„Na oslavy po sobotním zvolení nebyl čas. Proběhlo nějaké pivo hned v Praze, ale hned od neděle jsem v zápřahu,“ usmíval se před prvním rozhovorem v nové funkci Radek Lobo.

Radku, začnu sobotní Valnou hromadou. Překvapilo vás, že jste nebyl zvolen jednohlasně?

Nepřekvapilo. (smál se) Počítal jsem s tím, že bude v sále někdo, kdo nebude z mé kandidatury nadšený. Nakonec nebyl žádný hlas proti. Pouze se zdržel jeden klub.

Vnímal jste nějaké negativní narážky s ohledem na to, že jste prezidentem prvoligového klubu?

Nevnímal, ale zrovna tohle byl pravděpodobně důvod, proč se jeden delegát zdržel při hlasování. Asi jim to připadá jako střet zájmů.

Hned v neděli večer jste se potkal s národním týmem na začátku soustředění v Kutné Hoře. Šlo o ideální rozjezd předsednické funkce?

Nevím, zda jde o ideální rozjed, ale bylo to rozhodně milé a příjemné setkání s kluky, které znám většinou z ligové palubovky. Vše je pro mě nové. Učím se a poznávám. Setkání bylo fajn a asi šlo o to nejlepší, čím předsednictví mohlo začít.

Co vás čeká hned první pracovní týden? Krom toho, že ve čtvrtek dojde na setkání Výkonného výboru SFČR, který budete poprvé řídit vy.

V pondělí jsme měli poradu s mými spolupracovníky. Jsou to lidé, se kterými bych chtěl futsal dělat. Jde o Dana Kolmana a Petru Panchartkovou. Nastavili jsme si nějaké organizační věci. Ve středu budu u Oty Mesteka, kde budu přebírat agendu a další věci. Ve čtvrtek je pak schůze Výkonného výboru. Budu se věnovat hodně futsalu, což budu muset skloubit s prací.

Mohl byste specifikovat, co vše bude Daniel Kolman a Petra Panchartková dělat a mít v gesci? Oba jsou aktuálně na neplacených futsalových pozicích.

Já jsem také ještě v neplacené funkci. (rozesmál se) I když jde o peníze až v první řadě, tak v tomto případě to neplatí. Hned po sobotní Valné hromadě jsem se s oběma domluvil, že se do práce pustíme co nejdřív. Chceme si rozdělit úkoly a začít je plnit. Čeká nás spousta práce. Potřebujeme prostory, ve kterých budeme sedět. Potřebujeme vybavení a vyjasnit si s FAČR organizační věci ohledně účetnictví a financí. Nyní vůbec neřešíme odměňování sekretářů nebo předsedy Výkonného výboru. Je potřeba dokončit přípravy na novou sezonu, která se valem blíží. Potřebujeme odsouhlasit nějaké dokumenty. To vše už chceme dělat na půdorysu našeho mini týmu.

Jaké funkce tedy bude Daniel Kolman a Petra Panchartková zastávat?

S Danem počítám do funkce generálního sekretáře, protože ho považuji za velmi schopného a pracovitého člověka, který svou erudovanost ukázal v době Covidu-19. Díky jeho aktivitě a jednání s různými úřady, jako byla hygiena či NSA, se vůbec dohrála první liga. To je jasné vysvědčení člověka, který je schopen fungovat i v těžké době. Petru Panchartkovou netřeba představovat. Je jedna z nejpracovitějších osob, který český futsal má. Pochopitelně bude tým fungovat ve formátu ještě s Michalem Pavlíkem za PR a Michalem Chybou za sekretariát soutěží. I tihle dva lidi chci dál využívat.

Znamená to konec sekretáře Martina Průši v SFČR?

Velmi pravděpodobně ano. Není to žádné tajemství ani překvapení. K Martinově práci jsem kritický dlouhodobě. Není to nic osobního. Vím, že za roky, které na svazu sedí, odvedl dost práce. Někdy se možná spíš zdůrazňovaly jeho přešlapy, než co se mu povedlo. Tým lidí, který si chci vybrat, je nastaven profesně i lidsky trochu jinak.

Na reprezentačním srazu jste řekl, že neplánujete aktuálně žádné převraty ani v realizačním A týmu. Trenér Neumann tedy dostane šanci pro následující kvalifikační cyklus?

Pokud se nepletu, tak trenér Tomáš Neumann má ještě běžící smlouvu. Není důvod ji nedodržet. Samozřejmě je na zvážení, co pak dál. Tomáš má spousty pracovních povinností ve fotbale. Myslím si, že se jeho zájmy nyní hodně tříští, což může být kontraproduktivní. Určitě se o tom ještě budeme bavit. Na zvážení je posun do pozice šéftrenéra, aby měl supervizi a běžnou trenéřinu už dělal někdo jiný. Tohle ale není nyní téma. Národní tým má svůj stabilní realizační tým v čele s trenérem. Zatím by nebylo dobré do něj sahat i s ohledem na start podzimní kvalifikace. Myslím si, že v tomto složení by měli minimálně kvalifikaci dokončit. Pak bude záležet také na výsledku.

Před volbami jste mi říkal, že byste chtěl hlavně dotáhnout smlouvu SFČR s FAČR. O co vám v ní jde a čeho byste chtěl dosáhnout?

