Máte na svém kontě v Interobalu už 12 gólů a 11 asistencí. Lepší produktivitu má jen Tomáš Vnuk. Jak jste v Plzni spokojený?

Líbi se mi tu moc. Tvrdě a dobře tady pracujeme. Na každý zápase se perfektně připravujeme, studujeme hru soupeře. Jsem rád, že jsme porazili Slavii, bohužel proti Chrudimí to nevyšlo. Musíme dál pracovat na tom, abychom takové chyby, které jsme udělali v tom zápase, už neopakovali.

Jak trenér Marek Kopecký hodnotil prohru v Chrudimi, byl z toho hodně rozladěný?

Říkal, že jsme první poločas nehráli tak špatně, s ním byl spokojený. V tom druhém našel spoustu chyb, které nám ukázal, a vysvětlil nám, jak to dělat jinak. Hlavně říkal, že musíme pracovat a pracovat.

Jak vidíte šanci obhájit titul, Chrudim se hodně posílila...

Bude to těžké, ale máme na přípravu ještě tři, čtyři měsíce. Musíme se soustředit na další zápasy. Věřím, že na play off budeme maximálně dobře připraveni. Ať titul obhájíme.

Nastupujete ve čtyřce s brazilskými hráči, jak se vám s nimi hraje?

S Brazilci hraju dlouho, takže vím, jaké to s nimi je. Mají trochu jiný futsalový styl než čeští hráči. Vyhovuje mi to, jsem rád, že hraju s nimi. Navíc se s nimi samozřejmě dobře komunikuje.

Jak to vlastně s vámi je, tatínek je Čech, maminka Portugalka?

Ano, táta je z Olomouce, maminka je Portugalka. Poznali se v Portugalsku, kde jsem žil celý život, ale jezdil jsem do Česka každý rok na prázdniny. Chtěl jsem zkusit jít hrát futsal do Česka. Líbí se mi tady.

Takže jste se naučil takhle dobře česky od tatínka v Portugalsku?

Já jsem mluvil česky odmalička, i když to není perfektní. Ale domluvím se, doufám, že teď to tady ještě zlepším.

Máte za sebou starty za českou reprezentaci, co jste si říkal, když jste pozvánku dostal? Nesnil jste o tom, že budete reprezentovat Portugalsko?

Portugalsko...to by bylo, upřímně řečeno, hodně těžší. Od malička jsem ale myslel na to, že bych mohl hrát za český nároďák. Jsem moc štastný, že jsem reprezentoval. Potěšilo to také celou mojí rodinu. Doufám, že si připíšu další starty.

Jak jste se vůbec k futsalu dostal?

V Portugalsku se hraje futsal odmalička. Hraju celý život futsal, fotbal jsem nikdy nehrál. Začínal jsem v osmi letech. V Portugalsku se hraje odmala, je tam hodně soutěží, hodně týmů a hodně hráčů. Není to jako tady v Česku, kde někteří lidé futsal vůbec neznají. Tam ho znají všichni! To prostě patří k portugalské sportovní kultuře, že mají rádi futsal. Je to jako tady v Česku hokej. Tady se hraje hodně hokej, tam ne. Tam se hraje hodně futsal. Když mají takovou mládežnickou základnu, tak mají pak super kvalitní ligu a skvělý národní tým, který patří k nejlepším na světě.

U nás to skoro každý hráč zkouší napřed ve fotbale... Co říkáte na úroveň české ligy?

No, nebo jdou hrát futsal jen v zimě. (úsměv) Mně se liga líbí, má dobrou úroveň. S Portugalskem se to srovnat nedá, já jsem hrál tam a to je něco opravdu jiného. Je škoda, že není víc profesionálních týmů, byla tu před pár lety vyšší konkurence. Teď jsou tři, čtyři. Bylo by asi potřeba investovat do futsalu víc peněz. Ale jak říkám, mě se tu líbí.

Jaký vy máte před sebou futsalový sen?

Můj největší sen je vyhrát ligu. Liga je liga, jsem tu druhou sezonu a chci prostě titul. Jsem rád, že už máme pohár. Co se týká reprezentace...jak se to řekne, co nejvíc? Jasně, co nejvíc zápasů!

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.