Jak s odstupem času hodnotíte celou sezonu, kdy se Chrudim vrátila na vrchol a získala mistrovský pohár?

Byla to velice dobrá sezona. Už od začátku přípravy každý tvrdě pracoval. Měli jsme jasné cíle: vyhrát ligu a pohár! A přesvědčivě jsme obě soutěže vyhráli. Nepodařilo by se to bez každodenní poctivé práce.

Kde vidíte ten hlavní rozdíl oproti sezoně 2020/21, kdy jste ve finále s Interobalem Plzeň prohráli?

Celá předminulá sezona byla komplikovaná, odehráli jsme ligu a pohár během pěti měsíců, prošli jsme si problémy s Covidem a zraněními, ale nemyslím si, že to byla hlavní příčina, která určila výsledek ligy. Jsem s odstupem času přesvědčený, že naše slabší výkony ve finále ovlivnila psychika týmu. Měli jsme v té sezoně velký problém s proměňováním šancí. Ten poznamenal sebevědomí hráčů, takže když přišel složitý moment ve finálové sérii, nedokázali jsme odpovídajícím způsobem zareagovat. Ale ve sportu se nehraje na nějaké výmluvy. Nakonec byl soupeř lépe připravený a vyhrál. V této sezoně šlo všechno normálním způsobem, a to nám prospělo. Zlepšili jsme se ve střílení branek, změnili naši obranu díky propracovanější strategii a byli jsme mentálně silní. Důkazem toho je to, že jsme všechno vyhráli přesvědčivě, měli jsme nejlepší útok i obranu v celé lize, a především všichni hráči podávali zlepšené výkony. Pro všechny v týmu byly dvě uplynulé sezony s rozdílnými výsledky velkou zkušeností.

Jak důležitá byla pro vás týmová práce?

V Chrudimi je týmová práce pravidlem číslo jedna, proto je klub tak úspěšný. Vyhrát titul jednou, to dokáže každý klub, ale zůstat na vrcholu po celá ta dlouhá léta je možné jenom nastavením kultury tvrdé týmové práce. Každý, kdo se zapojí do tréninku, nebo kdo přijede ze zahraničí, tomu rychle porozumí. Pozná, jak klub pracuje a zapadne do zavedené sportovní kultury. Tohle přesně odpovídá tomu, jak se já dívám na sport. I v minulých letech, kdy jsem v Chrudimi působil, to byl základ všech našich úspěchů. Podívejte se, kolik našich hráčů je mezi nejlepšími ve statistikách ligy. Za tohle všechno jsem na tým hrdý.

Vaše druhá čtyřka sehrála velkou roli ve finálové sérii, čekal jste to?

My nemáme čtyřky pevně nastavené, i když v tomto roce došlo ke změnám. Na základě mistrovství světa a reprezentačních utkání jsme hodně pracovali s českými hráči ve stejné formaci a oni byli opravdu hodně platní pro tým. Proto jsme u toho zůstali až do úplného konce sezony. Druhá formace se během roku měnila, přišli noví hráči a museli jsme se tomu přizpůsobit. Ale abych přímo odpověděl na vaši otázku: ano, čekali jsme, že budou hrát výborně, protože to jsou vynikající hráči. V druhé polovině sezony jsem se v přípravě hodně druhé formaci věnovali, protože ta první byla sehraná a předváděla výborné výkony. Před začátkem play-off jsme našli mezi oběma formacemi rovnováhu, a nakonec se na našem úspěchu významnou měrou podílely obě.

Nejlepším hráčem finálové série byl vyhlášen Torres, byla to ta pravá posila pro Chrudim, která přišla v pravý čas?

Futsalistu s Torresovou charakteristikou jsme hledali delší čas. Není to snadné najít mladého levonohého hráče s takovými vlastnostmi. Je rychlý, technicky velmi dobře vybavený a svoji nejlepší hru předvádí právě v těch rozhodujících momentech. Myslím si, že cenu dostal oprávněně, i když výborné výkony podával celý tým. Torres je velmi mladý hráč a bylo to jeho první působení v zahraničí. Jak už jsem v předchozí odpovědi popisoval, pomohlo mu prostředí, do kterého přišel. Dokázal se rychle adaptovat na náš způsob práce. Byli jsme všichni s jeho výkony spokojení, ale hlavně s tím, jak dokáže spolupracovat s ostatními. Myslím si, že má před sebou velkou budoucnost!

