Sparta postupně oznamujete jména hráčů, kteří budou oblékat její dres v příští sezóně. Skládáte tým s důrazem na schopnost hráčů obstát v Lize mistrů?
Po skončení sezóny jsme si s bratrem Agem sedli a nejdřív jsme „dali na stůl“ koho si chceme v týmu nechat a koho ne. Úkolem bylo udržet si z 90% nejlepší hráče stávajícího kádru, což se nám podařilo. A teď jen dolaďujeme jména několika posil. Osobně chci mít kádr, který bude opět schopný porážet ERA-PACK. Pokud to zvládneme, budeme v Lize Mistrů úspěšní. Největším testem pro nás bude týden před Ligou mistrů ligový zápas proti Chrudimi, ten nás prověří nejlíp.

Jste pořadateli jedné ze skupin LM, z toho musíte mít velkou radost…
Máme obrovskou radost. Mým snem po příchodu do Sparty bylo vítězství v lize a dalším přáním bylo uspořádat skupinu Ligy mistrů v Praze. Děláme to hlavně pro naše fanoušky, by se mohli podívat na super zápasy, potěšíme tím ale i další futsalové nadšence, kteří nám drželi palce po celou sezónu. Musím poděkovat všem známým z futsalové rodiny, jak z ČR, tak ze zahraničí, že se přimluvili za Spartu a tím usnadnili i rozhodnutí UEFA o přidělení pořadatelství.

Kde budete utkání LM hrát? "Vejdete" se do vytížené Areny Sparta?
Ano, budeme hrát v naší domácí hale. Její nový ředitel udělal vše možné i nemožné, aby nám vyšel vstříc. Mohu potvrdit, že hala bude zablokována komplet pro účely Ligy mistrů. Touto cestu mu jménem Sparty moc děkuji. I když je to akce, která má velkou prestiž, a je to i dobrá propagace pro samotnou halu, všichni víme, jak moc je vytížená. Druhý dík patří všem oddílům, které nám vyšly vstříc s termíny. Moc jim všem děkujeme.

Nebojíte se náročné organizace Ligy mistrů?
Vůbec ne! Já, můj bratr Ago, i další lidé, máme známé v největších firmách, které dělají daleko větší akce, než je futsalová Liga mistrů. Dělají například akce pro 8.000 sportovců v Praze, fotbalovou Ligu mistrů žen, ale i boxerské show, nebo MMA. Ti všichni nám nabídli pomoc, za což jsme jim vděční. My jako Sparta nechceme akci jen „úspěšně zvládnout”, ale chceme z toho udělat show! Myslím, že Svaz futsalu i české kluby, budou spokojeni s naší organizací, i když to bude velké sousto.

Oddechli jste si, že nemusíte do předkola soutěže?
Několik neúspěšných finále v domácí lize i poháru mě posílilo, takže jsem byl připraven přijmout i nejtěžší variantu. S kosovským Feniksem jsem také začal v předkole, takže nemůžu říct, že jsem si oddechl.
Existovaly dvě varianty. V první jsme počítali s předkolem a sezónu bychom začínali už 15. července s tím, že předkolo, které se hraje na konci srpna, by nám sloužilo i jako „přátelsky“ před sezónu. Protože při vší úctě k soupeřům, Sparta do předkola nepatří. Pak byla druhá varianta s klasickým začátkem přípravy v srpnu, soustředěním a následným začátkem ligy, ve které do startu LM odehrajeme čtyři kola. Takže plán přípravy jsme měli hotový už v červnu, jen jsme čekali na ranking, do které fáze soutěže se zapojíme.

Blíží se los. Máte představu, koho z možných soupeřů by Sparta chtěla, nebo naopak nechtěla mít ve skupině?
Na los se osobně moc těším, potkám se tam s mnoha přáteli, trenéry a vlastníky klubů ze všech evropských lig, s nimiž se za ta léta znám. Los nechám futsalovému Bohu, který umí karty nejlépe míchat. Ať dostaneme kohokoliv, platí, že budeme chtít porazit každého! Nevím, jestli je to pravda, ale hrozí, že bychom dostali mistra Itálie, což je věc, kterou bych si nepřál. Mají super tým, sledoval jsem jejich cestu k titulu a jsou velmi silní. Ale pokud je dostaneme, nedá se nic dělat, i je budeme chtít je porazit, naším cílem je postoupit do Elite Round! Cokoliv jiného budu brát jako neúspěch. Přál bych si dostat do skupiny mistra z Kosova, ale to je takové moje tajné přání.

Podaří se vám do příprav a propagace Ligy mistrů zapojit fotbalovou Spartu?
Určitě počítáme s pomoci “velké” Sparty. Hned po vítězství v lize a po gratulacích k obrovskému úspěchu nám potvrdili, že můžeme počítat s jejich pomocí. Do zahájení skupiny Ligy mistrů očekávám i další příjemné věci, nejen pomoc s propagací.

Příští sezóna, to ale nebude jen Liga mistrů. Už máte naplánovaný úvod přípravy a jaký během ní čeká na hráče program?
Program jsem krátce popsal výše, ale zkusím nastínit i další detaily. Hráči dostali vyloženě „rozkaz” si celý červen odpočinout a v červenci začnou jako profíci lehce s běháním a dalšími aktivitami. Ale podotýkám, že až si poradně odpočinou, během sezóny to byla velká fyzická i psychická zátěž, tělo a mysl si musí si odpočinout. Potom můžeme začít trénovat, prvních 14 dnů budou kluci pod režimem kondičního trenéra Karla Frýda, pak si je vezmu na starost já a už půjdeme do haly s postupným zatěžováním. Určitě nebudu měnit program, který byl úspěšný. Kondici dostáváme do hráčů během celé sezóny, nevěnujeme se jí jen 15 dnů nebo měsíc v přípravném období.

A čekají na hráče i nějaká přípravná utkání?
Letos neplánuji moc přípravných zápasů, protože los ligy nám přisoudil za soupeře v úvodních třech kolech České Budějovice, Liberec a Českou Lípu, tyto tři zápasy nás prověří dobře a pak ve 4. kole budeme mít generálku před Ligou mistrů proti ERA-PACKu u nás v Aréně. Ale jsem domluvený s Pinerolou Bratislava na utkání o Československý superpohár u nás v Praze. Takže program je zajímavý.

Další aktuality

Vondráček chce Slavii pomáhat i góly
Vondráček chce Slavii pomáhat i góly 28.02.2024

Kromě čistého konta pomohl brankář Adam Vondráček Slavii ke třem bodům proti Liberci také naprosto přesnou střelou přes celé hřiště do odkryté branky. "Sedlo mi to luxusně," říká v rozhovoru, ve kterém také prozradil, proč mu tak dlouho trvalo obléct si svlečený dres.

Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost
Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost 15.02.2024

Za čtyři zápasy v Helasu stihl Dominik Balog vstřelit tři branky a připsat si jednu asistenci. Co vlastně dvaadvacetiletého futsalistu do Brna z Chrudimi přivedlo? A co všechno si kromě svého herního vytížení pochvaluje?

Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii
Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii 31.01.2024

Jeden z nejzkušenějších slávistů Martin Brychta působí v letošní sezoně také v roli vedoucího mužstva. Kromě své vlastní přípravy na zápas tak dohlíží na různé předzápasové povinnosti. I přes tři vážná zranění kolene dotáhl počet svých startů v 1. Futsal lize na 200 a stále si připisuje další. Při této příležitosti jsme ho požádali o vzpomínkový rozhovor.