Jak s odstupem času hodnotíte uplynulou sezonu?
„Ani pozitivně, ani negativně. S odstupem času, když se na to podívám, tak jsme s top třemi týmy neudělali ani jedno vítězství. S Teplicemi jsme hráli pětkrát a ani jednou jsme je neporazili. Když se na to podíváme takhle, tak to umístění odpovídá kvalitě týmu. V play-off jsme postoupili přes Interobal, ale upřímně řečeno, v Plzni neměli takovou sezonu, na jakou byli v minulosti zvyklí.

Po základní části skončila Slavia čtvrtá, nebyl to už náznak toho konečného umístění?
Jedna věc je, že se skládal nový tým. Ale většina klubů skládala nové týmy, takže by bylo alibistické se na to vymlouvat. V úvodu sezóny bylo vidět, že tam není určitá sehranost, ta se projevila až v závěru sezóny, kdy už naše hra měla hlavu a patu. Počítají se ale medaile, a tu nemáme. Když Slavia nezíská medaili, tak je to zklamání. Tím nechci říkat, že to byla špatná sezona, ale snažím se držet se faktů.

V základní části Slavia často sehrála dramatické zápasy i s týmy, se kterými si top špička dokázala poradit mnohem snadněji. Čím tohle bylo?
My jsme měli tréninky každý den, i dvoufázové, byli jsme deset měsíců každý den na palubovce. Když jsme pak přijeli třeba do Ostravy a vyhráli 6:2, a jiné týmy jim daly i patnáct nebo dvacet gólů, tak je to taky nějaká vizitka. Vím, že jsou to všechno výhry za tři body, ale my jsme skoro v žádném zápase neměli klid, i ty jednodušší zápasy se tahaly. Sice jsme v nich byli vždy lepším týmem, držli jsme hodně balón, ale nebyly to klidné zápasy. Tohle jsme měli zvládat líp. Trápili jsme se s koncovkou.

V průběhu sezony ale došlo k výraznému zlepšení, kdy ten moment nastal?
Možná po jarním zúžení kádru. Vedení správně vycítilo, že se musí něco udělat. Dostali prostor čeští hráči, kteří si ho zasloužili. Já proti hráčům ze zahraničí nic nemám, to vůbec ne. Ať přijdou, ať tady hrají, ale musí v kličových momentech vzít zodpovědnost na sebe, rozhodovat zápasy. Musí být lepší než domácí hráči, rozdíloví. Pokud jsou na tom výkonnostně stejně, tak nemá význam, aby tady byli. Jsem rád, že to tak vedení vnímalo, a nebálo se změny udělat.

Naučil jste se obstojně srbsky…
Da ja pričam super po srbsky. :) Teď vážně.. jazyky jsou podobné, takže v komunikaci problém nebyl. My se naučili něco srbsky, kluci z balkánu něco česky, ale chtěl bych od nich ještě víc. Jsem v tomhle náročný. Vím, že je to těžké, ale kdyby český hráč šel do zahraničí, tak se musí přizpůsobit. Je to i výraz úcty k zemi, kde působíte.

Plzeň jste vyřadili ve čtvrtfinále ve třech zápasech. Čekal jste tak jednoznačný průběh?
Nečekal jsem, že to bude výsledkově tak jednoduché. U nás v prvním zápase měli spoustu šancí, které neproměnili, u nich jsme zápas zvládli v prodloužení. Když to bylo 2:0, už bylo jasné, že to dotáhneme. Plzeň měla jenom jednu zkušenou lajnu a doplatila na to. Bývali bojovnější, běhavější, dřív se Plzně každý bál, že to bude bolet, ale letos tyhle vlastnosti neměli. Nezačali dobře a už se nemohli na vítěznou vlnu dostat.