Jak velký podíl má na zlaté medaili brankář Dudu?

K úspěchu týmu přispěl výrazným dílem. Byl to další hráč, který se velice rychle v Chrudimi adaptoval. Kromě toho, že je vynikající brankář, který je známý na mezinárodní scéně, přijal svoji úlohu při útočení a podal výkony, které o mnoho předčily naše očekávání. Při hře 5 na 4 s využitím brankáře jsme vstřelili velký počet branek, ale především jsme skórovali v rozhodujících momentech zápasů. Všichni jsme měli z jeho výkonů velkou radost. Já osobně jsem velice potěšen jeho pracovní etikou. Nikdy nikdo netrénoval tolik jako on v této sezoně. Všechen úspěch, kterého dosáhl, si plně zasloužil. Je vzorovým příkladem pro ostatní.

Řekněte mi upřímně, čí to byl nápad poslat Libora Gerčáka do penaltového rozstřelu rozhodujícího utkání. Byl to hodně překvapivý tah…

Před penaltovým rozstřelem jsme museli vyškrtnout dva hráče, protože Plzeň měla k dispozici jen dvanáct hráčů, abychom měli stejný počet jako oni. Když jsme se rozhodovali, mohli jsme stáhnout dva brankáře, takže by případně musel jít kopat jenom jeden. Ale já jsem taktickou variantu se střídáním brankářů při rozstřelech už delší čas využíval, protože si myslím, že to naruší koncentraci střílejícího hráče, který nad tím začne přemýšlet. V minulých sezonách jsme střídali Kubu Žďánského. Od hráčů jsem dostal informace, že Gerčák v minulosti penalty výborně odchytal, a to zejména pokud došlo na to, že na něj stříleli jeho reprezentační spoluhráči. Ale rozhodnutí, kdy gólmany vystřídat, bylo plně na našem brankářském týmu - David Šimon, Dudu, Libor Gerčák a Daniel Javorski. Vycítili ten moment a přišli s návrhem na střídání, se kterým jsem hned souhlasil. Libor Gerčák byl velice klidný a každému dodal sebejistotu. Takže jak už jsem několikrát řekl, musím poukázat na týmovou práci, ale na tomto rozhodnutí měl hlavní podíl trenér brankářů David Šimon. Když jsme u toho rozstřelu, byla tam situace, které si mnoho lidí mimo tým nevšimlo, a to byl přístup Jaroslava Kubáta. Měl odvahu a dostatek charakteru a nabídl se, že půjde kopat, i když do zápasu aktivně nezasáhl. Všichni ho v tom podpořili a zejména já jsem si jeho přístupu velice vážím.

Jak bude vypadat v Chrudimi nová sezona? Jaké ambice bude klub mít teď?

Ambice klubu jsou stále stejné, a to vyhrát vše na národní úrovni a podávat výborné výkony na mezinárodní scéně. Ačkoliv víme, že je to velice složité, máme stále sen hrát v Lize mistrů ve Final Four. Uvědomujeme si, že je to pro český futsal v současné době velice těžký úkol, ale není nemožný. Jsem si jistý, že každý v klubu je nastavený tak, že bude chtít v nové sezoně podávat ještě lepší výkony než v té minulé. I já sám myslím na to, abych byl lepším trenérem, vzdělávám se a pracuji na tom, abych dosáhl svých osobních cílů. Po několik posledních sezon pracuji tak, jako kdyby to měla být moje poslední sezona, protože ve sportu se to může kdykoliv stát, že tomu tak bude. Proto chci vždy ukázat to nejlepší, co umím, užít si spolupráci se všemi ostatními a své působení v týmu.

V minulé sezoně se Plzni velmi dařilo v UEFA Futsal Champions League, bude v ní Chrudim stejně úspěšná, nebo i lepší?

