O loňské sezoně již bylo napsáno hodně, co očekáváš od blížící se sezony nové, která má svůj start naplánován na začátek září?
"Loňská sezóna dopadla, jak dopadla, ale všichni jsme si vědomi, že zdraví a rodina je přednější. Tím pádem veškeré ostatní věci jdou bokem. Chrudim měla být vyhlášena jako vítěz základní části, a Sparta nás měla reprezentovat v Lize mistrů, tak jak to bylo uděláno v ostatních krajinách, ale všichni zasvěceni víme, jaká je spojitost mezi svazem futsalu a Chrudimí, tím bych minulou sezónu asi uzavřel, každý ať si udělá sám obrázek. Co se týká nadcházející sezóny, tak doufám, že se s Helasem posuneme, jak výsledkově, tak i herně zase o něco kupředu. Rádi bychom vylepšili šesté místo a dáli šanci dalším juniorům v našem ligovém týmu, jelikož na mládeži si v Helasu zakládáme, ale každý rok je těžší a těžší přivést k futsalu mladé hráče, kteří by měli o futsal zájem. Velkou podporu v tomto  směru vidím v projektu Dětský futsal, kdy bychom rádi spolupracovali a pomáhali si vzájemně vychovávat mladé futsalisty pro Helas a popřípadě v budoucnu pro reprezentaci."

V boji o titul se pravděpodobně budou pohybovat mužstva, která svým rozpočtem významně převyšují ten náš, s čím by jsi byl spokojen na konci sezony a jak je možné Tvého přání docílit?
"Prim v následující sezóně bude hrát určitě Chrudim, Plzeň a Sparta. Uvidíme co Teplice a Slavie vymyslí ohledně zahraničních posil. Takže pokud se nic zásadního nestane, tak od čtvrtého do dvanáctého místa to bude otevřený boj. Co se týče týmových úspěchů, tak bych byl spokojen s play-off a pokud to bude v našich silách, tak vylepšení šestého místa z předchozí sezóny. V Helasu máme mladý tým, který potřebuje sbírat zkušenosti. Ve svých 31-ti letech si připadám od ostatních hráčů poněkud odříznut a chybí mi v týmu nějaký zkušený hráč, který dokáže vzít kousek zodpovědnosti v zápase na sebe a rozhodnout sám zápas. Já osobně se už odsunuji do pozice hrajícího mentora týmu."

Přestupové období opět vyvolává emoce, který tým udělal dle Tvého názoru nejlepší transfer a proč?
"Nejlepší transfer už proběhl, dle mého názoru to je angažování Michala Seidlera do Plzně. Jumbo je střelec od pána boha a to co on v sobě má, tak to se naučit nedá, s tím se musí člověk narodit. Pamatuji si ho už od juniorský soutěží, kde dával gól za gólem. Navíc je to vítězný typ, kapitán, kamarád a hlavně skvělý člověk, který nezkazí žádnou legraci. Ještě bych zmínil "návrat" Angellota do Sparty, pokud tedy v průběhu sezóny zase někam neuteče. Nejvíc mě mrzí odchod Tomáše Drahovského do Španělska, protože to je vynikající hráč a pro naší soutěž nadstandardní hráč, kterého byla radost sledovat a zahrát si s ním. Tímto bych mu rád popřál, ať se mu ve Španělsku daří a svými výkony si řekne o angažmá v Barceloně, Movistaru nebo El Pozu. Osobně jsem zvěda, jak si sedne nový tým Sparty, jelikož těch změn je opravdu hodně. Tuto sezónu typuji na finále Chrudim a Plzeň. Důležité také bude, jak se po těžkém zranění vrátí do sestavy Plzně kapitán Lukáš Rešetár, který dokáže sám rozhodnout zápas."

Je reálné, aby se o podobný „přestupový klenot“ postaral i náš klub? Pokud ne, co k tomuto kroku chybí?
"Přivést do Helasu, takového top hráče je velmi těžké, otázka je to především financí a ambicí Helasu. Všichni co se o futsal zajímají, tak ví, že Helas je založen na svých vlastních odchovancích a pracuje s mladými hráči, kteří hrají nižší fotbalové soutěže. Filozofií Helasu je učit kluky hrát futsal a ne fotbal v hale. Chceme vychovávat mladé hráče pro ligu a reprezentaci, jak se nám to už v mnoha případech daří. Hráči jako je Lidmila, Sznapka, Šarkózy, Špička, Mykytjuk, Lukšija a Kamenský už mají svoje pevné místo v reprezentaci do U-21 a U-19. Když jsem začínal já s futsalem v 16-ti letech, tak se hrál spíš fotbal v hale a ne futsal, teď už je ten sport o něčem jiném a pořád se vyvíjí  směrem dopředu, proto by bylo nejlépe s futsalem začít už od žákovských kategorii, kde je to otázka tréninků. Pořád říkám a všem fotbalovým trenérům tvrdím, jak mi futsal ve fotbale pomohl, proto nechápu, že i když je fotbal a futsal pod jednou asociací, proč si tyto sporty vzájemně nepomůžou, tak jak je to ve Španělsku či Brazílii, kde futsalový trénink je základem k fotbalovým dovednostem. Třeba časem se toho dočkáme, že si tyto sporty vzájemně vypomůžou. Od většiny fotbalových trenérů pouze slýchám, jak to pořád vše hrají podrážkou a to je špatně. Bohužel i ty největší fotbalové hvězdy si pomáhají ve fotbale podrážkou, ale na toto téma bychom mohli mluvit dlouhé hodiny."

