Dane, jaké jsou tvé první pocity po shlédnutí hotového dokumentu?
Skvělé. Jsem opravdu nadšený. V rámci finálních úprav jsem dokument viděl několikrát, a pokaždé mě někde dojal. Slzičky kapaly na mnoha místech... (smích) Kuba Tichý odvedl skvělou práci, výsledek stojí opravdu za to. Jediná škoda je, že termín dokončení se několikrát posouval, a dokument již není dávno venku. Určitě by mu prospělo, kdyby ho diváci mohli vidět hned následně po skončení soutěžního ročníku. Příště budeme zkušenější a termíny si pohlídáme lépe. Ale nevadí, nadčasovost celého dokumentu určitě všichni ocení. Doufám, že nejen futsalová a sešívaná komunita.

Přiblížil bys o čem vlastně Totální derby je?
Já to primárně vnímám tak, že přiblíží všem fanouškům Slavie i futsalu jednotlivce a vnitřní mechanismy klubu. Každý fanda, divák, příznivec, vnímá klub jako celek, nerozlišuje jednotlivé dílky soukolí uvnitř. Tady najednou zjistí, kdo je Pánek, Karpiak, Homola, Záruba, Jošt... To považuji za velmi cenné. Mělo by to více napomoci sounáležitosti s klubem. Nijak se nestydíme za to, že inspirací byla fotbalová Totální sezona. Ten pohled dovnitř a zjištění, co se děje v kabině, jak mluví Jindra Trpišovský... skvělé, skvělé, skvělé... tleskám. Chtěli jsme nabídnout podobný pohled a myslím, že se to podařilo. Od začátku bylo jasné, že slovo "Totální" bude v názvu, aby každý divák tušil, co ho čeká. Dokument tedy mapuje celou naší čtvrtfinálovou sérii se Spartou, kterou jsme s nimi na jaře sehráli.

Ale nebude to jen o gólech, které padly?
Nene, vůbec, i když sestřihy dokument samozřejmě obsahuje. Ale ne ty klasické, které znáte jako pozápasové. Díky skvělé kameře Kuby je plno branek zaznamenaných přímo z lavičky, tudíž jsou záběry plné autentických emocí. Přibližují atmosféru a napětí. Je to fakt skvělé. Celý dokument má jedinou kaňku, kterou jsme ale nezavinili. Chybí ty fanouškovské emoce. Prázdné tribuny jsou hrůza. Ve všech sportech samozřejmě. Sérii jsme hráli v rámci covidových opatření, diváci na tribuny nesměli, takže tahle zásadní divácká emoce dokumentu chybí. I když se to Kuba bravurně snažil nahradit jinými emotivními momenty, fanoušci by dokument posunuli ještě o level výš. Ale zase je dobře slyšet, co se děje na hřišti.. (smích). A samozřejmě je potřeba si zvyknout na fakt, že v mnoha záběrech obličeje hyzdí povinné respirátory. Ale i s tím jsme si poradili tak, abychom žádná opatření neporušovali.

Zaslechl jsem, že stopáž klasickému dokumentu úplně neodpovídá...
Ano, diváka čeká 105 minut. Sto pět minut napětí, dramatu, emocí a autentických výpovědí. Připouštím, že jsme zvažovali rozdělit Totální derby na více částí. Ale "rejža" nechtěl. Nakonec jsme souhlasili s tím, že to necháme vcelku a počítáme s určitou kritikou. Je nutné říct, že dokument nemá mít žádný ekonomický efekt, nečekáme Oscara, ani se nehodláme ucházet o cenu za dokument roku. Má to být v první řadě památka na vítězné derby, které si kdykoliv pustíme a připomeneme si slavné období klubu. Někdy si to pustíš celé, někdy fragmenty, které ti připomenou to napětí a ty emoce. Které ti připomenou, jak jsme slavně položili Spartu na lopatky. Když se to bude líbit i ostatním, je to bonus a taková třešnička na dortu. Divák uvidí co se děje v kabině před zápasem, v poločasu i na konci. Uvidí záběry z tréninků, z lavičky... rozhovory i příběhy hráčů. Dokonce i hádku... Smutek z prohry i radost z vítězství.

Vítězný konec jste ale nemohli předpokládat. Počítali jste i s tím, že série může skončit vyřazením?

Nepočítali, věřili jsme si... (smích). Už jsem to někde říkal. Samozřejmě jsme šli do určitého rizika, zda z toho bude ta vysněná "Totální sezona", ale s vědomím, že výsledkem může být "Dycky Sunderland". Ale nebáli jsme se toho. Já v hlavě totiž nosím dlouho projekt natočit dokument o celé pětadvacetileté historii klubu. Takže kdybychom prohráli, bylo to možná více o klubu, a méně o té konkrétní sérii. Nicméně povedlo se nejen to, že jsme vyhráli, ale samotná série napsala mimořádný dramatický příběh. Vyhráli jsme první zápas, ve kterém jsme byli horší, pak prohráli dvě utkání, kde jsme byli lepším týmem. Ve třetím utkání se kopaly penalty. Srovnali jsme stav série v prodloužení a slavně vyhráli rozhodující pátý zápas. Co víc si přát? Takže teď máme Totální derby na světě a já se můžu soustředit na natočení několikadílného dokumentárního seriálu o celé historii klubu. Natáčení se mi začalo líbit... (smích).

Mám pocit, že dokument stojí za to vidět celý...
Tak určitě... (smích). Nakup popcorn, brambůrky a pivo, sedni k tomu, a odkoukej to. Ne po kouscích, ale vcelku. Nech se do toho vtáhnout, stojí to za to. Já jsem přesvědčený, že zaujmout to musí každého. I ty co nefandí Slavii, nebo nevědí co je futsal. Tady na to přijdou a bude je bavit. Totální derby je emoční jizda.

Další aktuality

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.

Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý
Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý 18.04.2024

Futsalisté FK Chrudim si v reprezentační přestávce, která byla umístěna mezi čtvrtfinále a semifinále letošních vyřazovacích bojů, „odskočili“ do Předměřic nad Labem, kde se v rámci čtvrtfinále Regionální skupiny číslo 4 Poháru SFČR utkali s Legií Hradec Králové. Vítězství 11:1, a tím i postup do semifinále této soutěže režíroval kapitán 15tinásobného mistra České republiky Matěj Slováček, autor tří branek a jedné asistence. Toho jsme také krátce po utkání požádali o rozhovor, který pochopitelně nemohl začít jinak než krátkým zhodnocením odehraného střetnutí.

Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona
Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona 17.04.2024

Matěj Maur prožil vydařené hostování v Kadani. K 12 brankám a 8 asistencím v základní části přidal ještě dva góly v play off. Důkazem povedené sezony byla na závěr také první pozvánka pro dvaadvacetiletého futsalistu do reprezentace.