Jaké je vaše hodnocení základní části 1. FUTSAL ligy?

Tento rok byla základní část odlišná od těch předchozích, normálně se hraje sedm měsíců a tentokrát to byla přesně polovina. Když se do toho zahrnou termíny národního týmu, jsou to další tři týdny mínus, u nás navíc další tři týdny při zápasech Ligy mistrů. Bylo to náročné pro každého, speciálně ale pro týmy, které mají hodně hráčů v národních týmech. Navíc jsme si v týmu prodělali onemocnění covid, kvůli kterému jsme museli zápasy odložit. Celkově to tedy bylo osmnáct zápasů zhruba za padesát dní a to je velmi náročné. Neměli jsme moc možností na tréninky, přesto si ale kluci vedli velmi dobře s přihlédnutím ke všemu, čím jsme si prošli. Nyní věřím, že budou mít všechna mužstva stejné podmínky a za to jsem šťastný.

V defenzívě jste se znovu dostali pod jeden inkasovaný gól na zápas…

Snažíme se tvrdě pracovat na všech aspektech hry, máme v našem týmu hráče, kteří si jdou za kolektivním výsledkem. To je vidět především na naší obraně. Za pět let, co v Chrudimi působím, jsme měli zdaleka nejlepší obranu, letos se nám podařilo dosáhnout cíle, že budeme mít průměrně méně než jeden inkasovaný gól na zápas. Navíc v deseti zápasech jsme udrželi čisté konto. Nemám ponětí, jestli se to už někdy někomu v historii povedlo, ale je to vskutku expresivní číslo.

Neodnesla to naopak ofenzivní část?

I směrem dopředu jsme velmi aktivní, dokážeme si vypracovat velké množství brankových příležitostí. Máme hodně střel na bránu za zápas, ale celkově je to pod hranicí toho, co dokážeme. Především na této části se snažíme neustále pracovat. Ke zlepšení již dochází a já věřím tomu, že se to v play-off jasně ukáže.

Nejvíce bodů v základní části jste ztratili proti Plzni, kterou se ani jednou nepodařilo porazit. Jaké jsou příčiny?

Primárně je to fakt, že stojíme proti velmi kvalitnímu celku, což je jasné už podle počtu hráčů, kteří hrají za národní tým. Zápasy s Plzní měly velmi rozdílné vlastnosti. V prvním jsme si nechali vyloučit brankáře, podle mého nespravedlivě, a i přesto, že náhradník odvedl skvělou práci, na výsledek to vliv mělo. Ani jeden z týmů nehrál v tom utkání dobře. To v odvetě bylo vše jiné, měli jsme nakročeno k výhře, ale udělali chybu a to nás stálo vítězství. Po dvou remízách je vyrovnanost na čele tabulky zcela očividná.

Na čele střeleckých tabulek Chrudimi se umístili oba bratři Drozdovi, mezi které se vklínil jen Max. Představují právě dvojčata Drozdovi největší ofenzivní sílu Chrudimi?

V Chrudimi vidíme věci jinak, nelze individualizovat týmový sport. Pavel a David zatím hrají skvělou sezonu. Například David dokázal, kromě nejvíce nastřílených branek, jako druhý hráč v pořadí odebral co nejvíce balonu soupeři. Pavel dnes hraje naprosto na jiné pozici, než když do týmu přišel, tvrdě pracoval a můžeme ho tak využít na pozici pivota. To je odraz jeho skvělé práce. Pamatuji si, že oba do Chrudimi dorazili bez znalosti, byli to fotbalisté s malou hbitostí. Dnes jsou fyzicky úplně jinými hráči a futsalovými specialisty. Davida bych přirovnal k brazilským hráčům v minulosti, míč vždy blízko u těla, krátké driblování a kvalitní přihrávky, patří bezpochyby k pěti nejlepším hráčům v lize. Pavlovi vývoj trval trochu déle, má stále tendenci se zlepšovat. Oba jsou bezpochyby důležitou součástí útočné hry našeho týmu. Mohu však s jistotou říci, že v play-off se projeví i jiní, každý na tom tvrdě pracuje.

Na jméno soupeře jste čekali velmi dlouho, prakticky tři týdny jste se připravovali na neznámý celek. Byla to velká komplikace?

Máme velký respekt k našemu soupeři, ale přípravu jsme zaměřovali jen a jen na sebe. Nebudeme měnit náš styl hry, budeme muset pouze provést určité úpravy pro každý zápas a to jde vždy rychle. Nyní zatím víme jen termín jednoho utkání, ale tím si projdou všechny týmy. Nevidím to jako problém.

Po základní části měl tým dostatek času na odpočinek a posbírání fyzických sil. Naopak ale půjde do play-off nerozehraný. Je to výhoda nebo nevýhoda?

Ve skutečnosti jsme moc odpočinku neměli. Tvrdě jsme pracovali na fyzických aspektech a zejména druhý týden reprezentační přestávky byl pro hráče velmi náročný. Kromě toho ještě musíme uzdravit sportovce, kteří se vrátili z národního týmu. O víkendu jsme se vrátili do práce s kompletním týmem a zaměřili se na taktické aspekty čtvrtfinále. Pauza před play-off byla pro psychiku hráčů dobrá, vzhledem k maratónu zápasů, který absolvoval. Bohužel, reprezentanti toho nemohli využít a právě na ně se teď musíme zaměřit. Musíme s nimi pracovat chytře, aby byli na nejdůležitější část sezony připraveni v co nejlepší formě. Šedesát procent týmu je plně připraveno na play-off, nyní se postaráme o zbytek, abychom byli v plné síle připraveni na nejdůležitější část letošní sezony.

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.