Devětatřicetiletý Eloy Alonso má trenérské zkušenosti ze druhé španělské ligy a první francouzské a kyperské ligy. 
Další informace se dozvíte z následujícího rozhovoru.

Jaké jsou vaše první dojmy z uzavření spolupráce s klubem Svarog FC? 
Jsem velmi rád, že jsem se dohodl se Svarogem. Česká republika bude moje třetí trenérská zkušenost po Španělsku, Francii a Kypru. Byly to skvělé roky a nyní doufám, že příští sezona v Teplicích bude pro všechny také velmi dobrá. Projekt Svarogu je skvělý, v posledních letech tým hodně rostl, takže doufám, že mu pomohu dosáhnout jeho cílů.

Jak se na práci v českém klubu těšíte? 
Těším se opravdu moc. Chci už zahájit trénink, nastartovat sezonu, setkat se s hráči apod. Už na všem začínám pracovat a na sezonu se připravuji.

Nový trenér Svarogu Eloy Alonso se do Česka těšíJak je vám blízká Česká republika obecně? Byl jste tu už někdy? 
Českou republiku neznám, nikdy jsem tam nebyl. Mám ale o této zemi a lidech velmi dobré reference. Moji přátelé to v Česku znají a mluví o něm velmi dobře.

V týmu Svarogu je mix národností. Myslíte si, že tým takhle může dobře fungovat? Nebude problém jazyková bariéra?
Myslím si, že to není žádný problém, naopak. Je to dobré, protože to obohacuje klub i hráče. Jsem profesionálním hráčem po mnoho let a skvělé kluby mají vždy mnoho národností. Když všichni lidé, kteří tvoří tým, spolupracují, všichni společně rostou. Nemyslím si, že jazyk je problém. Trénoval jsem ve Francii a na Kypru a nikdy jsem neměl s komunikací se svými hráči problém.

Myslíte si, že bude velký rozdíl trénovat český tým oproti španělskému?
Ne. Myslím si, že je to nová výzva. Jak jsem již řekl, Česká republika bude třetí zemí, ve které budu trénovat, a myslím si, že dobrý trenér se musí vždy přizpůsobit, klíčem je flexibilita trenéra. Přizpůsobení se zemi, kultuře, týmu, hráčům, mentalitě atd. Proto si myslím, že je to velká výzva a už chci opravdu začít.

Mohl byste srovnat španělský futsal s tím českým? V čem si myslíte, že bude největší rozdíl?
Španělsko je „kolébkou“ futsalu. Španělský futsal byl vždy odkazem, příkladem taktiky a moderního futsalu. Já přenesu svou myšlenku futsalu na Svarog. Díky rozhovorům, které jsem vedl s prezidentem klubu Michailem Žákem, si myslím, že máme stejný názor. Chce udělat krok vpřed a chce, aby Svarog praktikoval tento typ hry. Od prvního okamžiku jsme si dobře rozuměli.

Zhlédl jste už nějaké zápasy české ligy a Svarogu například z loňského play off? Co na úroveň naší ligy říkáte?
Ano, viděl jsem zápasy Svarogu z této sezóny i z minulého roku. V posledních dnech jsem sledoval i další zápasy. Myslím si, že liga v České republice má skvělou úroveň, existuje zde pět velmi silných týmů a celkově futsal v posledních letech v Česku hodně vzrostl. Hraje zde mnoho skvělých hráčů, což je důležité pro celý český futsal a je to dobré pro národní tým, protože to pomáhá zvýšit úroveň.

Co považujete za největší úspěch vaší trenérské kariéry?
Chtěl bych, abychom já i moji hráči byli ambiciózní a věřili, že největší úspěch naší kariéry teprve přijde. Hlad po vítězství je to, co se snažím předat svým hráčům.

Jak byste popsal sebe jako trenéra? 
Popsal bych se jako trenéra, který má rád moderní futsal. Nechci čekat a nechat míč druhému týmu. Chci, aby se týmy ujaly iniciativy. Můj tým musí mít „identitu“ a vysokou intenzitu. Myslím si, že úsilí je nedocenitelné a všichni hráči musí pracovat pro dobro týmu. Skupina musí vítězit nad individualismem.

Další aktuality

Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona
Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona 17.04.2024

Matěj Maur prožil vydařené hostování v Kadani. K 12 brankám a 8 asistencím v základní části přidal ještě dva góly v play off. Důkazem povedené sezony byla na závěr také první pozvánka pro dvaadvacetiletého futsalistu do reprezentace.

Tomáš Chráscina: Musel jsem zastavit auto a uvědomit si, co se stalo
Tomáš Chráscina: Musel jsem zastavit auto a uvědomit si, co se stalo 05.04.2024

V nominaci reprezentačního trenéra Marka Kopeckého se objevila některá velice zajímavá a nečekaná jména. Jedním z nich je Tomáš Chráscina, který si v pětadvaceti letech po povedené sezoně Žabinských Vlků oblékne poprvé dres nároďáku.

Martin Brychta: Jsem na tým obrovsky pyšný
Martin Brychta: Jsem na tým obrovsky pyšný 02.04.2024

Třiatřicetiletý Martin Brychta se na začátku sezony stal vedoucím mužstva a do hry naskakoval sporadicky jen jako poslední hráč. Jak to ale ve sportu chodí, vše bylo jinak a nakonec dovedl Slavii s kapitánskou páskou na rukávu do semifinále a navíc jako jediný z aktérů vstřelil v každém zápase gól.