala všem vloni Slavia s Tomášem Kuchtou a Lukášem Kučou a dalšími juniory.

Čeká vás UEFA Fustal Champions League, jak jste spokojení s losem?

Přáli jsme si, abychom byli ve skupině, ze které budou postupovat první tři týmy. To se povedlo, upřímně, když před losem existovala možnost, že budeme muset letět do Almaty, tak jsme měli obavy z toho, jak nákladné by to bylo. Nakonec pojedeme do Prištiny, což je ekonomicky i sportovně výhodnější varianta. Věřím, že nás čekají vyrovnané zápasy. Máme vicemistra Portugalska, vicemistra Chorvatska a mistra Kosova. S nimi máme hrát druhý zápas. Zda to bude klíčový zápas pro postup? Je to všechno až v říjnu, to je ve futsale za dlouhou dobu, po reprezentační pauze...uvidíme, v jaké formě budeme. Hlavně, abychom měli všechny hráče fit.

Jak bude vypadat příprava?

Budeme se připravovat v domácích podmínkách, v hale a na pískovém hřišti. V plánu máme čtyři přípravná utkání. Věřím, že vše je dobře nachystané.

1. Futsal liga se bude zužovat na deset týmů, to bylo také na váš impulz?

Náš impulz to přímo nebyl. Já to vítám, protože se liga zkvalitní. Bude méně zápasů v základní části, ale to ubudou ty zápasy, které končily o deset, patnáct gólů. Pro některé týmy to velký význam nemělo. Poslední vzpomínka, když do Plzně přijela Olomouc, prohrála o dvacet jedna gólů a jeli 350 km domů. Co to komu dalo...nikomu nic, to nedávalo smysl. Navíc teď bude mít každý zápas i na spodku tabulky opravdu náboj.

Jaké budete mít pro novou sezonu cíle? Předpokládám, že ty nejvyšší, to snad ani jinak nejde.

Četl jsem rozhovor s panem Šádkem z fotbalové Viktorie, že si dávají jen ty nejvyšší cíle, tak v Plzni ve futsale je chceme taky, to nemůže být jinak. Jsme si vědomi toho, že nastala generační obměna. Průměrný věk hráčů, co jdou do přípravy, je dvacet čtyři let. Je to do budoucnosti dobrá vyhlídka. Nový trenér ale dostane vysoké cíle, obhájit titul, obhájit vítězství v poháru. Rádi bychom ale také postoupili do elitní fáze UEFA Futsal Champions League. Tu jsme zkusili doma v Plzni před třemi lety, kdy tady hrála Barcelona, a bylo to krásné.

 

 

Další aktuality

Jan Homola: My zkušení musíme mladým pomoci
Jan Homola: My zkušení musíme mladým pomoci 05.09.2024

Kapitán Jan Homola vsítil hlavou v Chomutově parádní gól, ale radost z něj nakonec žádnou neměl. Silně omlazená Slavia doplatila na řadu neproměněných šancí a na severu Čech o branku prohrála. V pátek sešívané čeká jednoznačný úkol – uhrát první body na domácí palubovce.

David Drozd: Musíme zapracovat na defenzivě
David Drozd: Musíme zapracovat na defenzivě 03.09.2024

Vstup do letošního ročníku 1. Futsal ligy zvládli futsalisté FK Chrudim za tři body, když v pátek večer zvítězili na palubovce Žabinských Vlků Brno těsně 5:4. Výsledek, ale hlavně koncovka zápasu však mohly být určitě lepší. O utkání jsme si popovídali se střelecky dobře naladěným Davidem Drozdem, autorem čistého hattricku.

Slavii posílil Lukáš Nečas
Slavii posílil Lukáš Nečas 31.08.2024

Před svým prvním zápasem nové sezony 1. Futsal ligy představila Slavia novou posilu - přichází bývalý juniorský reprezentant Lukáš Nečas, který má za sebou zkušenost z německé Bundesligy, kde působil v dresu SSV Jahn 1889 Regensburg.