Jaký byl váš návrat do 1. Futsal ligy a jak se po remíze se Slavií cítíte?

Cítím se dobře, máme v Perštejnu super partu a nemám to daleko z domova. Je to všechno v pohodě, jsem rád, že jsem se zase vrátil do naší ligy a hned do té první. Děkuji Perštejnu, že jsme se domluvili. Teď budeme muset, jak říkal trenér Nenad Veljkovič, trénovat, makat a zlepšovat se.

Co vás do Perštejnu přilákalo? Věděl jste, že přijdou další posily, třeba i David Černý a Jirka Baran?

Ne, to jsem vůbec nevěděl, ta situace byla nejistá spíš kolem mě. Měl jsem nějaký problém se zády, a tak to nabralo v Německu rychlost blesku. Oni si mysleli, že budu muset na operaci a že už mám svá léta, tak se se mnou rozešli. Já jsem narychlo čekal jenom na to, jestli Pernštejn potvrdí ligu, nebo ne. Rozhodoval jsem se, jestli budu pokračovat, nebo ne. Jsem rád, že to nakonec vzali a že jsem tady.

Pořád vás to láká hrát futsal?

Samozřejmě, že léta jsou znát, ale záleží na tom, jak se člověk cítí. Já se cítím dobře, záda jsem dal dohromady díky fyzioterapeutce, kterou mám v Praze. Moc jí za její pomoc děkuji. Za tři týdny jsem se dal bez operace do pořádku. A to mi všichni říkali, jaké s tím budu mít problémy.

Zdeněk Sláma hrál s vámi v reprezentaci a už je teď trenérem. Nemáte už taky nějakou takovou roli ve Spartaku?

Zatím jsem se domluvili, abych hlavně hrál. Ale jsem tady od toho, abych pomohl i svými zkušenostmi, vždyť už futsal hraji nějaký pátek. Mládí jde sice vpřed, a to je dobře, ale ty zkušenosti jsou také potřeba.

Co utkání se Slavií, prohrávali jste, ale dokázali jste v dramatickém závěru vyrovnat…

To je sice pravda, ale my jsme si za první poločas zasloužili také odskočit o pár branek, kdy toho hodně pochytal gólman Slavie Žežulka. Neproměněných šancí byla škoda. Ale hraje se to až do konce. O tom jsem se přesvědčil už v roce 2010 v Maďarsku, to už mi nikdo nemusí připomínat. (Pozn. v závěru vybojovaná bronzová medaile na UEFA Futsal EURO). Druhý poločas byl ale také pro diváky super, bylo to nahoru dolů. Slavia odskočila, my jsme dotahovali. Nakonec jsme vyrovnali, remíza je myslím spravedlivá.

Daniel Klíma dal hattrick, vyúčtujete mu to do kasy?

No samozřejmě, to si vezme pokladník a kapitán na starost. Tady je ale jedno, kdo ty góly dá, jsme tu jako jedna parta, od toho se musíme odpíchnout.

Dali jste čtyři góly po rohových kopech…

To je pro mě opravdu překvapení, protože my jsme se potkali před měsícem a půl a měli jsme hrubou přípravu. Trenér Nenad Veljkovič chtěl, abychom byli fyzicky připravení. Kdybychom šli hned na hřiště a dělali taktiku, tak bychom se nikam neposunuli, protože bychom byli kondičně špatní. On to vzal odzadu a probírá s námi futsalovou školu. Dělá s námi španělské futsalové věci, byl v Barceloně nějaký rok a má to všechno odtamtud. Je to fantazie. Nejsme sice profesionálové, ale musíme to brát krok za krokem a postupně se zlepšovat.

Na čem bude potřeba zapracovat?

Na všem! My jsme nestihli ani standardky, dělali jsme jenom nějaké kombinace, součinnost dvou hráčů, tří hráčů, ale my se potřebujeme dostat na součinnost čtyř hráčů. Nenad to říkal, že to je na dva, tři měsíce. My to teď budeme hrát srdcem, týmem a vůlí a doufám, že ty natrénované věci, které chceme do hry dostat, přijdou po Novém roce.

David Filinger mi řekl, že pro něj zůstává prioritou záchrana. Vidíte to taky tak?

Já jsem to měl nastavené vždycky jinak, byl jsem v týmech, které chtěly hrát o titul. Pro mě je to teď jiná akce. Já chci každý zápas vyhrát a je to jedno, proti komu to je. Samozřejmě, že k tomu máme respekt. Je dobře, že David řekl, že cílem je v prvé řadě záchrana, ale to bude ten základní cíl a pak postupně zkusíme šplhat nahoru.

Na první zápas byla zcela zaplněná hala, bylo to v Německu podobné?

Bývalo to tam také dobré, tam to mělo také tradici. Ale slyšel jsem, že tady chodili diváci i na druhou ligu. Dnes přišli na první zápas na zvučného soupeře. Ale všichni mi říkají, že to tady bude nějakým způsobem v neděli večer fungovat, že si lidé najdou cestu do hlediště. Musím jim všem poděkovat, ať chodí dál na futsal a podporují nás, atmosféra byla naprosto super!

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.