Následně bude rozhodnuto o tom, zda bude zbytek soutěže dohrán ve zkráceném formátu nebo bude zrušen a mistrem ligy se stane lídr základní části – tedy tým FK ERA-PACK Chrudim! Jak se k celé situaci staví trenér Chrudimi Felipe Conde?

Jak současnou situaci vnímáte? Je řešení vyhlášení stavu nouze tím správným?

Jsme lidé, co žijí sportem, zároveň jsme ale součástí daleko větší společnosti, která má své priority a zdraví je jednou z nich. Samozřejmě, situace není pro sport obecně příznivá, už vůbec ne pro kluby, sponzory a všechny, kdo futsalem žijí. Můžeme vidět, že se zastavuje drtivá většina soutěží napříč celým světem. Věřím, že je to správné rozhodnutí a jestli je to nejlepší, co můžeme dělat, pak samozřejmě splníme naši povinnost a budeme vše respektovat.

Je pozastavení soutěže lepší volbou, než ji hrát před prázdnými tribunami?

Nebyla možnost pokračovat vzhledem k rozhodnutí vlády o maximálním počtu třiceti lidí. Každý tým má čtrnáct hráčů, navíc je tu realizační tým, rozhodčí a další řada lidí, kteří jsou při utkání nezbytní. Hranice třiceti by byla překročena. Jak jsem řekl, vidíme, že se odkládají nebo ruší soutěže po celém světě. Je mi jasné, že jiná cesta ven není.

Jaký má vaše mužstvo plán na následující měsíc?  

Budeme pokračovat v práci, pro nás se nic nemění. Máme společný cíl a jsme odhodláni ho dosáhnout. Všechno je stále nejisté, ale jediné, co vím jistě, že budeme nadále trénovat. Pracujeme na podrobnostech a detailech, jak a kde k tomu dojde, abychom respektovali veškerá možná opatření.

Vedení soutěže předložilo dva možné plány. Pokud bude stav nouze po měsíci zrušen, liga se dohraje ve zkráceném režimu, pokud bude prodloužen, titul spadne do klína lídrovi základní části – ERA-PACKu Chrudim. Je to spravedlivé?

Náš tým se nachází v situaci, kdy je těžké na to vyjádřit nezaujatý názor. Může se zdát, že by v našem zájmu mělo být, aby se soutěž nedohrála, protože bychom skončili na prvním místě. Ale přeji si, aby se situace zlepšila a liga se dohrávala. Všichni chceme, aby se tak stalo. V posledních týdnech jsme hodně pracovali a jsme v nejlepší formě. Můj názor je, že když se soutěž znovu rozjede, bude dostatek času na to, aby se čtvrtfinále i semifinále hrálo v systému maximálních tří zápasů, finále poté až v případných pěti zápasech. Myslím si, že zbylé dva zápasy základní části se dají, v případě nutnosti, odehrávat během jediného týdne.

Nejen my, ale všichni, kdo se podílejí na futsalu, musí doufat ve zlepšení situace. Navrhovaný model rozhodně není špatný, souhlasím i s tím, že kdyby byla liga nucena zbytek sezony zrušit, že bude mistr ligy korunován. Bylo by horší ročník ukončit bez šampiona. Odehrálo se již 95% základní části a byl by nesmysl vše uzavřít bez vítěze. Navíc, když šampion postupuje do Ligy mistrů a ta má obrovský dopad na klubové investice. Jak jsem již řekl, doufám, že vše dopadne pro dobro pro naši zemi a náš sport a liga bude dohrána regulérně.

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.