Aleši, v poslední době jste zvýšili tréninkové dávky, co vás k tomu vedlo?

Možná to bude znít blbě, ale je to kvůli koronaviru. Máme k dispozici hodně hráčů. Kluci, kteří se dříve věnovali více fotbalu než futsalu, tak mají na futsal nyní více času. Trénujeme třikrát týdně. Je to pro nás za odměnu. Vážíme si toho, že se futsal může hrát. Docházka je perfektní. Mladé kluky to zase posune o kus dál. Když na tom budeme pracovat, tak to bude jenom lepší.

Téměř se blížíte profesionálnímu režimu, vnímáte to podobně?

Blíží se to tomu. Dá se říct, že nejsme skoro vůbec doma. Program je náročný vinou velkého množství zápasů. Trénink, testy, zápas a takhle pořád dokola. Ale baví nás to. Snažíme se to v Liberci dělat, jak nejlépe umíme. Kdybychom udrželi šesté místo, tak by to pro nás bylo něco jako titul, protože to byl náš velký cíl.

Jak na to reagují vaši hráči?

Všichni hráči od malička sportují, takže jsou zvyklí trénovat. Spíše to musíme naopak korigovat a mírnit, protože by někteří chtěli více trénovat. S tímhle není v Liberci žádný problém. Mladí kluci by chtěli hrát pořád.

Důležitá je také v tomto směru spolupráce se sponzory, cítíte z této strany podporu?

Naštěstí máme v Liberci zázemí na TOP úrovni. Prezident klubu za námi stojí, jezdí s námi na všechny zápasy. Věnuje se tomu jak předseda, tak všichni kolem toho. Za to můžeme jenom poděkovat a snažit se odvádět co nejlepší výkony na hřišti. Snad se bude v Liberci futsal i nadále zlepšovat. Chceme jít i cestou mládeže. Věřím, že v následujících letech nemusí být v Liberci o futsal starost.

Jak hodnotíte tříleté působení FTZS v nejvyšší futsalové soutěži?

Myslím si, že před letošní sezonou to byl nejmarkantnější posun. Přišli k nám hotoví hráči. To nám hodně pomohlo. Třeba Jirka Novotný, Viktor Žampa nebo Tomáš Vobořil. To byl jeden z progresů, který jsme chtěli udělat. Naopak i naše vlastní základna je široká. Myslím si, že jako tým jsme dobrá parta. Táhneme za jeden provaz. Musím říct, že oproti minulým sezonám, kdy jsme byli hodně naivní a dělali jsme systémové chyby, tak jsme na tom hodně zapracovali, což je vidět na výsledkách i na samotné hře.

Jaké jsou vyhlídky do budoucna, váš projekt se podařilo nastartovat velice slibně.

Pokud bylo letos cíl šesté místo, tak řeknu na rovinu, že bychom chtěli toto umístění zopakovat a třeba i tlačit na tu první pětku. Jak říkám, se Spartou se Slavií se dá hrát, ale ta zkušenost je potřeba. Pouze poctivou prací můžeme pomýšlet na další zlepšení, ale to je ještě daleko. I kluci v kabině mluví o tom, že fotbalová vyhranost je jiná než ta futsalová. Věřím, že se v budoucnu budeme moct posunout do první pětky.

Situace není příliš příznivá, jaké máte plány s mládežnickým futsalem?

V první fázi budeme doufat, aby se globální situace zlepšila natolik, aby se mohlo trénovat i s mládeží a rozjeli se futsalové juniorské soutěže. Do budoucna plánujeme minimálně spolupráci s fotbalovým Slovanem, který nás zásobuje mladými hráči. Já působím ve Slovanu jako trenér dorostenecké kategorie, takže myslím, že se sportovním ředitelem mládeže Petrem Silovským je navázána dobrá spolupráce. Chceme, aby hráči, které futsal zajímá již od patnácti let, se zapojovali alespoň do jednoho tréninku týdně, aby to nenarušovalo tréninkové mikrocykly. Budeme doufat, že mládežnický futsal bude minimálně na stejné úrovni jako minulý rok, kdy U17 vyhrála juniorskou soutěž a kategorie U19 byla kousek od final four.

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.