Zápas začali aktivněji hosté, vysoko napadali a jen za první minutu dvakrát nebezpečně prověřili pozornost brankáře Victora. Chrudimští se rozjížděli pomaleji, zato hned při první vážnější střele trefil v 5. minutě André břevno. O dvě minuty později vystrašil Vincenzo gólmana Klímka, ten ale jeho pokus stačil vyrazit. Ostatně brankáři Helasu byli v tomto střetnutí kapitolou sama pro sebe, protože se mezi třemi tyčemi pravidelně střídali po dvou třech minutách a zřejmě se chtěli s letošním soutěžním ročníkem oba aktivně rozloučit. V 9. minutě měl proto možnost vyniknout i Mykytjuk při zakončení Záruby.


Za další dvě minuty již konečně diváci vykřikli gólovou radostí, dorážka Vincenza však skončila pouze v boční síti. Vše si tento obrovitý brazilský hrotový útočník vynahradil o chvíli později, kdy po přihrávce od Andrého dostal možnost k nápravě a tentokrát už to provedl na výbornou. V 17. minutě se míč v síti Jihomoravanů zatřepotal podruhé, po krásné akci zúročil načechraný oblouček Pavla Drozda Záruba. Jenže ještě ani nedozněly gólové oslavy a mohlo to být zase o gól, naštěstí tečovaná střela Zdráhala skončila na tyči. Dramatická koncovka poločasu pokračovala. Z protiútoku byl brankářem Klímkem faulován David Drozd a kopala se penalta. K té se postavil nový kapitán Chrudimi Radim Záruba a střelou otřenou o tyč navýšil stav na 3:0. Když pak o necelou minutu později přidal Everton čtvrtý gól a Igor ještě nastřelil tyč, zdálo se být vše jasné. Jenže 15 vteřin před sirénou dostal hodně prostoru k zakončení Lukšija a hosté žili.


Inkasovaný gól ani přestávka bohorovnost Chrudimi nevyrušily a po 93 vteřinách druhé půle podruhé překonal Victora Směřička (4:2). A to měl ještě ve 26. minutě další loženku Zdráhal... Hráči Helasu ucítili šanci ke zdramatizování zápasu, přidali na agresivitě a předvedli i několik surových zákroků, což nejvíce pocítil po faulu od Směřičky obránce Igor. Domácí proto museli znovu zapnout motory a Vincenzo pátou brankou zase ukázal, kdo je na palubovce pánem. Jenže chvíli poté nesmyslně „přejel“ Perina Zárubu a ten stejně jako Igor utkání nedohrál. Po zákroku propukly na palubovce emoce, padlo mnoho nepublikovatelných slov a žlutých karet, uklidnění ale přinesl až oddechový čas hostů. A samozřejmě i šestá branka v jejich síti v podání Davida Drozda. Pro něho šlo o jubilejní přesnou trefu s číslem 250, po které vstoupil do „klubu dvěstěpadesát“! Gratulujeme. Sedmý gól pak přidala po několika vteřinách svého pobytu na palubovce další legenda domácího mužstva Roman Mareš – 7:2. V závěru ještě nastřelil André břevno, na výsledku se ale již nic nezměnilo.

Po závěrečné siréně mohla propuknout domácí radost z postupu do finále. To se musí podle regulí svazu odehrát od 13. do 26. května.

Ohlasy aktérů: 

David Drozd (FK Chrudim): "Z dosažení 250 gólů mám radost, je to pěkná meta, ale ještě větší radost mám z toho, že jsme postoupili do finále. Zápas jsme měli pod kontrolou a nedopustili jsme nějaké drama. Helas předváděl dobré výkony, prověřil nás dopředu i dozadu, přestože výsledky vypadají jednoznačně, tak zápasy byly těžké."

Martin Směřička (Helas Brno): "Dali jsme dva góly, tak už to nepřipomíná tenis, uhráli jsme alespoň dva gamy. Chrudim má letos obrovsky kvalitní tým, jednu českou čtyřku, druhou zahraniční a v celé sérii byla lepší. Mají výbornou defenzívu, těžko se jim dávají branky, my jsme si vytvořili jen minimum šancí a ještě jsme jich spoustu neproměnili. Pro Helas je ale důležité to, že jsme splnili náš cíl a postoupili do semifinále, cokoliv bychom odehráli v této sérii navíc, by bylo prostě navíc."

STATISTIKY

Další aktuality

Daněk zůstává v Itálii, Hůla bude hrát ve Španělsku, Klečka do Plzně
Daněk zůstává v Itálii, Hůla bude hrát ve Španělsku, Klečka do Plzně 25.07.2024

Reprezentační brankář Ondřej Daněk prodloužil svoji smlouvu s italským klubem ASD Mascalucia a bude i v příští sezoně hrát v Serii A2 elite, tedy druhou italskou ligu. Na jeho návrat do 1. Futsal ligy si tak budeme muset ještě počkat.

Helas Brno mění po 42 letech vedení,  propojuje se s akademií Orla Řečkovice
Helas Brno mění po 42 letech vedení, propojuje se s akademií Orla Řečkovice 04.07.2024

Legendární prvoligový klub Helas Brno, jenž se řadí mezi nejstarší tuzemské futsalové značky, mění po 42 letech majitele. Zakladatel Jan Loup předává štafetu novému pětičlennému vedení.

David Ploc: Cílem Klokanů je zabudování se v 1. Futsal lize
David Ploc: Cílem Klokanů je zabudování se v 1. Futsal lize 04.07.2024

Vedení futsalových Klokanů finišuje přípravy před startem letní přípravy na nejvyšší futsalovou soutěž. Při té příležitosti jsme vyzpovídali ředitele a zároveň hráče našeho klubu, Davida Ploce. Ten nám poodkryl, jak se zrodil administrativní postup do nejvyšší soutěže, klubové cíle pro nadcházející sezónu a také zmínil jednu z velkých věcí, která v létě Klokany čeká.