V Teplicích jste v prvním zápase vedli o dvě branky, byly to právě rozhodující momenty, kdy se postup do finále vzdálil?
Měli jsme vynikající úvod prvního zápasu, všechno se vyvíjelo, jak mělo. Ale velký počet faulů nás nakonec stál zápas. V play-off je to padesát na padesát, v každém souboji jdete na doraz. Ale tolik faulů nemůžete udělat. Rozhodčí nechal opakovat desítku, ale když jsem to viděl v televizi, tak to posoudil správně. Byla to naše hloupost udělat v poslední minutě takový faul. Chyby tam byly od nás všech, ale chybovat je lidské. Tento zápas nás nemůže ovlivnit takovým stylem, že pak přijedou Teplice do Edenu a dají nám devět gólů. Problém byl v domácím zápase. Ten se měl zvládnout.

Chyběla odolnost právě v tomhle zápasu?
V kritických situacích se ukazuje charakter a velikost hráče, tyhle vlastnosti nám v tomto zápase chyběly. Zachytal jim brankář, ve finále už se mu tak nedařilo. Oni na nás čekali na polovině hřiště a když se dostali do šance, dali gól. Byli v tomhle vyspělejší, důraznější a hladovější. Máme v kádru většinu hráčů co hrají v reprezentacích svých zemí. Zkušenosti jsme měli, ale nedokázali jsme je přenést v ten nejdůležitější okamžik do zápasu, a o tom play-off je.

V čem vězel s Jeronimem problém?
Chytil úžasné věci, ale my měli patnáct šancí a dáme z toho dva góly. A byly to vyložené šance. Je to o kvalitě v zakončení, buď tu gólovou kvalitu máte, nebo ne. Každý hráč góly dávat nemůže, každý má na hřišti svoje úkoly. Střelci mají za úkol rozhodovat zápasy v útočné fázi. Většinou jsou nejvíc vidět a jsou nejlépe placení ve všech klubech na světě, ale musí dávat goly. To je jejich práce.

Rostou ve Slavii nadějní mladí hráči?
Určitě rostou, ale když nedostanou šanci v těžkých zápasech, budou stagnovat, jejich vývoj se zastaví. Je to těžké téma. Je to hodně o jejich vůli, o tom dát tomu ještě trochu něco navíc. Musí za to v pravý moment vzít, když už tu šanci dostanou. Ve futsale je to těžké, můžete dostat jen pět minut za zápas, sbírá se to složitěji než ve fotbale. Možná, kdybychom některé zápasy zvládli rozhodnout dřív, třeba o poločase, mohli dostat víc šancí mladí hráči. Je to hodně i o komunikaci, ta se musí taky zlepšit. Jak komunikace k mladým hráčům, tak i zpětná vazba od nich. Já osobně přišel do Slavie v devatenácti a začal jsem hned nastupovat v první čtyřce a vykopal jsem se v těžkých zápasech. První dvě sezóny tady nebyla taková konkurence, to je pravda. Já ale šel do každého toho zápasu naplno, každý trénink jsem pracoval na 110%. Musím zpětně poděkovat trenérovi Martinovi Brychtovi, že mi dal šanci a věřil mi.

Je těžké najít tu správnou rovnováhu mezi cizinci a Čechy v kabině?
To je těžká otázka. My naší futsalovou ligu podceňujeme, ale ona je jedna z nejlepších v Evropě. Cizinec, který nehraje TOP soutěž v Evropě, si sestřihá tří minutové video svých akcí, český klub ho angažuje a po dvou měsících se zjistí, že to není takový top hráč jako na videu. Pak tady zabírá místo českým hráčům. Musí tady být vidět výkonnostní rozdíl mezi zahraničním hráčem a domácím, pokud vidět není, tak je to špatně. Neříkám, že tohle je konkrétní případ Slavie, vedení se poučilo, a neprověřené hráče nepřivedlo, beru to obecně. Kdyby Čech šel hrát do zahraničí, bude neustále pod tlakem, budou na něho kladeny ty nejvyšší nároky.

Co říkáte tomu, že Chrudim neobhájila titul?
My jsme s nimi udělali dvě remízy, což byly naše nejlepší výsledky. Na začátku jsem čekal, že Chrudim bude opět mistrem, ale pak jsem viděl, co se tvoří v jiných týmech a jaké mají ambice. Je to změna.

