To nic nemění na tom, že pro českou nejvyšší soutěž byly příjemným oživením. V jejich kádru nastupovalo mnoho bývalých ligových fotbalistů. Nutno podotknout, že zatímco ve většině republiky nechtějí fotbaloví trenéři o futsalu ani slyšet, tak České Budějovice představují výjimku. V České republice bychom (asi) marně hledali spolupráci mezi fotbalovým a futsalovým klubem na takové úrovni, jako tomu je právě na jihu Čech. Několik témat nám přiblížil Radim Pouzar, duše jihočeského týmu.

V nováčkovské sezoně jste skončili na osmém místě. Panuje spokojenost?
Jednoznačně. Samozřejmě je škoda, že se nemohla soutěž dohrát až do úplného konce, protože jsme skončili na místech zaručující play-off. A účast ve vyřazovací části by byla splněním cílů před začátkem soutěže a skvělou reklamou pro náš klub.

Zajímalo by mě, jaké to je hrát v jednu chvíli o sestup, ale zároveň o místo v elitní osmičce zajišťující play-off? Tím narážím na to, že zejména spodní část tabulky se po každém kole hodně měnila…
Abych byl upřímný, tak tyto pocity jsme úplně neměli. Vnímali jsme, že se to opravdu každý víkend může měnit, jelikož druhá část tabulky je obrovsky vyrovnaná. Ale my jsme se každým zápasem zlepšovali, hlavně z taktického hlediska.

Jedním ze světlých momentů sezony bylo domácí utkání se Spartou, kdy jste remizovali 4:4. Jak je možné, že nováček, byť s bývalými výbornými fotbalisty, málem porazí tým s hvězdami světového formátu? Vedli jste 3:0…
To utkání bylo krásné, předvánoční…Musím sportovně přiznat, že Sparta neproměnila své příležitosti a nás se drželo štěstí. Ale aby nezapadl náš výkon. Skvělechytal brankář Štefan Beránek a ostatní se přidali. I když jsme vedli už 3:0 a pak 4:3, tak Sparta i díky power play dokázala vyrovnat. Zaslouženě. Ale pro fanoušky a nás to byl nádherný večer.

Jak jste vnímal slova předsedy Svazu futsalu Otakara Mesteka, který vás před sezonou považoval za jednoho z hlavních kandidátů na sestup a tvrdil, že jste podcenili rozdíl mez první a druhou ligou?
Samozřejmě se to neposlouchalo lehce. Ale více než nějakou zášť jsme to vzali jako obrovskou motivaci. Třeba to tak p. Mestek chtěl (úsměv). Takže děkujeme… Ale teď vážně…Věděli jsme, že to určitě nebude jednoduché, navíc po počátečních venkovních vysokých porážkách.

Obecně je známo, že mezi první a druhou ligou je velký rozdíl. Co jste museli udělat proto, abyste byli konkurenceschopní v nejvyšší soutěži a kde nastal v klubu největší progres od postupu do VARTA futsal ligy až do konce uplynulé sezony, tj. března 2020?
Narovinu říkám, že jsme šli do každého zápasu s obrovskou pokorou. Věděli jsme, že fotbal není futsal. Velice rád zdůrazním, že bylo strašně důležité si
i z nepovedených venkovních zápasů vzít ponaučení, hlavně z podzimní části. To byl hlavní faktor, jak obstát ve VARTA futsal lize.

Proč je rozdíl mezi dvěma nejvyššími soutěžemi ve futsale podstatně větší než ve fotbale?
Protože fotbal není futsal. Futsal je více specifický. Je dynamičtější a rozhodují v něm maličkosti. Poznali jsme to i my. To, co nám stačilo ve druhé lize, z velké části už nestačilo v té první. Soupeři jsou po všech stránkách kvalitnější. Velký rozdíl je v ekonomice, týmy si můžou dovolit zahraniční hráče, trenéry, kteří zvyšují stupeň kvality.

