Že by se nemuselo jednat o nereálný cíl, ukázal úvod utkání, v němž byl Rapid aktivnější a vstřelil také první branku zápasu. Tomáš Jelínek si jednoduše narazil s Martinem Macháčkem, který prostřelil brankáře Mareše – 1:0 pro Rapid. Česká Lípa však dokázala záhy vyrovnat ze své největší zbraně, standardní situace. Ondřej Havrda sehrál standardku bezchybně s Tomášem Fichtnerem, který srovnal na 1:1.

Tato branka jakoby zastavila aktivitu Rapidu, který navíc nasbíral brzo pět akumulovaných faulů a do konce prvního poločasu byl na palubovce jediný tým a tím byli českolipští démoni. Ti byli za svou hru odměněni postupně třemi brankami a Rapid tak šel do kabin za poločasového stavu 1:4.

Do druhého poločasu nastoupil Rapid s vědomím toho, že dokázal ve druhé polovině téměř srovnat utkání se silným Svarogem a to stejné, tentokrát se šťastným koncem, chtěl Rapid zopakovat i proti České Lípě a na hřišti to bylo znát i díky tomu, že Rapid zkoušel střídavě hru bez brankáře s pátým hráčem do pole, Tomášem Jelínkem. Pro další vývoj utkání byla důležitá 25. minuta. Nejprve využil volný kop kapitán Dominik Ostrák, který míč napálil nekompromisně do levé šibenice – 2:4. Když za dalších pár desítek vteřin při hře bez brankáře narýsoval Dominik Ostrák křižnou přihrávku na Petra Výborného, který míč uklidil do prázdné branky, bylo to již pouze o jeden gól.

Rapid byl v tu chvíli na koni a hnal se za vyrovnáním, ale kličku Dominika Ostráka vychytal hostující Mareš. Ve 27. minutě si vytvořila velkou šanci také Česká Lípa, ale nastřelila pouze tyč. Naopak z okamžitého protiútoku se prosadil Dominik Ostrák a bylo to 4:4. A to nebylo vše – ve 29. minutě Rapid rozjel skvělou kombinaci po ose Výborný – Ostrák – Koc a poslední jmenovaný na zadní tyči otočil výsledek zápasu ve prospěch Rapidu – 5:4. Česká Lípa zareagovala oddechovým časem, ale ani ten nezastavil gólovou smršť Rapidu, když Petr Výborný ve 30. minutě procedil se štěstím míč přes brankáře Mareše 6:4.

Česká Lípa musela reagovat a rozhodla se také pro hru bez brankáře a ta vyšla démonům výtečně, když se v rozmezí tří minut dvakrát prosadil Tomáš Abrhám a srovnal na 6:6. Rapid se však dokázal opět oklepat a ihned po rozehře skvěle vybojoval míč Petr Výborný, který posunul míč na Petra Zajíčka, jenž našel na zadní tyči Dominika Ostráka, který vrátil vedení Rapidu – 7:6.

Bohužel i Česká Lípa dokázala okamžitě zareagovat a opět to bylo při hře bez brankáře a opět byl úspěšným střelcem Tomáš Abrhám, který využil parádní akci České Lípy – 7:7. Po vyrovnávací brance tempo hry trošku opadlo a čekalo se na vážnější zaváhání jednoho z týmů. To přišlo ve 37. minutě, když došlo k nedorozumění mezi Karlem Rozboudem a pátým hráčem v poli Tomášem Jelínkem a toho využil k osmé brance České Lípy Tomáš Fichtner.

Rapid se však nevzdával šancí na historicky první zisk prvoligových bodů a pokračoval ve hře bez brankáře. Do konce utkání zbývala necelá minuta, když se hostující Havrda dopustil šestého akumulovaného faulu na Dominik Ostráka. Ten si postavil míč k desetimetrovému kopu, ale byl vychytán hostujícím Marešem. Dvacet sekund před koncem nastala sporná situace. České Lípě byl přiřknut autový kop, což se nelíbilo hráčům Rapidu, kteří reklamovali teč. Z rozehry autového kopu však i díky dobré práci Dominika Ostráka a Petra Výborného udělala Česká Lípa neuvěřitelnou minelu, kterou potrestal střelou téměř do prázdné branky Petr Výborný – 20 sekund před koncem bylo vyrovnáno 8:8!

Česká Lípa chtěla v závěrečných vteřinách strhnout výhru na svou stranu a tak pokračovala ve hře v pěti hráčích v poli. Tento risk však Rapid dokonale potrestal, když Petr Výborný vybojoval míč na obranné polovině a střelou přes celé hřiště půl vteřiny před závěrečným klaksonem rozhodl o výhře Rapidu 9:8 a o historicky prvních prvoligových bodech v klubové historii.

Martin Dlouhý (FC Rapid Ústí nad Labem): „Náš cíl zápasu bylo navázat na druhý poločas z minulého střetnutí proti Teplicím. To se nám první půli hrubě nepovedlo. Do druhé půle jsme změnili taktiku a šli jsme do risku v podobě power-play. V sedmé minutě druhé půle našeho sedmého zápasu v první lize se nám podařilo vyrovnat a dokonce jsme odskočili o dva góly. Hosté na toto zareagovali a začali hrát také bez brankáře. Na rozdíl od naší útočné power-play se nám obranná hra při této herní situaci nedařila. Soupeř otočil stav ve svůj prospěch a v posledních vteřinách utkání jsme skóre definitivně zvrátili na naši stranu, když na časomíře svítilo půl vteřiny do závěrečné sirény. Jednalo se o velmi atraktivní utkání, ve kterém bylo k vidění hodně gólů. Je škoda, že jsme neměli podporu našich fanoušků přímo ve sportovní hale.“

Karel Kruliš (FC Démoni Česká Lípa): „Pro diváky se jednalo o atraktivní zápas. Podle mého názoru jsme jako zkušený tým vyhořeli a Ústí nad Labem nás potrestalo svojí aktivitou ve druhém poločase. Rapidu gratuluji k vítězství.“

Statistiky

 

Kde se hrálo

Ústí n/L | Sluneta

Více
Adresa Jateční 1026/18, 400 01 Ústí nad Labem - Klíše
Kategorie Kategorie A+
Kapacita 1000 sezení / 200 stání
Rozměry 40 x 20 m
Povrch palubovka
Telefon 725120120