Co rozhodlo sérii s Brnem?
 
Definitivně moje zkušenost, zkušenost hráčů základní sestavy a velikost klubu. Moje zkušenost rozhodla v tom, že jsem věděl do detailu, jak hraje Helas, jak budou hrát proti nám, jaké máji akce (většinou po jejich levé straně), věděl jsem dopředu skoro každý tah trenéra Helasu včetně hry s gólmanem a pak následně i power play s hráčem. A nakonec jsem předpokládal, že v momentech, když půjde o všechno, že to oni nezvládnu, což i tak by ve finále bylo. V posledním zápase v Brně jsme vedli dokonce před koncem 3:0, a kdyby soupeř nedostal dárek v podobě nepřímého kopu, kterému se divili i domácí hráči, tak by jsme se následně nedostali pod tlak domácích.
Hráči ukázali velký charakter, bojovnost a loajálnost klubu a hráli až na krev. Něktěří z nich i dokonce v průměru 35 minut za zápas. Strašně moc jim za to děkuji, protože tohle se nedalo fyzicky vydržet a oni to dokázali.
Velikost klubu jsem zmínil, protože My jsme Sparta, zkušenější a nesmíme i zapomenout, bývalý vítěz ligy, vítěz poháru, vicemistr v obou soutěžích, a to vám zůstává v DNA klubu a dodává hráčům právě to sebevědomí, když je potřeba. Tu auru Sparty pak hráči přenáší na sebe a pak je to zvedá výkonnostně.
 
Jaké jsou pocity po postupu? 
 
Skvělé, opravdu dobré, protože když se na tu sérii podívám zpětně, tak to dopadlo úplně perfekt. Já měl velký strach, jak to dopadne, protože jsme měli dva hráče zraněné a úzký kádr, kde jsem mohl točit 5-6 hráčů a před sebou Helas. Tým, který nás chtěl vyřadit. Ale na tréninkách před čtvrtfinále jsem viděl, že ten tým je odhodlaný postoupit a v tu chvíli jsem viděl, že když dodržíme věci, který jsme si naplánovali, pak to bude OK. A přesně tak to i dopadlo. Ze čtyř zápasů byl Helas lepší jen posledních 8 minut posledního zápasu. První zapas, i když tobylo v prodloužení, jsme byli lepší ve všech atributech, oni v tom zápase měli štěstí, a do čeho kopli, tak to dali. Ve druhém zápase pro mě možná nejlepší takticky zápas, kde tým dodržel taktiku, dlouhé držení míče, kontrola hry, zpomalit soupeře a paradoxně oni nás v tom zápase porazili díky genialitě Davida Cupáka, když si dva naši hráči nepohlídali zadní tyč. Třetí zápas v Praze už byl pro nás raketový zápas, kde jsme je přehráli ve všech faktorech a rozdrtili je. Poslední zapas jsem musel změnit taktiku, protože jsme byli oslabení o Matheuse a Luise a musel jsem tentokrat zvolit jistotu. Příprava spočívala v tom že “nenecháme hrát” Cupáka, nejlepšího hráče Helasu a také Zdráhala s Tarikem Lukšijou s tím, že jsme hráli o hodně blíže k protihráčům, přidali trochu zdravé agresivity a rázem bylo 3-0 pro nás! Posledních osm minut, jak jsem zmínil, bylo za mě hodně hektických. Helas dokázal sice dát dvě branky a mačkal nás, naši hráči nicméně ukázali co v nich je a zvládli závěr zápasu vítězně. Vůbec nemůžu říct, že emoce, které nezvládlo trio z lavice Helasu trenér Galia, Honza Loup a Josef Havel. Za 23 let, co jsem nepřetržitě v 1. lize, jsem něco takového nezažil. Takových komentářů, nadávek, obvinění a dokonce i nějaká držení za ruku ze strany Gálise a Havla. Úplně mě překvapilo, že tihle kluci to totálně nezvládli a zaplaťpánbůh, že ve svých 52 letech jsem úplně v klidu a směju se všemu – tak jsem to bral jako srandu. Kdyby se to stalo o pár let dříve, ten Beni impulzívní, kterého jsem znal, tak to dopadlo úplně jinak. Ale já měl radost, když jsem koukal, jak to prožívají a jak jsou úplně naštvaní. Já se v těch chvílích prostě bavil, to je playoff a samozřejmě, že jsem je potom trochu i zaslouženě popichochoval a oni úplně vybouchli jak sopka. Takže “takticky” jsme to zvládli ve všech elementech lépe než oni, ale chápu je, jsou mladí a nezkušení, ještě se mají hodně učit, ponaučit hlavně ze svých chyb, protože těch chyb udělali až moc, počínaje od lodivoda až ke hráčům.
 
Co očekáváš od serie s Plzní?
 
Co bych očekával jiného, než super atraktivní zápasy. Také, že budou naštvaní na mě a na styl hry, ale od toho jsem tady, proto “mě mají moc rádi“. Určitě budeme chtít testovat sílu Plzně, jak jsou na tom a jestli jsou připraveni na finále. A lepšího soupeře než Spartu, by si nemohli prát. Určitě je chceme doma minimálně jednou porazit.
Nakonec chci poděkovat fanouškům, co za námi stáli. Díky moc Sparťani a těšíme se na Vás v semifinále.

Další aktuality

Vondráček chce Slavii pomáhat i góly
Vondráček chce Slavii pomáhat i góly 28.02.2024

Kromě čistého konta pomohl brankář Adam Vondráček Slavii ke třem bodům proti Liberci také naprosto přesnou střelou přes celé hřiště do odkryté branky. "Sedlo mi to luxusně," říká v rozhovoru, ve kterém také prozradil, proč mu tak dlouho trvalo obléct si svlečený dres.

Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost
Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost 15.02.2024

Za čtyři zápasy v Helasu stihl Dominik Balog vstřelit tři branky a připsat si jednu asistenci. Co vlastně dvaadvacetiletého futsalistu do Brna z Chrudimi přivedlo? A co všechno si kromě svého herního vytížení pochvaluje?

Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii
Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii 31.01.2024

Jeden z nejzkušenějších slávistů Martin Brychta působí v letošní sezoně také v roli vedoucího mužstva. Kromě své vlastní přípravy na zápas tak dohlíží na různé předzápasové povinnosti. I přes tři vážná zranění kolene dotáhl počet svých startů v 1. Futsal lize na 200 a stále si připisuje další. Při této příležitosti jsme ho požádali o vzpomínkový rozhovor.