Rapid trápí v této sezóně první poločasy, ale v nedělním utkání proti českobudějovickému Dynamu PCO to bylo jinak. Rapid se dostal do vedení hned v 1. minutě, kdy přečíslení 3 na 2 využil na zadní tyči do prázdné branky Matěj Čapek – 1:0. České Budějovice se snažily o kontr, ale Rapid pozorně bránil a byl za to odměněn druhou brankou, kdy se pěkným bodlem prosadil Petr Zajíček – 2:0. České Budějovice zvyšovali svůj tlak a v 9. minutě zachránila Rapid od inkasované branky tyčka. A tak se sít rozvlnila opět na druhé straně. Jiří Zápotocký pomohl v defenzivní práci svému spoluhráči, vybojoval míč, vyslal přihrávkou Petra Výborného, který si kličkou poradil s hostujícím brankářem a zvyšoval již na 3:0. Když se i přes další šance Českých Budějovic prosadil znovu Rapid v 18. minutě krásnou brankou na 4:0, zdálo se, že na Rapid by mohlo čekat klidnější utkání se šťastným koncem. Tento scénář ovšem nabral za své díky dvěma slepeným brankám Petra Benáta v závěru prvního poločasu, který tak skončil vítězstvím Rapidu 4:2.

Úvod druhého poločasu vyšel lépe českobudějovickým, kteří se nejdříve blýskli krásnou ranou do tyče, ale ve 24. minutě se již mohli radovat poté, co vystihli nepřesnou rozehrávku Matěje Čapka a následně se z dorážky prosadil David Radouch – 4:3. Ve 27. minutě přišel zlomový okamžik utkání. Petr Tichý se dostal po dlouhém pasu za obranu soupeře a přehazoval vybíhajícího brankáře Křížka. Míč, který směřoval do branky zastavil brankář Dynama rukou mimo brankové území a rozhodčí tento prohřešek ocenil vyloučením. Vzhledem k tomu, že hostující tým přijel bez druhého brankáře, musel do branky hráč z pole, Stanislav Peterek.

Rapid kromě toho získal také dvouminutovou přesilovku, tu ovšem nezahrál dobře a tak se České Budějovice držely stále na dostřel jediné branky. A hrozba vyrovnávací branky se naplnila ve 30. minutě, když se z dorážky na zadní tyči prosadil Petr Benát – 4:4. Rapid však dokázal téměř ihned odpovědět. Václav Koc předložil míč Matějovi Čapkovi, který nastřelil tyč hostující svatyně, ale míč se odrazil opět k Václavu Kocovi, který míč uklidil do odkryté branky – 5:4 pro Rapid. A ve 33. minutě se Rapid radoval znovu. Skvělou individuální akci Petra Tichého zužitkoval na zadní tyči ve skluzu Martin Macháček – 6:4. Když ve 35. minutě zvyšoval Petr Zajíček již na 7:4, zdálo se, že je utkání rozhodnuté. Hostující Dynamo se ovšem nevzdalo a začalo hrát power-play, která přinesla gólový efekt ve 37. minutě – 7:5. Ve 39. minutě se Rapid zbytečně dvakrát vydal do hry s brankářem na útočné polovině a pokaždé z toho byla hrozba pro domácí branku. Rapid nejdříve zachránilo břevno, podruhé zachraňoval brankářským zákrokem na brankové čáře Petr Tichý, který za ruku dostal červenou kartu a Dynamo možnost penalty. Na tu se postavil do branky Tomáš Mrázek, který ovšem nezabránil minutu a pár sekund před koncem brance na 7:6 z pohledu Rapidu.

Do konce zápasu zbývala více než minuta čistého času, což je z předcházejících zkušeností více než dlouhá doba, přesto si Rapid již své vítězství v závěru pohlídal a mohl se radovat z cenné výhry 7:6 a odlepení z posledního místa tabulky nejvyšší soutěže.

Martin Dlouhý (trenér FC Rapid Ústí nad Labem): „Odehráli jsme další standardní zápas s výjimkou toho, že tentokrát jsme vedli v průběhu první půle 4:0. Přes důrazné upozorňování v poločasové pauze se naplnila má slova o naší defenzivní činnosti a soupeř dotáhl na 4:4. Utkání proti Českým Budějovicím rozhodla situace, kdy brankář soupeře zahrál rukou a mezi tyče musel jít hráč z pole. Přes větší tlak Jihočechů se nám podařilo odskočit o tři branky a divoký závěr zápasu jsme uhráli na výsledek v náš prospěch. Nevídaný zákrok předvedl Petr Tichý, kdy chytil jasnou gólovou situaci i za cenu červené karty. Jsem rád za výsledek, nikoliv za předvedenou hru.“

Jiří Hrbáč (hráč Dynama PCO): „V první řadě bych chtěl pogratulovat domácím k vítězství, odehráli velmi dobré utkání a trestali naše chyby. My zažili špatný vstup do zápasu a po celé střetnutí jsme pouze dotahovali. Když jsme přežili oslabení a vyrovnali na 4:4, věřil jsem, že utkání zvládneme a otočíme v náš prospěch. Bohužel jsme vzápětí po naší nekoncentrovanosti obdrželi gól na 5:4 z pohledu Rapidu. Poté Ústí nad Labem odskočilo na rozdíl tří branek a i přes naší power-play si zápas pohlídali.“

Statistika

Kde se hrálo

Ústí n/L | Sluneta

Více
Adresa Jateční 1026/18, 400 01 Ústí nad Labem - Klíše
Kategorie Kategorie A+
Kapacita 1000 sezení / 200 stání
Rozměry 40 x 20 m
Povrch palubovka
Telefon 725120120