Jak jste byli spokojeni s první nováčkovskou sezonou v Olomouci? Zachránili jste se.

Já jsem byl spokojený, doufal jsem sice, že si zahrajeme play-off, ale hlavní je to, že jsme se zachránili a celé se to stabilizovalo. Zvykli jsme si na 1. Futsal ligu a doufám, že to v nové sezoně bude lepší. Největší změna byla v taktice, je to úplně jiný level soutěže než druhá liga.

Doma jste byli loni nebezpeční i proti silnější soupeřům, čím to bylo? Je to domácí halou a jejími specifiky?

Bude to asi i halou, protože u nás jsou diváci opravdu blízko, takže kolikrát nás dokáží správně popohánět. Jsou naším dalším hráčem, takový motor, který nás žene kupředu. Je to možná trochu i palubovkou, máme jiný povrch než je třeba na Slavii. Ale podle mě je to nejvíc vnitřní sílou týmu, kluci chtějí vyhrávat, jsme soutěživí, doma se to projeví naplno, víc než v zápasech venku.

Byl jste vyhlášen nováčkem roku, co jste na tuto cenu říkal?

Byl jsem překvapený, ale byl jsem za to zároveň hodně rád, to nebudu lhát. Snažil jsem se, abych odevzdal maximum pro tým, i nějaké kanadské body to vyneslo, lidi to sledují. Myslím si, že je to i tím, že se v Olomouci snažíme chovat lidsky, tak si myslím, že mi i tohle mohlo přinést nějaké hlasy. Je to ale individuální cena, jak jsem už řekl, věřím, že hlavně výsledky týmu budou do budoucna lepší.

V prvním kole jste měli pauzu, pak jste hostili doma Helas a prohrávali 1:5. Málem jste utkání obrátili. Co se tam vlastně dělo?

Myslím si, že jsme najednou přepnuli, asi jsme si už uvědomili, že už to nejsou přáteláky, ale že se opravdu hraje naostro. Navíc jsme za takového stavu neměli co ztratit. Vyrovnali jsme na 5:5, ale body to nakonec nepřineslo, je to škoda, čekal jsem aspoň remízu. Myslím si, že kdybychom se zeptali Brňáků dvě minuty před koncem, tak by spíš řekli, že to nakonec vyhrajeme my, ale bohužel se tak nestalo.

Jak se v Olomouci změnil kádr, přišli nějací noví hráči?

Máme nově Filipa Kmínka, který přišel za svého bráchu, proběhla tam výměna z Jeseníku. Jinak se kádr udržel, navíc se přidali nějací kluci z juniorky a dva nebo tři kluci přišli z jiných mančaftů, ale ve výsledku je náš tým víceméně stejný, nikdo neodešel. Věřím, že budeme v pohodě.

Jaký máte před sebou stanovený pro letošní sezonu cíl? Playoff nebo napřed zase záchrana?

Ideální by to bylo do šestého místa a pak se porvat v play off. Myslím si, že kromě těch prvních dvou míst, kde je  Chrudim a Plzeň, tak se dá hrát s každým. Ty dva týmy jsou z ekonomického hlediska úplně odstřelené. Samozřejmě, že hlavním cílem je záchrana, protože je to fajn hrát 1. Futsal ligu. Teď začátek sezony bude takový složitější, ale věřím, že konec bude šťastný pro nás.“

Rozhovor pořizujeme na akademických hrách v Olomouci, kde hrajete za čistě univerzitní tým. Jak je to vlastně s tím studiem u ligového klubu SKUP?

Spousta kluků, co hraje u nás v týmu, studovalo na FTKáčku (Fakulta tělesné kultury, pozn. autora) tady v Olomouci. Samozřejmě ne všichni, není to povinnost, že každý náš hráč musí být student, ale většina prošla Univerzitou Palackého.

Co studujete konkrétně vy?

Také studuji na FTkáčku, jsem na magisterském studiu.

Jak se vám daří skloubit studium s 1. Futsal ligou?

Člověk si na to zvykne, když má něco rád, tomu musí obětovat čas. Doma si na to musela rodina taky trochu zvyknout. U nás je to přece jenom o tom cestování. Když k nám přijede někdo z Čech, tak říká, že to má strašně daleko, ale my to ve výsledku jezdíme každých čtrnáct dnů. Člověka to prostě musí bavit. Jinak by to nedělal.

Vy jste byl tady na ČAH za hrál fakultu, byl jste spíš hrající trenér, sedí vám tahle role?

To ne, raději jednoduše hraju. Já jsem takový, že se do toho nechám vtáhnout, když je to potřeba a začnu to řídit. Myslím, že v semifinále nás to stálo postup. Martin Janečka v SKUP to zvládá skvěle, já to ještě neumím, je potřeba mít určitý nadhled a já ho ještě nemám. Zatím bych určitě rád zůstal v té čistě hráčské roli. (Pozn. autora univerzitní tým UP Olomouc nakonec skončil na akademickém turnaji čtvrtý.)

Jaké máte plány po dokončení studia?

To se uvidí, tam těch variant je plno, rád bych zůstal u futsalu nebo u fotbalu, protože ten kulatý nesmysl mám prostě rád!

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.