Vy jste působil i v béčku jako hlavní trenér, jak k tomu došlo?
Na podzim jsem dostal nabídku, abych trénoval U-17, U-19 a B-tým. Nakonec to nedopadlo. Pak u týmu skončil Honza Šimon mladší, a vedení mě oslovilo, jestli mám zájem. V tu chvili jsem nabídku přijal. Vidím v tom svoji budoucnost, baví mě to. Bral jsem si kluky z U19 a U17 do béčka, aby dostali šanci a viděli jsme, co v nich je. Vzal jsem i plno nových. Nechtěl jsem jen ty kluky, co v áčku nehráli – Sita, Hájek a Klíma.

Vyhráli jste přebor Prahy, bylo to hlavně díky tomu?
Mladí hráči se neuvedli špatně, dávali jsme dost gólů a hráli velmi dobře do defenzívy. Kluci jsou skvělá parta, znají se od dětství. Neříkám, že všichni se dostanou do áčka, ale jsou tam hráči co šanci mají. I kdyby byl jen jeden nebo dva hráči, tak to můžeme považovat za dílčí úspěch. Kluci se musí rozhodnout, zda dají přednost futsalu před fotbalem. Je to volba, buď budete hrát televizní zápasy v první futsalové lize, nebo fotbal někde v nižších soutěžích.

Byl byste pro to, aby béčko hrálo druhou ligu?
Ano, ať B-tým hraje druhou ligu. Ale ať nikdo nepočítá s tím, že mladí hráči, kteří budou hrát pravidelně druhou ligu, přijdou po sezóně do ligy, a budou předvádět nadstandardní výkony. Rozhodne si zvyknou na mužských styl futsalu, ale kvalitou je první liga velmi vysoko nad druhou ligou. Ten skok je neskutečně velký.

Připravuje se futsalová akademie ve Slavii, těšíte se na tento projekt?
Akademie je skvělý nápad, jsem rád, že s tím přišlo i naše vedení. V zahraničí se hraje futsal od osmi, deseti let. U nás od patnácti, to už přichází kluci s fotbalovým myšlením a musí se předělat na to futsalové. V tomhle věku je to hrozně náročný proces. Ne každý jedinec je schopný do sebe futsalové návyky dostat. Akademie bude velký posun. V ČR se může futsal prosadit. Když to zvládl florbal, proč ne futsal. Proč futsal nevyprodá hokejovou arénu, ale florbal ano? Ve školách se chodí hrát fotbal v hale, většina učitelů ani žáků to nezná pod jménem futsal. Chtělo by to ukázkové tréninky, přednášky, besedy na školách. To vše se chystá. Spousta kluků ani neví, že futsal existuje, že máme nějaké soutěže. Je to škoda, myslím, že by to spoustu kluků chytlo.

Další aktuality

Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona
Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona 17.04.2024

Matěj Maur prožil vydařené hostování v Kadani. K 12 brankám a 8 asistencím v základní části přidal ještě dva góly v play off. Důkazem povedené sezony byla na závěr také první pozvánka pro dvaadvacetiletého futsalistu do reprezentace.

Tomáš Chráscina: Musel jsem zastavit auto a uvědomit si, co se stalo
Tomáš Chráscina: Musel jsem zastavit auto a uvědomit si, co se stalo 05.04.2024

V nominaci reprezentačního trenéra Marka Kopeckého se objevila některá velice zajímavá a nečekaná jména. Jedním z nich je Tomáš Chráscina, který si v pětadvaceti letech po povedené sezoně Žabinských Vlků oblékne poprvé dres nároďáku.

Martin Brychta: Jsem na tým obrovsky pyšný
Martin Brychta: Jsem na tým obrovsky pyšný 02.04.2024

Třiatřicetiletý Martin Brychta se na začátku sezony stal vedoucím mužstva a do hry naskakoval sporadicky jen jako poslední hráč. Jak to ale ve sportu chodí, vše bylo jinak a nakonec dovedl Slavii s kapitánskou páskou na rukávu do semifinále a navíc jako jediný z aktérů vstřelil v každém zápase gól.