Po dohodě s vedením FK ERA-PACKu Chrudim prodloužil jednatřicetiletý brankář Dmitrij Litviněnko smlouvu o další dvě sezóny

Skvělý kolektiv mi byl velkou oporou

Před necelým měsícem jsi s týmem ERA-PACKu Chrudim získal vůbec svůj první český titul, jak celou sezónu z tvého pohledu hodnotíš?

Sezóna byla zakončena velice kladně, protože jsme dokázali splnit hlavní cíl, stali se mistry České republiky, díky čemuž budeme moci opět reprezentovat zemi v Lize mistrů. Drobným negativem na celé sezóně je fakt, že jsme se nedostali do elitní fáze UEFA Futsal Cupu, obzvlášť protože to bylo v případě Chrudimi úplně poprvé v historii. Ale musíme mít na paměti, že formát soutěže se změnil a již v základní fázi jsme potkali velmi silné soupeře. Chyběl nám jen kousek k tomu, abychom postoupili. Celkové dojmy ze sezóny jsou skvělé, hlavně díky kolektivu, který jsme v kabině vytvořili.

U UEFA Futsal Cupu ještě na chvíli zůstaňme, mrzí tě nepostup o to více, že Györ, který nás vyřadil, následně dokráčel až do Final Four?

Vůbec ne, nic to neznamená. Jen to naopak ukazuje, že nic není nemožné. O postup do Final Four se snaží hodně klubů, řekl bych, že i víc než deset a příklad Györu ukazuje, že je možné postoupit. Všichni vidí, že se do závěrečného turnaje dostal i někdo jiný, než futsaloví hegemoni, ale že díky pečlivé přípravě a soustředění je možné toho dokázat. To, že se tam dostal Györ, který nás vyřadil, mi rozhodně nevadí, naopak je to motivace do další práce, protože při dobrých podmínkách není pro nás nemožné vysněného cíle dosáhnout.

Liga mistrů bude opět rozdělena na dvě části. V úvodních čtyřech skupinách opět postoupí tři nejlepší, v papírově slabších naopak pouze vítěz. Nyní se čeká na umístění v žebříčku UEFA, co by pro tebe byla lepší varianta?

Podle mě je lepší hrát ve skupině, ze které postoupí tři týmy. Vždy je lepší hrát s mužstvy, které předvádí kvalitnější futsal. Nechci říci, že ve druhých skupinách nebudou kvalitní týmy, mnohem rychleji se ale člověk učí se soupeři na top úrovni a když se nám podaří postoupit z Main round přes těžkou skupinu, poté to bude v elitní fázi o to snazší.

Pro tebe osobně to byla první sezóna v zahraničí. Lišila se realita od tvého očekávání před startem tvé české mise?

Ano, bylo to moje vůbec první zahraniční angažmá. Obecně člověk cítí, že od zahraničních hráčů se čeká mnohem více než třeba od vlastních odchovanců a jsou pod větším tlakem. S tím pocitem jsem do Chrudimi přijížděl. Hned po příjezdu jsem ale viděl, že je tu skvělý kolektiv. Od prvního dne mi velmi pomohli Roman a Michal Marešovi a ti mi byli velkou oporou. Obecně všichni spoluhráči se mi snažili pomoci vždy, když jsem potřeboval a to nejen na hřišti, ale i mimo něj.

Líbí se mi ambice klubu, chce se nadále rozvíjet

Patříš k hráčům, kteří mohou srovnávat. Co úroveň české a ukrajinské ligy?

Po konci Lokomotivu Charkov se liga na Ukrajině vyrovnala, její úroveň tím ale trochu upadla. V Česku jsou čtyři týmy připraveni ukazovat skvělý futsal a hrát o co nejvyšší příčky, ostatní mají třeba jednoho nebo dva skvělé hráče, ale ještě jim chybí taktická vyspělost k tomu, aby se mohli ucházet o kvalitnější výsledky.

