Jak dlouho již píšete pro Onlajny.com a věnujete se jen futsalovým zápasům?
Pokud si dobře vzpomínám, začal jsem na podzim 2014 jako onlajnista pro tehdejší Balticfloru. Kromě futsalu jsem odkomentoval také několik fotbalových zápasů Juniorské ligy. V současnosti se věnuji pouze futsalu. Mohl bych pomoci i s fotbalovými přenosy, nicméně pokud vím, místo onlajnisty FK Teplice je obsazeno. S fotbalem mi navíc většinou kolidují mé vlastní zápasy, jelikož působím v nižších soutěžích jako rozhodčí.

Vyberte nejzajímavější futsalový zápas, který jste psal?
Určitě se mi vybaví finálová série mezi Balticflorou a ERA-PACKem Chrudim ze sezony 2014/2015. Úvodní zápas série nabídl prvotřídní futsal s výsledkem 7:6 po penaltách, to byl opravdu báječný zážitek. Ve svarogské éře byl pomyslným vrcholem závěrečný duel základní části ročníku 2018/2019, v němž domácí zvládli výsledkem 2:1 uhájit titul pro vítěze základní části. A rád vzpomínám i na poslední finále téhož ročníku proti Spartě, jelikož po něm mi kapitán David Černý věnoval stříbrnou medaili pro vicemistra ligy. Tímto bych rád jeho gesto ocenil a ještě jednou mu poděkoval.

Máte pro mě nějakou perličku z psaní futsalových onlajnů? Co vás opravdu během kariéry rozesmálo?
Veselá příhoda se stala ve třetím finálovém duelu sezony 2018/2019 Svarogu proti Spartě. Obvykle sedím hned u palubovky mezi domácími funkcionáři a v tomto utkání nejprve jeden z fanoušků zkopl kabel od časomíry, čímž ji vyřadil z provozu. Na konci zápasu se objevily lápalie s časomírou opět a domácí časoměřičce se nedařilo nastavit potřebný čas zbývající do konce duelu. Zasmál jsem se tomu alespíše až doma, když jsem sledoval televizní záznam, v němž celá situace vypadala komicky. Kromě toho se často směji při hláškách přítelkyně futsalisty Jirky Barana. Sedává kousek ode mě a při fandění jí občas ujedou nervy. V posledním zápase proti Plzni se rozčílila na jednoho nejmenovaného hráče soupeře, otočila se na mě a povídá něco ve smyslu: „Koukej do toho onlajnu napsat, že XY (jméno dotyčného) je vůl!"

Co je klíčové pro správné psaní onlajnů a co je nejtěžší?
Klíčové je být stále ve střehu a zůstat vždy maximálně objektivní. Nejtěžší bývá zaznamenat do onlajnu důležité situace a podrobně je čtenářům vylíčit, pokud se jich uděje hodně za krátkou dobu.

Kam vás psaní onlajnů ve vaší kariéře posunulo?
Práce na onlajnech je skvělá zkušenost psaní reportáže v živém čase. Navíc je to nezanedbatelná položka do životopisu. Nejvíc si ale považuji toho, že člověk při této práci naváže vztahy se zajímavými sportovními osobnostmi.

Jak byste zhodnotil důležitost onlajnů v rámci futsalového zpravodajství?
Onlajny jsou podle mě gró futsalového zpravodajství. Je to dáno i tím, že futsal nedostává tak moc výrazný prostor v TV či rozhlase, jako některé jiné sporty.

Jak jste se dostal k psaní futsalových onlajnů?
Byl jsem osloven s konkrétní nábídkou. Tehdy teplický futsal stálého onlajnistu postrádal a já jsem byl dotázán jedním místním novinářem, zda bych neměl zájem.

Je těžší psát z místa, nebo podle TV či streamu?
Nejraději píši z místa konání, protože vstřebám atmosféru a jsem dění na hřišti blízko. Psaní podle televizního přenosu je snazší v tom, že když vám něco unikne, obvykle je situace opakována, navíc s komentářem redaktorů. U komentovaného streamu platí totéž, co u TV. Psal jsem i fotbalové utkání podle nekomentovaného streamu a to bylo ze všeho nejnáročnější.

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.