Když jsme u fotbalu, tak se nemůžu nezeptat na vaší spolupráci s fotbalovým Dynamem. Mohl byste nám ji trošku detailněji přiblížit? V čem tkví největší profit pro futsalový tým vyjma toho, že spousta fotbalových exligistů nastupuje za futsalové Dynamo? Měla výborná sezona fotbalistů i nějaký přínos pro futsalisty?
Jsme jeden společný klub. Většina z nás v klubu dříve hrála a i v současnosti v něm stále působí na určitých postech. Dynamo nás vzalo pod svá křídla a myslím, že mu děláme velmi dobrou reklamu. Dále nemůžu zapomenout na Juniorskou a dorosteneckou ligu, kde využíváme hráče z naší akademie. Loňský rok byl výjimečný v tom, že jsme oslavili dva postupy. Vzájemně jsme si s A-týmem přáli a nakonec to vyšlo oběma. Na závěr bych nerad zapomněl na firmu PCO a jejího ředitele p. Bohinského, který je generálním sponzorem a právě to spojení DYNAMO PCO je záruka kvality.

Co se týče další sezony, tak nastanou v kádru nějaké změny? Kariéru ukončili Tomáš Sivok a Ivo Táborský. Proběhly s těmito hráči námluvy ohledně jejich potenciálního zapojení do chodu futsalového mužstva?
Bohužel už nastaly. Roman Lengyel a Ondřej Hačka oznámili, že s největší pravděpodobností do další sezóny už nezasáhnou. Rádi bychom tým doplnili, ale určitě to bude z vlastních řad. Věřím, že se už objeví hráči z naší akademie. A co se týče zmíněných kluků, myslím si, že Tomáš končí kariéru ze zdravotních důvodů a Ivo bude mít na starosti organizaci kolem A-týmu, takže bohužel.

Domníváte se, že druhá sezona v nejvyšší soutěži pro vás bude složitější? Co případně udělat proto, aby se tak nestalo?
Bývá to pravidlem, že pro nováčka je druhá sezóna náročnější. Myslím si, že máme tým, ve kterém hraje prim charakter. Proto nevěřím, že bychom k následující sezóně měli přistoupit jinak než k té první.

Hrozí, že na podzim přijde druhá vlna pandemie koronaviru. Dovedete si představit hrát bez diváků? Jaký máte postoj k nápadům hrát s prázdným hledištěm?
Každý sport se z velké části hraje pro diváky, proto varianta bez diváků není příliš šťastná. Ale chápu, že zdraví nás všech je to úplně nejdůležitější. Buďme všichni vůči sobě zodpovědní a věřme, že vše zvládneme.

Jak vlastně pandemie koronaviru dolehla na futsalové Dynamo?
Tak závažně se nás zatím tolik nedotkla a doufám, že ani v budoucnu nedotkne.

Myslíte si, že současná globální situace přinese pro další sezonu nějaké zásadní změny v českém futsale, vyjma termínové listiny?
Doufejme, že ne. Že se budeme zase všichni potkávat a soupeřit mezi sebou na palubovkách. Věřím, že toho nejtěžšího soupeře jsme všichni společně už porazili.

Další aktuality

Vondráček chce Slavii pomáhat i góly
Vondráček chce Slavii pomáhat i góly 28.02.2024

Kromě čistého konta pomohl brankář Adam Vondráček Slavii ke třem bodům proti Liberci také naprosto přesnou střelou přes celé hřiště do odkryté branky. "Sedlo mi to luxusně," říká v rozhovoru, ve kterém také prozradil, proč mu tak dlouho trvalo obléct si svlečený dres.

Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost
Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost 15.02.2024

Za čtyři zápasy v Helasu stihl Dominik Balog vstřelit tři branky a připsat si jednu asistenci. Co vlastně dvaadvacetiletého futsalistu do Brna z Chrudimi přivedlo? A co všechno si kromě svého herního vytížení pochvaluje?

Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii
Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii 31.01.2024

Jeden z nejzkušenějších slávistů Martin Brychta působí v letošní sezoně také v roli vedoucího mužstva. Kromě své vlastní přípravy na zápas tak dohlíží na různé předzápasové povinnosti. I přes tři vážná zranění kolene dotáhl počet svých startů v 1. Futsal lize na 200 a stále si připisuje další. Při této příležitosti jsme ho požádali o vzpomínkový rozhovor.