Zaznamenal jsi již nějaké reakce z Ukrajiny s tím, že jste s Oleksanderem Sorokinem první ukrajinští hráči, kteří kdy získali titul v české lize?

Všichni byli nadšení a gratulovali, ať už po výhře v poháru či zisku titulu. Lepší bude se mě zeptat poté, co se vrátím na Ukrajinu, ale všichni tam ví, že ERA-PACK je klub, který má jméno v Evropě a váží si jeho úspěchů. Nic negativního jsem o něm neslyšel.

V únoru ses zúčastnil evropského šampionátu ve Slovinsku, kde jste s Ukrajinou prošli základní skupinou až do čtvrtfinále. Považují daný výsledek na Ukrajině jako úspěch?

Úspěchem by byl postup do semifinále. Účast ve čtvrtfinále byla povinností a minimem toho, co jsme chtěli. Myslím, že už čtyři mistrovství Evropy v řadě jsme mezi čtyři nejlepší týmy neprošli a ani letos se nám nepovedlo tuto statistiku vylepšit.

Vraťme se zpět do Chrudimi. Co samotné město, jak se vám líbí?

Je to pěkné město. My s rodinou nejsme příznivci velkých metropolí, to není pro nás. Naopak je pro nás Chrudim naprosto ideální. Všechno je blízko, je tu skvělá infrastruktura, takže není těžké se dostat do okolních destinací. Jsme tu spokojeni. Rádi se procházíme a velmi se nám zde líbí.

Rozhodl ses na východě Čech prodloužit smlouvu o další dvě sezóny, v čem jsou hlavní důvody tvé spokojenosti?

Za prvé, líbí se mi ambice klubu a to, že se chce nadále rozvíjet. Prezident i sami hráči chtějí dosáhnout větších úspěchů na evropské úrovni, což není, kvůli velké konkurenci, vůbec jednoduché. Když jsou ambice, vždy chci být toho součástí. Za druhé je zde prvotřídní trenér, je skvělé pod ním hrát a se spoluhráči se dále učit něčemu novému. Klub má navíc tradici a jeho přístup a duch, který v něm je, se mi velmi líbí a pohání mě k zlepšení výkonů.

V minulé sezóně ses dokonce objevil na FUTSAL CAMPu v roli trenéra dětí. Už jsi někdy měl možnost děti trénovat a je možné, že tě v následujícím ročníku uvidíme i na této pozici?

Děti jsem nikdy netrénoval, na Ukrajině taková možnost nebyla. Zde mě poprosili, jestli bych nevypomohl a já souhlasil. S dětmi je to vždy skvělé, ne jen s mými vlastními, ale se všemi. Obzvláště, když je možné si s nimi zatrénovat futsal. Užil jsem si to a pokud by bylo opět potřeba, rád s trénováním pomohu.

Další aktuality

Vondráček chce Slavii pomáhat i góly
Vondráček chce Slavii pomáhat i góly 28.02.2024

Kromě čistého konta pomohl brankář Adam Vondráček Slavii ke třem bodům proti Liberci také naprosto přesnou střelou přes celé hřiště do odkryté branky. "Sedlo mi to luxusně," říká v rozhovoru, ve kterém také prozradil, proč mu tak dlouho trvalo obléct si svlečený dres.

Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost
Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost 15.02.2024

Za čtyři zápasy v Helasu stihl Dominik Balog vstřelit tři branky a připsat si jednu asistenci. Co vlastně dvaadvacetiletého futsalistu do Brna z Chrudimi přivedlo? A co všechno si kromě svého herního vytížení pochvaluje?

Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii
Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii 31.01.2024

Jeden z nejzkušenějších slávistů Martin Brychta působí v letošní sezoně také v roli vedoucího mužstva. Kromě své vlastní přípravy na zápas tak dohlíží na různé předzápasové povinnosti. I přes tři vážná zranění kolene dotáhl počet svých startů v 1. Futsal lize na 200 a stále si připisuje další. Při této příležitosti jsme ho požádali o vzpomínkový rozhovor.