Filozofie našeho klubu je veřejnosti známá, kdybys měl možnost po sportovní stránce cokoliv změnit, co by to bylo a proč?
"Jak už jsem říkal, je to hodně otázka financí. Honza Loup dělá pro klub první poslední a věřím, že mnohokrát kvůli futsalu večer ani nespí. Sehnat do futsalu peníze není úplně jednoduchá věc, jak si může někdo myslet. V Helasu jsme měli dva tréninky týdně, následující sezónu by měl být počet tréninkových jednotek o jednu vyšší, což je jeden z mnoha kroků, jak se zase o kousek posunout ke špičce. Další věc co bych rád do budoucna změnil, je počet tréninkových jednotek pro juniorské týmy, kdy hodina týdně klukům od cca. 15-ti do 19-ti let je prostě málo a nic jim skoro nedá. Pokud chceme vychovávat pro Helas a pro ligu konkurence schopné hráče, tak je potřeba už od juniorských soutěží mít minimálně 2-3 tréninkové jednotky futsalu týdně, ale zde narážíme na problém s kvantitou hráčů hrát futsal a v neposlední řadě dostupností sportovních hal v Brně v rozumnou časovou dobu, která je pro trénink juniorů od 16 do 20 hod."    

Není tajemstvím, že se aktivně podílíš na chodu našeho klubu, dokážeš si představit, že jednoho dne vyměníš hráčský dres za „bafunářské“ křeslo?
"Abych byl upřímný, tak si to v danou chvíli představit neumím. Futsal mě strašně baví a chtěl bych ho hrát, jak jen to bude po zdravotní stránce možné. Sice mi je "teprve" 31 let, ale už v takovém věku jsem v Helasu nejstarším hráčem. Navíc můj zdravotní stav, také už není nejpevnější, ale pokud to jen půjde a budu cítit, že Helasu a spoluhráčům můžu na hřišti pomoct, tak chci hrát, jak jen to půjde. Důležité si bude přiznat a uvědomit si, že až nastane čas, že dál to nejde, tak abych skončil sám od sebe, nerad bych totiž slyšel třeba od Vojty Kamenského, že už mu na hřišti překážím a ať se vrátím do hrobu:-D Tak dlouho, jak legenda českého futsalu Roman Mareš asi nevydržím, ale nikdy člověk neví co se přihodí."

Má David Cupák ještě nějaké hráčské sportovní ambice?
"Co se týče týmových ambicí, tak bych rád s Helasem získal titul, pokud by to nevyšlo, tak aspoň být na "bedně", takže obsadit aspoň třetí místo a mít medaili, ale v dané situaci jsem realista a asi se mi to nepodaří, ale nikdy neříkej nikdy, takže uvidíme. Jedno vím určitě, že z Helasu už nikam jinam neodejdu a svou futsalovou kariéru dohraji tady v Brně v HELASU. Když přejdu k mým osobním ambicím, tak titul se mi podařilo získat se Spartou, chtěl jsem si zahrát Ligu mistrů, to se mi bohužel nepodařilo. S reprezentací jsem si zahrál MS (2x) a ME (2x), navíc jsem si zahrál proti týmům jako je Brazílie a Španělsko, bohužel se nepodařila získat žádná medaile ze šampionátů. Rád bych, aby mi drželo zdraví a pomohl vychovávat mladé hráče v Helasu pro ligu a reprezentaci. Takže, žádné přehnané ambice už nemám. Ještě bych si rád za Helas zahrál se synem, kterému bylo tento rok pět let, to by byla pro mě ta největší odměna asi a krásná tečka za mojí futsalovou kariérou."

Další aktuality

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.

Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý
Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý 18.04.2024

Futsalisté FK Chrudim si v reprezentační přestávce, která byla umístěna mezi čtvrtfinále a semifinále letošních vyřazovacích bojů, „odskočili“ do Předměřic nad Labem, kde se v rámci čtvrtfinále Regionální skupiny číslo 4 Poháru SFČR utkali s Legií Hradec Králové. Vítězství 11:1, a tím i postup do semifinále této soutěže režíroval kapitán 15tinásobného mistra České republiky Matěj Slováček, autor tří branek a jedné asistence. Toho jsme také krátce po utkání požádali o rozhovor, který pochopitelně nemohl začít jinak než krátkým zhodnocením odehraného střetnutí.

Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona
Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona 17.04.2024

Matěj Maur prožil vydařené hostování v Kadani. K 12 brankám a 8 asistencím v základní části přidal ještě dva góly v play off. Důkazem povedené sezony byla na závěr také první pozvánka pro dvaadvacetiletého futsalistu do reprezentace.