Plzeň opravdu odehrála Ligu mistrů dobře. Sehrála dobré zápasy proti velkým klubům a získala sedm bodů. Jsem rád, že zástupci českého futsalu vždy odehrají slušné party na evropské scéně. To se povedlo i před několika lety Spartě. Ale při veškerém respektu k těmto týmům, Chrudim se účastnila Ligy mistrů mnoho a mnoho let a jen jednou nepostoupila do Elite Round. To si pamatuji velmi dobře, protože jsem působil u jejich soupeře. Klub byl bod od postupu do Final Four. Takže pokud chce Chrudim zlepšit to, co dokázala v minulosti, tak musí postoupit do závěrečného boje o medaile. Samozřejmě, že chceme odehrát skvělé zápasy proti špičkovým týmům, protože to nás jako profesionály dále posouvá a rozvíjí. Měl by to být nastavený cíl pro každého z nás. Ale jak říkám, překonat to, čeho bylo dosaženo v minulosti, se dá jen postupem do semifinále.

Myslíte, že kádr Chrudimi bude potřebovat nějaké posily?

Myslím si, že to záleží na tom, jaké cíle bude mít klub v další sezoně a samozřejmě na financích. Co se týká české ligy, tak na tu máme dobrý, konkurenceschopný tým. Já si vždy osobně myslím, že se vždy dá najít prostor ke zlepšení, zvýšení konkurence v týmu, ta je velice důležitá pro rozvoj hráčů. Ale jak všichni víme, procházíme složitými časy a prezident klubu má na svých zádech velké břímě. Máme filozofii, že nabízíme jenom to, co můžeme splnit. Takže musíme současné situaci rozumět. Věřím, že pokud bude nějaká možnost tým posílit, tak se tak určitě stane. Ale hlavní věc je ta, že v současnosti máme skvělé hráče, kteří mají potenciál se dále zlepšovat.

Součástí vašeho úspěchu byl také Roman Mareš, jaká je jeho role v týmu? Obdivujete jeho schopnost se udržet v takové formě, že mohl v pohodě naskočit do hry v play-off?

Roman je klubovou legendou a bezesporu nejznámější český futsalista ve světě. Je naprostým profesionálem a stará se příkladně o svoji kondici. Kolik hráčů na světě dokáže v jeho věku hrát? Znám jenom jednoho sportovce, který tohle dokázal. Je to prostě obdivuhodné a neuvěřitelné. Je to něco, co si zasluhuje obrovský respekt. Udělá všechno, co je potřeba udělat. Není to člověk, který rád mluví a poučuje lidi kolem. Pomáhá mladým hráčům svým vlastním příkladem.

Jak jste si vy osobně po dlouhé sezoně odpočinul? Na sociálních sítích se objevily vaše fotky z futsalových stáží, prozradíte nám, o co šlo?

V tomto roce jsem posunul svůj odjezd do Brazílie, protože jsem dostal velice speciální pozvánku. Legenda brazilského futsalu Vinicius a bývalý trenér mistrů světa Diego Guistozzi, kteří vedou klub El Pozo Murcia, mi nabídli sedmidenní stáž u jejich týmu. Okamžitě jsem tuto nabídku přijal. Po příjezdu do Španělska jsem navázal kontakt s trenéry Cartageny a Levante Dudou a Diego Riosem, kteří mi nabídli možnost strávit také několik dnů s jejich týmy. Takže částí mé dovolené bylo studium a výměna futsalových zkušeností. Byl to skvělý zážitek, dozvěděl jsem se toho spoustu nového hlavně z hlediska vedení hráčů. Všichni tito trenéři jsou výjimečně úspěšní a jsou zvyklí vést ty nejlepší futsalisty. Vyměnili jsme si spoustu názorů a myšlenek, některé jsem si i utvrdil a prohloubil. V Murcii jsem strávil delší čas a bylo to výjimečné, protože to bylo s trenéry z Jižní Ameriky, které obdivuji a se kterými už jsem navázal kontakty v minulosti. Měl jsem díky tomu přístup k celému programu, který denně v klubu probíhá. Brazilec Duda působí ve španělské lize už dvacet let. Diega Riose Española jsem osobně neznal a byl pro mě příjemným překvapením, jsou to oba velice sympatičtí lidé a obrovští profesionálové. Právě v té době jsem si našel i několik hodin na odpočinek na pláži, a to se mi také líbilo. Když jsem pak skončil s futsalovými aktivitami, tak jsem odjel na hory do Itálie, chodil na dlouhé procházky a odpočíval na krásných místech. Za pár dnů odletím do Brazílie za svojí rodinou, ale i tam navštívím některé futsalové kluby. Ideální dovolená pro milovníka futsalu!

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.