Kdy jste se rozhodl stát futsalovým rozhodčím?
Když jsem chodil na střední školu, tak jsem hrál v Praze futsal a v té době nebylo moc rozhodčích. Dostal jsem nabídku, jestli to nechci zkusit, a tak jsem do toho šel. V té době to pro mě byla i slušná brigáda, jak si něco při škole přivydělat. Poté jsem postupoval výše a výše, až jsem se nakonec dostal na mezinárodní úroveň. Od mého začátku mě trvalo přibližně sedm let, než jsem se dostal do první ligy. Poté jsem pět let pískal v našich nejvyšších soutěžích, než jsem dostal mezinárodní odznak v roce 2010.

Vzpomenete si na vaše první odpískané utkání?
To si tedy nevzpomenu, ale pamatuji si, že jsem začínal v areálu Pražačka na pražském Žižkově. Bylo tam tehdy fotbalové škvárové hřiště, které bylo rozděleno na dvě hřiště pro futsal a jedno pro hanspaulskou ligu. Každou sobotu jsem tam pískal 3-6 zápasů. To byla pořádná škola pro rozhodčího. Byl jsem tam sám, musel jsem se spolehnout sám na sebe, nikdo mě nepomohl. Důležité bylo nenechat se odradit.

Co je na profesi rozhodčího nejsložitější?
Zachovat chladnou hlavu a nenechat se rozhodit diváky nebo protestujícími hráči. Také si stát za svým rozhodnutím. Když se ukáže, že bylo špatné, tak umět přijmout kritiku a poučit se do budoucna.

Máte nějakou konkrétní vzpomínku, na nějaký složitý zápas?
Nejtěžší zápas pro mě bylo semifinále Srbsko-Rusko na ME v Srbsku v roce 2016. Domácí tým hrál semifinále, v hale bylo čtrnáct tisíc diváků a v utkání jsme s kolegou měli hodně složitých situací. Po základní době to skončilo 2:2 a šlo se do prodloužení. Tam už ale Srbové odešli fyzicky a Rusové postoupili do finále.

Co považujete za vrchol své rozhodcovské kariéry, finálové utkání ME 2018 ve Slovinsku?
Určitě, finále je pro každého rozhodčího vrchol, čeho může dosáhnout. Také pro mě bylo důležité semifinálové utkání na MS v Kolumbii v roce 2016 mezi Argentinou a Portugalskem.

Rozhodčí se musí také kondičně udržovat, jak probíhá vaše příprava?
Dostávám tréninkový plán od UEFA, kterého se snažím držet. Jsou tam tréninky 4 x týdně, ale teď, když se nehraje, tak chodím trénovat méně, ale stále se snažím udržet v kondici. Více posiluji, než běhám.

Dále se také angažujete ve vzdělávaní rozhodčích, jak vás naplňuje tato aktivita?
Baví mě to. Chci kolegům v nejvyšších soutěžích předávat zkušenosti. Dále je cílem Komise rozhodčích sjednotit výklad a posuzování situací, což je velice důležité. Rozhodčí nemají žádný trénink jako hráči. Pro ně je jedinou možností, jak získat zkušenosti, pískat zápasy, což třeba momentálně není možné. Také proto ve spolupráci s rozhodcovskou komisí připravujeme klipy, aby rozhodčí alespoň situace nastudovali a měli na ně jednotný názor. V blízké době nás čekají změny v pravidlech, takže s tím bude taktéž dost práce a příprav na seminář rozhodčích, ale i pro kluby.

Jaké je vaše hlavní zaměstnání, dá se časově dobře skloubit s futsalovými utkáními?
Pracuji jako technik správy nemovitostí. Starám se o bytové domy a komerční budovy. Naštěstí je tato práce flexibilní, takže si jí mohu uspořádat tak, jak potřebuji.

Další aktuality

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.

Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý
Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý 18.04.2024

Futsalisté FK Chrudim si v reprezentační přestávce, která byla umístěna mezi čtvrtfinále a semifinále letošních vyřazovacích bojů, „odskočili“ do Předměřic nad Labem, kde se v rámci čtvrtfinále Regionální skupiny číslo 4 Poháru SFČR utkali s Legií Hradec Králové. Vítězství 11:1, a tím i postup do semifinále této soutěže režíroval kapitán 15tinásobného mistra České republiky Matěj Slováček, autor tří branek a jedné asistence. Toho jsme také krátce po utkání požádali o rozhovor, který pochopitelně nemohl začít jinak než krátkým zhodnocením odehraného střetnutí.