Futsaloví Klokani pro některé možná překvapivě postupují do nejvyšší soutěže. Jak se vše událo?

"Ihned po skončení posledního utkání v již uplynulé sezóně jsme měli informace, že týmy které skončily před námi prozatím úplně nejeví zájem postoupit do nejvyšší soutěže. My měli postup jako hlavní sportovní cíl. Tato skutečnost nás utvrdila v tom, abychom se přihlásili do licenčního řízení pro získání prvoligové licence.”

Zmiňujete licenční řízení. Jak složité je získat licenci PREMIUM?

“Pro druholigové kluby je z mého pohledu licenční řízení zásadním problémem. Nároky a požadavky pro vstup do nejvyšší futsalové soutěže se zvyšují a to je jedině dobře. Pro mnoho klubů je to však nesplnitelné. My jsme v rámci vedení klubu začali od naší první sezóny pracovat tak, aby přesun do nejvyšší soutěže v budoucnu nebyl pro celý náš klub problémem a jen se nám po obdržení licence potvrdilo, že jsme se rozhodli při vzniku klubu správně.”

Jaký je cíl Klokanů pro příští sezónu?

“Jako nováček soutěže nemůžeme mít jiný cíl než se udržet a co nejrychleji se etablovat mezi futsalovou elitou. Vzhledem k redukci týmů v nejvyšší soutěži se nás však boj o záchranu bude s největší pravděpodobností reálně týkat. Náš mladý tým je však hladový po úspěchu a budeme se snažit ukázat, že i přes pochyby a podceňování v nejvyšší soutěži máme své místo právem.”

Jak bude redukce týmů v nejvyšší soutěži vypadat?

Vedení futsalu se rozhodlo zredukovat počet týmu z 12 účastníků na 10. V následujícím soutěžním ročníku tak budou poslední tři týmy soutěže sestupovat přímo a čtvrtý tým od konce bude bojovat o svůj život v baráži. My se tak budeme muset snažit těžit z domácího prostředí, kde jsme od vzniku našeho klubu velmi silní a samozřejmě musíme do nového ročníku dobře vstoupit. První utkání odehrajeme doma pro nás symbolicky proti Liberci, kde budeme chtít hned získat své první prvoligové body.”

V čem vidíte symboliku v utkání s Libercem?

“Když jsme začínali mít myšlenky ohledně vytvoření klubu, Liberec nám byl velkým vzorem. Skvěle pracují s mládeží a především mladým hráčům dávají hodně prostoru jako jeden z mála klubů u nás. Touto cestou jsme se chtěli vydat i my a na naší filosofii nehodláme ani v nejvyšší soutěži nic měnit. S rezervou Liberce jsme zápasili již v divizi a následně ve dvou ročnících druhé nejvyšší soutěže. S A-týmem FTZS tak symbolicky otevřeme novou etapu našeho klubu v nejvyšší soutěži.”

Na co se během léta mohou fanoušci těšit?

“Máme mnoho rozdělaných věcí, na kterých momentálně pracujeme a které představíme v průběhu léta. Opět se budeme snažit dostat naši značku do povědomí široké veřejnosti a být co nejzajímavější. Zatím mohu poodkrýt, že první přípravné utkání odehrajeme v Německu proti týmu Hohenstein-Ernstthal a to je pro celý náš klub velká věc.”

První utkání proti zahraničnímu klubu v klubové historii. Co od tohoto utkání očekáváte?

“K utkání přistoupíme s největší vážností. Historicky první zahraniční soupeř, který dvakrát vyhrál Bundesligu a účastnil se Ligy Mistrů. Kdyby mi někdo řekl před čtyřmi roky, že i když jen v přípravném utkání narazíme na takového soupeře, nevěřil bych mu. Každou letní přípravu jsme doposud hráli především s prvoligovými soupeři. Dodržujeme však pravidlo, že nehrajeme se soupeři, kteří nás následně čekají v soutěži a kvůli tomu jsme se tak museli pro kvalitní utkání porozhlédnout do zahraničí v příjemné dojezdové vzdálenosti. Pevně věříme, že soupeř z Německa prověří naše kvality a opět náš klub posune na další úroveň jak herně, tak v rámci toho jak se dělá futsal za našimi hranicemi.”

Další aktuality

Z kabiny: Zaskočí Bohemka po Ústí také Kadaň? Nejzbach chce body z Prahy
Z kabiny: Zaskočí Bohemka po Ústí také Kadaň? Nejzbach chce body z Prahy 17.10.2024

V 6. kole 1. Futsal ligy hostí Chrudim Mělník, Plzeň jede do Brna a Liberec bude hájit stoprocentní bilanci doma proti Helasu. Kadaň se pokusí zastavit sérii proher doma proti Bohemians. Co zaznělo z kabin?

Helas veze tři body z Mělníka, trefil se i Mykytjuk
Helas veze tři body z Mělníka, trefil se i Mykytjuk 14.10.2024

Helas Brno v pondělní dohrávce obral o tři body Mělník. Olympik prohrával od 2. minuty, kdy se trefil David Cupák a dokázal jen vyrovnat. Hosté se dostali znovu do vedení a to už nepustili. V závěru si připsal gól i brankář Andrej Mykytjuk. Helas je v tabulce pátý a má zápas k dobru, Mělník stále čeká na první výhru a je se dvěma body předposlední.

Koudelka: K výhře nám zase pomohly standardky
Koudelka: K výhře nám zase pomohly standardky 14.10.2024

I po pěti kolech 1. Futsal ligy se mohou hráči FK Chrudim pyšnit plným bodovým ziskem. V pátek večer je ale stálo vítězství na palubovce Nejzbachu Vysoké Mýto překvapivě hodně sil, když o své výhře (6:1) definitivně rozhodli až v závěrečných deseti minutách. Po zápase poskytl rozhovor chrudimskému webu Tomáš Koudelka.