Smlouva s FAČR je to, proč jsem do kandidatury šel. Tato smlouva je naprosto zásadní pro budoucnost českého futsalu. Musíme vyspecifikovat a zcela jasně vymezit, kde je pozice Svazu futsalu České republiky. Svaz futsalu je dneska mrtvá schránka, která existuje, má své Valné hromady, interní předpisy, řády a má své stanovy. V podstatě ale nefunguje. Jde o jakýsi přívěsek přilípnutý k FAČR. To je věc, která by se měla zásadně změnit. V tomto jsme se názorově rozcházeli s bývalým předsedou Otou Mestekem, který preferoval úplné odtržení od FAČR a vytvoření samostatného svazu. Já jsem pro zachování provázanosti s FAČR, ale musíme si vyspecifikovat, co vše si bude Svaz futsalu dělat sám, jakožto znovuobrozená organizace. Musíme vědět, co si budeme spravovat a za co si budeme zodpovídat. Na druhé straně budeme vědět, co zůstane pod gescí FAČR. Budeme se bavit o národních mužstvech, marketingu, účetnictví a tak dále. Cílem je nastavit, v čem bude Svaz futsalu samostatný a v čem bude participovat FAČR.

Máte deadline, kdy byste chtěl tuto smlouvu dotáhnout?

Deadline je pro mě další Valná hromada SFČR. Nejsem si úplně zcela jistý, ale mám dojem, že by se takto zásadní dokument měl nechat schválit delegáty Valné hromady. Pokud to tak je, tak bych smlouvu chystal tak, aby dubnová Valná hromada měla předloženou hotovou smlouvu. Bude záležet na časových možnostech a personálním obsazení FAČR. Kdo bude sedět u stolu proti nám. Za Svaz futsalu je vytvořena vyjednávací skupina. Jsem trochu optimista. Pokud bude dobrá vůle, tak sporných a těžších bodů je ve smlouvě jen pár. Když vyjdeme z toho, co bylo předjednáno minulou pracovní skupinou, tak máme velký kus práce hotový.

Budete mít prostor komunikovat s členskou základnou o možných reorganizacích jednotlivých pater struktury futsalu? Narážím na fakt, že někde se nám hrají divize kvalitně, jinde zase vůbec. Druhá liga má mnohem více účastníků na západě než na východě, a tak dále.

Je to o kvalitě produktu. Pokud bude Svaz futsalu garantem kvalitního produktu a organizace, tak se nám vrátí členská základna od různých odtržených skupin, které různě působí jako polo soukromé subjekty typu APF a jiných podobných soutěží. Na druhou stranu se musíme zamyslet, zda současná struktura soutěží a jejich řízení odpovídá jednadvacátému století. Já se obávám, že ne. Budeme do toho muset sáhnout. Aktuálně mám mandát na jedenáct měsíců, ale na rovinu říkám, že je mou ambicí kandidovat příští rok na další čtyři roky. Tím pak svou předsednickou kapitolu uzavřu. I když nikdy neříkej nikdy. (usmál se) Chci si momentálně nastavit základní body. Při dalším mandátu chci dokončit nový plán rozvoje a strategie futsalu. Ten stávající považuji za mrtvý dokument. Nikdy neměl prováděcí váhu. Chci udělat funkční rozvahu strategie futsalu na další roky, kde si vytyčíme jasné cíle, které budou jasně kontrolovatelné a definovatelné. Uvidíme, zda jsme se jim přiblížili a splnili je. Takto to mám rád v profesním i osobním životě. Chci si říct: Ano, tohle je hotové. Ne, tohle není hotové a proč.

Členská základna také volá po elektronickém Informačním systému. Bude tato problematika spojená se smlouvou s FAČR, nebo byste raději šel cestou vlastního systému?

Nemyslím si, že by bylo dobré jít cestou vlastního systému. Zaprvé systémy jsou strašně drahé. Zadruhé musí být kompatibilní s IS FAČR, protože hráči působí jak ve fotbalu, tak ve futsalu. Narážíme tím na časové tresty a další problematiky. Máme společnou registraci či mezinárodní přestupy. Zkrátka z mnoha důvodů je dobré, abychom se připojili k systému FAČR. Vím, že to trvá a futsal není určitě první v řadě, ale rozhodně bych chtěl být v tomto případě trpělivý. Rád bych apeloval na to, abychom se připojili co nejdřív. Jeho využívání bude jedním z bodů připravované smlouvy s FAČR.

Další aktuality

Vondráček chce Slavii pomáhat i góly
Vondráček chce Slavii pomáhat i góly 28.02.2024

Kromě čistého konta pomohl brankář Adam Vondráček Slavii ke třem bodům proti Liberci také naprosto přesnou střelou přes celé hřiště do odkryté branky. "Sedlo mi to luxusně," říká v rozhovoru, ve kterém také prozradil, proč mu tak dlouho trvalo obléct si svlečený dres.

Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost
Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost 15.02.2024

Za čtyři zápasy v Helasu stihl Dominik Balog vstřelit tři branky a připsat si jednu asistenci. Co vlastně dvaadvacetiletého futsalistu do Brna z Chrudimi přivedlo? A co všechno si kromě svého herního vytížení pochvaluje?

Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii
Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii 31.01.2024

Jeden z nejzkušenějších slávistů Martin Brychta působí v letošní sezoně také v roli vedoucího mužstva. Kromě své vlastní přípravy na zápas tak dohlíží na různé předzápasové povinnosti. I přes tři vážná zranění kolene dotáhl počet svých startů v 1. Futsal lize na 200 a stále si připisuje další. Při této příležitosti jsme ho požádali o vzpomínkový rozhovor.