Hodnocení základní části, ale i zajímavé povídání o současné kvalitě českého futsalu přinášíme s brazilským koučem Chrudimi Felipem Condem!

Čísla v útoku i v obraně jsme výrazně vylepšili

ERA-PACK Chrudim v základní části ani jednou neprohrál, což se vám v pozici trenéra povedlo již podruhé v řadě. Jak vlastně zhodnotil uplynulou první část ligy?

Hodně lidí, kteří působí v českém futsale již dlouhou dobu, několikrát říkali, že letošní ročník je tím nejlepším v historii. Vzhledem k těmto názorům si troufnu tvrdit, že jsme odehráli skvělou základní část. Kvůli přípravám na UEFA Futsal Cup jsme začali trochu opatrně a pomalu, ale zápas od zápasu naše výkony pravidelně rostly. Hlavním cílem letošní sezóny bylo vylepšit naši hru v ofenzívě a zároveň se plně soustředit na vývoj v obraně. Věřím, že jsme byli úspěšní. Čísla v útoku i v obraně máme oproti loňskému ročníku výrazně lepší. Myslím, že jsme základní část vyhráli zaslouženě, protože jsme byli nejlepší, ale to už je nyní minulost. Startuje nová soutěž, krátká a rozhodující. Všechno, co jsme předvedli, musíme nechat za sebou. Nyní je důležité se připravit na každé utkání, které nás přiblíží ke stanovenému cíli. Jsem si jist, že uvidíme skvělé play-off.

Mluvil jste o názorech o kvalitě české ligy. Jaký je ten váš?

I můj názor je, že liga má letos mnohem lepší kvalitu. Investice klubů se zvýšily, vidíme mnohem vice kvalitních hráčů. Zároveň také věřím, že spousta klubů již poznalo důležitost kvalitního fyzického a taktického tréninku. Týmy dnes mnohem vice investují do profesionálů v oblasti fitness a zdraví hráčů. To všechno udává daný rozdíl.

Musíme se učit od těch nejlepších

Co tedy lize ještě schází?

Stále se je kam posouvat. Potřebujeme ještě vice specializovaných trenérů, například při práci s brankáři, ale i zde vidím dobrý posun. Uvědomuji si, že kvalita hráčů v české lize je mnohem lepší než kvalita práce s nimi. Ve skutečnosti by to mělo být vyvážené. Je důležité se setkat s trenéry, vytvořit kurzy pro specializaci, které by výrazně zlepšily výměnu informací mezi odborníky. To by přineslo růst úrovně soutěže. Musíme se učit od těch nejlepších. Tak to chodí v praxi v Brazílii nebo ve Španělsku. V zemi vidím dobrý potencíál, čeští hráči mají dobré biotypy pro moderní futsal, kde je oceněna především síla a rychlost. S investicí a správnou prací by národní tým společně s kluby mohl v dohledné době dosáhnout skvělých výsledků.

Na druhou stranu věřím, že změna některých pravidel může ligu ještě vylepšit. Například stanovit dvě okna pro přestupy hráčů, jak cizích, tak českých. To by dalo klubům větší pozornost k strategickému plánování na začátku ligy. Současné stale výměny hráčů mají negativní efekt. Hostování na jeden měsíc a přijetí hráče den před finale je absurdní. Nic proti klubům a hráčům, kteří tak postupovali, ale liga by neměla nic takového povolit. Za dobu, co jsem tu, se i dané aspekty posunuly, ale musí se vyvíjet i nadále. Jde to dobrým směrem.

Čeká nás tedy nejvyrovnanější play-off v historii?

Již v loňské sezóně bylo play-off plné překvapení. Ve čtvrtfinálové fázi byli vyřazeni dva favorité, Slavia ukázala, že vyřazovací boje jsou úplně o něčem jiném a dokázala postoupit až do finale. Podle mě letos neuvidíme tolik překvapení, možná jedno. Všichni musí být pozorní v rozhodujících momentech. Liga je tento rok vice vyrovnaná. My osobně jsme se rozhodli na začátku roku vyzkoušet nové koncepty hry, speciálně v útoku. Zvyknout si na to trvá. Dnes máme díky tomu možnost využít vice variant, které každý den zkoušíme, opakujeme a vylepšujeme. Ale myšlenka je stale stejná, vyvinout dostatečný nátlak na soupeře, držet se na míči a následně si vytvářet příležitosti ke vstřelení gólu.

Každý těžký zápas nás posouvá kupředu

Právě v posledních ligových zápasech jste dané varianty zkoušeli, jste tedy na play-off stoprocentně připraveni?

Ano, zkoušeli jsme nové věci, ale vždy se snažíme vyvíjet tak, jak bylo dopředu plánováno. V současné době jsme připraveni asi na 90 procent. Zbylých deset tvoří příprava na jednotlivé momenty zápasů. V play-off budou velmi důležité fyzické aspekty hry, na kterých jsme znovu zapracovali. Každý těžký zápas nás posouvá kupředu. Například v posledním zápase s Litoměřicemi jsem hráče nabádal k tomu, aby čekali na útok soupeře na vlastní polovině, i přesto, že nás charakterizuje opačný styl hry v podobě rychlého a vysunutého pressingu. Přesně to učí tým hrát pod tlakem. Bylo to pro nás skvělé cvičení. Futsal je velmi komplexní sport, kde se hra může totálně změnit během jedné vteřiny. Není lehké na tyto situace tým připravit, ale myslím, že jsme odvedli dobrou práci.

Koho tipujete jako největší konkurenty Chrudimi v boji o mistrovský titul?

Je těžké vybrat jeden tým. Litoměřice a Sparta mají skvělé hráče a teoreticky budou našimi největšími soupeři. Zároveň vidím jako silného kandidáta Plzeň. Má spoustu hráčů vysoké kvality a zároveň působí velmi kolektivním dojmem. Překvapit ale může i Slavia nebo Teplice. Liga nám již několikrát ukázala, že stát se může cokoliv. Musíme myslet zápas od zápasu a předvést naše maximum.

Co můžeme čekat od Helasu, našeho čtvrtfinálového soupeře?

Helas přijede s mladým týmem, na podobné zápasy se vždy umí velmi dobře namotivovat. Musí hrát naši hru a využít zkušenosti, které jsme posbírali. Helas je tým, kterému jsme, společně s Litoměřicemi, vstřelili v základní části nejméně branek. V obou zápasech bylo těžké otevřít jejich obranu. Na tomto zadání jsme pečlivě pracovali a je velmi důležité, abychom do série vstoupili dobře.

Další aktuality

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.

Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý
Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý 18.04.2024

Futsalisté FK Chrudim si v reprezentační přestávce, která byla umístěna mezi čtvrtfinále a semifinále letošních vyřazovacích bojů, „odskočili“ do Předměřic nad Labem, kde se v rámci čtvrtfinále Regionální skupiny číslo 4 Poháru SFČR utkali s Legií Hradec Králové. Vítězství 11:1, a tím i postup do semifinále této soutěže režíroval kapitán 15tinásobného mistra České republiky Matěj Slováček, autor tří branek a jedné asistence. Toho jsme také krátce po utkání požádali o rozhovor, který pochopitelně nemohl začít jinak než krátkým zhodnocením odehraného střetnutí.