Jak tráví čas futsalista v době nouzového stavu, kdy se nemůže hrát a téměř ani připravovat?
Bohužel aktuální situace je taková, jaká je, s tím nikdo teď nic neudělá. Já jsem rád, že můžu chodit aspoň do práce a přinést si domu nějaké peníze. Hodně času trávím u rodičů se sestrou a bratrem, které chodím navštěvovat. Hrajeme různé stolní a karetní hry, protože pocházím ze sportovně založené rodiny, hry vždy provází zdravá soutěživost a rivalita. Nikdo nechce prohrát, protože na konci hry poražený dělá různá cvičení za trest v podobě kliků, sedů lehů nebo dřepů. Hlavně se ale u toho pokaždé pořádně zasmějeme a užijeme spoustu legrace. Snažím se najít jakoukoliv aktivitu, která je spojená s pohybem. Rád se podívám na dobrý film nebo můj oblíbený seriál Mentalista.

Jakým způsobem se udržujete v kondici?
Dostali jsme za úkol od klubu se samozřejmě udržovat v kondici, protože nevíme, jestli se liga bude dohrávat nebo jak bude vypadat případný konec sezony. Každý se připravuje individuálně. Využívám sestavený tréninkový plán, který mám ještě z dob, kdy jsem hrál za Slovan Liberec. Každý den po práci chodím běhat a posiluji. Cvičím hlavně cviky se svým vlastním tělem. Musím se přiznat, že mi chybí kabina a společné tréninky se spoluhráči, při kterých zažijete spoustu srandy a přijdete na úplně jiné myšlenky.

S FTZS ve VARTA futsal lize působíte druhou sezonou, jak hodnotíte vaše dvouleté působení v nejvyšší soutěži?
První sezona byla pro nás všechny úplně něco nového. Byla to pro nás obrovská škola a zároveň zkouška, jak se s tím popasujeme. Pro první rok byl náš cíl udržet nejvyšší soutěž i pro následující sezonu, což se nám podařilo. Vlastně jsme ještě do posledního kola hráli v Brně o play off. Do druhého ročníku jsme vstupovali s tím, že chceme atakovat příčky zaručující play off, což byla a je velká motivace pro nás všechny. Brzy jsme začali s letní přípravou, tak abychom byli co nejlépe připraveni na nadcházející ročník. Podle ohlasů, co se k nám dostává, tak se nám ta práce vyplácí, protože slýcháme samé pozitivní reakce. Udělali jsme obrovský kus práce a výsledky tomu také napovídají, protože v tuto chvíli jsme v tabulce na sedmém místě ligové tabulky zaručující play off! V tomto ohledu panuje určitě spokojenost, ale stále máme na čem pracovat.

Myslíte, že vám v této sezoně pomohli zkušenosti, které jste nasbírali minulý rok?
Jednoznačně, pro většinu hráčů z našeho týmu to byla vůbec první sezona v nejvyšší soutěži. Před startem této sezony už jsme věděli, do čeho jdeme, jak se chceme prezentovat a co můžeme od nové sezony očekávat. Jako velké plus beru, že se náš tým před touto sezonou trochu obměnil a doplnili ho hlavně mladí kluci z juniorky, kteří mají velkou kvalitu a chuť do futsalu. Více se ustálila parta a každý zná svou úlohu v týmu. Hlavně musíme poděkovat našemu vedení klubu, za podmínky, jaké nám poskytují.

Liberec vyměnil v průběhu sezony trenéra, jak tuto změnu hodnotíte?
Změna proběhla, hlavně kvůli větší pracovní vytíženosti hlavního trenéra Michaela Vacka, který sám přiznal, že by nebyl schopný věnovat se futsalu na 100 %, proto na vlastní žádost po domluvě s vedením skončil na pozici hlavního trenéra. Pozice se ujal Beny (Aleš Benek), který je náš hrající trenér spolu s Ondrou Vlachem. V situaci, v jaké jsme byli, to bylo asi nejlepší možné řešení. Beny vzal na sebe veškerou zodpovědnost a myslím si, že svoji úlohu zvládá více než dobře. Je vidět, že ho trénování hrozně baví a chce se v tom seberealizovat a zlepšovat se v této profesi. Pro tým to byl zase nový impuls, kdy se nám podařilo zvednout i výsledkově.

V utkání s Tangem jste FTZS vystřelil hattrickem bod v poslední minutě, jak na tento moment vzpomínáte?
To byl pro nás velmi důležitý zápas. Z tohoto zápasu jsme byli všichni zklamaní, že jsme ho nezvládli za tři body. Je pravda, že jsme celý zápas spíš tahali za kratší konec, takže v konečném důsledku jsme byli rádi za bod. Hlavně za stavu 4:7 pět minut před koncem nám už asi moc lidí nevěřilo. V poslední minutě se za stavu 6:7 jsme měli výhodu desetimetrového kopu. Vzal jsem zodpovědnost na sebe a postavil jsem si míč na puntík. Věřil jsem si, že dám gól. Všichni lidi, co byli v hale, začali tleskat a za pár vteřin propukla v hale radost 7:7. Větší radost z mého prvního ligového hattricku měl spíš náš pokladník než já. (smích)

Jaké cíle bude mít Liberec do případného závěru sezony a jaké do další sezony?
Pokud to bude možné a sezona se bude moct dohrát, tak se chceme udržet na příčkách zaručující play off. Jestli dohrávat ligu nebo ne. Jestli má Chrudim vyhrát titul tak jako tak, není otázka ani tak na mě, za mě si to Chrudim za tuto sezonu zaslouží. O sestupujících je zřejmě taky už rozhodnuto. Můj názor je takový, že zdraví je přednější než jakýkoliv sport. Sport se dělá hlavně pro lidi a hrát zápasy třeba bez diváků postrádá smysl. Přál bych si, abychom společně ten virus přemohli a mohli se všichni vrátit k našim všedním životům. A dělat zase to, co nás všechny baví a naplňuje. Do nové sezony se budeme snažit co nejlépe připravit, abychom mohli atakovat ty nejvyšší příčky v tabulce!

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.