Vlasto, co říkáte na aktuální průběh skupiny 8 o postup na EURO? Karty jsou rozdány jasně.

Já myslím, že karty byly rozdány hned po rozlosování skupiny. Bylo jasné, že si to s Poláky rozdáme o druhé postupové místo. Přece jen porazit dvakrát Portugalsko je zatím nad naše síly. I když teď v kvalifikaci jsme to mohli klidně zlomit.

V čem byl podle vás hlavní rozdíl, když bychom porovnali první a druhý zápas s Portugalskem?

V prvním zápase jsme Portugalce překvapili naší aktivní hrou. Dobře jsme se na utkání připravili, kluci hráli výborně, vytvořili si dost šancí hlavně v závěru zápasu a při trošce štěstí mohlo utkání skončit lépe pro nás. V druhém zápase jsme ve hře dopředu byli opět nebezpeční, ale do obrany už to bylo slabší a chybělo sebeobětování každého hráče, zkrátka udělat vše pro lepší výsledek. A samozřejmě se Portugalci na nás lépe připravili, měli obrovskou touhu zápas vyhrát a taky zaslouženě získali tři body.

Remízu s Portugalskem mají i Poláci. Jak se jim povedlo uhrát bod na půdě obhájce titulu?

Poláci ten zápas neskutečně ubránili, strašně moc střel zablokovali a hráli jednoduše, ale účelně.
Výjezdy od své brány řešili výhozem brankáře na útočící polovinu, a když byli pod tlakem, tak odkopli míč. Nechtěli udělat žádnou chybu, a naopak využít brejkové situace. Vše jim výborně vycházelo a snad čtyři minuty před koncem zápasu vedli nad mistry Evropy 2:0. Portugalci začali hrát power play a asi za minutu bylo vyrovnáno. Nesrazilo je to a výsledek ubránili.

V Lodži porazili Poláci dvakrát Norsko, jak jste hodnotil jejich domácí vystoupení proti outsiderovi?

Pro Poláky úplně jiné zápasy, teď museli oni dobývat obranu Norska a ukázalo se, že s tím mají trochu problém. V prvním zápase rozhodli až v druhém poločase, kdy nastoupil pivot M. Marek a dvěma góly rozhodl. V druhém utkání si pomohli dvěma standardkami z rohu a zápas v pohodě dohráli.

Český tým není před rozhodujícími zápasy zcela fit. Definitivně přišel o Matěje Slováčka. Jak moc velká ztráta to je?

Samozřejmě je to velká ztráta. Matěj je jedna z našich klíčových postav, a hlavně spolupráce chrudimské čtyřky tím bude hodně narušena.

Kdo by mohl Matěje v chrudimské čtyřce nahradit? Vrátí se Radim Záruba?

Vrací se Radim a Honza Janovský, kteří nám v utkání s Portugalskem hodně chyběli. Uvidíme na trénincích, jak na tom budou i ostatní hráči a potom se rozhodneme, kdo nastoupí v rozhodujících zápasech. Šanci mají všichni nominovaní. Záleží jen na nich.

Polský národní tým jste také dva roky trénoval. Jak na své angažmá vzpomínáte?

Byla to ohromná zkušenost a dala mi hodně. Byl jsem vlastně první ze zahraniční, kdo vyhrál konkurz na trenéra polské reprezentace. Po jmenování a dohodě s polským svazem, mi byla umožněna cesta s českým týmem na ME do Maďarska, kde jsme získali bronzové medaile! Tenkrát to bylo v Polsku trochu složitější, některé kluby nechtěly pouštět hráče do reprezentace, a tak jsem musel objíždět prezidenty a vysvětlovat jim, jak to bude fungovat. Jednoho jsem dokonce pozval na soustředění, aby vše viděl a udělal si obrázek sám.

Co vás angažmá v Polsku naučilo?

Asi nejvíce to, že nemůžete věřit všem, co se na vás smějí a před vámi pokyvují.

Trénoval jste v Polsku i na klubové úrovni. Prozraďte mi kde, a jakou měl tamní futsal úroveň.

Přišla nabídka z Red Devils Chojnice, jestli bych jim nepomohl se záchranou v lize a vedením mužstva ve Final four poháru. Po úspěšné záchraně v lize se domluvila spolupráce i do další sezony.
Úroveň nebyla taková jako je momentálně, hrálo tam málo dobrých cizinců. Dnes, snad kromě mužstva Chorzówa, má každý tým několik hráčů ze zahraničí. Před tím hráli v mužstvech většinou průměrní hráči z východu, teď jsou tam kvalitní Brazilci, Španělé, Portugalci a přichází s nimi i kvalitní trenéři.

V čem jsou Poláci silní? Když byste měl říct hlavní futsalové rysy jejich týmu.

Poláci mají výbornou celou defenzivu. Začíná to od gólmanů, kde se projevuje jejich brankářská škola.
Hráči jsou na tom dobře fyzicky, stíhají se zajišťovat, hodně střel blokují a vyráží k nebezpečným protiútokům. Taky se hodně zlepšili v zahrávání standardních situací.

A kdo jsou hlavní hvězdy polské reprezentace?

Až tak výraznou hvězdu nemají, vzadu hraje výborně T. Kriezel, individuálně se prosazují hlavně uzdraveni Zastawnik a Kubik. Na pivotu je nebezpečný Marek. Z těch novějších se prosazuje Leszczak.

Jakou má polská liga futsalovou úroveň? Když byste ji porovnal s českou 1. FUTSAL ligou.

Úroveň se zvedla příchodem kvalitních cizinců. Čtyři až pět mužstev by i u nás hrálo na špici, ale dle mého mají v lize letos velký počet týmů, a hlavně nehrají play off. Všichni víme, že když se začalo hrát u nás, postupně šla úroveň hráčů, rozhodčích, ale i funkcionářů rapidně nahoru a pomohlo to celému českému futsalu. Když jsem vedl polský nároďák, tak se podařilo zavést play off, ale snad za rok ho opět zrušili.

Řekněte mi, jste před závěrečnými zápasy nervózní? Nebo to tak neprožíváte?

Moje příprava na zápas začíná asi čtrnáct dní před reprezentačním zápasem, kdy začínám studovat a stříhat soupeřovu hru a tím pádem to ze mě nějak postupně opadá. Kluky musíme spíše uklidňovat, aby šli do zápasu s čistou hlavou a za vítězstvím.

Další aktuality

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.

Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý
Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý 18.04.2024

Futsalisté FK Chrudim si v reprezentační přestávce, která byla umístěna mezi čtvrtfinále a semifinále letošních vyřazovacích bojů, „odskočili“ do Předměřic nad Labem, kde se v rámci čtvrtfinále Regionální skupiny číslo 4 Poháru SFČR utkali s Legií Hradec Králové. Vítězství 11:1, a tím i postup do semifinále této soutěže režíroval kapitán 15tinásobného mistra České republiky Matěj Slováček, autor tří branek a jedné asistence. Toho jsme také krátce po utkání požádali o rozhovor, který pochopitelně nemohl začít jinak než krátkým zhodnocením odehraného střetnutí.

Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona
Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona 17.04.2024

Matěj Maur prožil vydařené hostování v Kadani. K 12 brankám a 8 asistencím v základní části přidal ještě dva góly v play off. Důkazem povedené sezony byla na závěr také první pozvánka pro dvaadvacetiletého futsalistu do reprezentace.