Zhodnoťte v krátkosti celou semifinálovou sérii.

Zápasy proti Slavii jsou vždycky náročné, jedná se o jeden z nejlépe organizovaných týmů v lize. Pražané mají dobrou strategickou hru i kvalitní hráče, kteří jsou spolu již nějakou dobu. Líbí se mi, že dávají hodně šancí mladým futsalistům, bez debat jsou na tom v Česku s mládeží asi nejlépe. Navíc od dob trenéra Friče, v čemž nyní pokračuje i trenér Sláma, mají při hře myšlenku a je vždy hezké proti nim hrát. Také odlišně od ostatních týmů v lize brání, což nutí soupeře, který útočí, se jejich hře přizpůsobit. Myslím si ale, že jsme sérii zvládli velmi dobře. V tréninku jsme si ukazovali specifické momenty, jak soupeře ubránit, čímž jsme si pak udělali zápas pohodlnější, a na hřišti se nám pak povedlo minimalizovat sílu soupeře a vnutit mu naši hru. V prvních dvou duelech jsme měli vždy utkání po prvním poločase pod kontrolou a dostali tak možnost natrénovat si nové složení formací a jiné tempo hry. Do toho třetího ale vstoupila Slavia velmi dobře, navíc měl jejich brankář skvělý den. Přitom jsme si vytvořili asi nejvíce šancí ze všech tří utkání, a přesto, že jsme je neproměňovali, jsme stále věřili, že se nám podaří vyrovnat. To se povedlo a nakonec přišly i další dva potřebné góly. Jsem spokojený s tím, jak jsme semifinále odehráli, ukázalo nám to, že svoji práci děláme dobře.

Na první pohled se může zdát, že semifinále bylo lehčí než čtvrtfinále s Libercem…

Já to tak nevidím. Jsem si jistý, že Slavia měla v daný moment silnější a více připravený tým. Je pravdou, že zápasy proti Liberci byly náročné po psychické stránce, šlo o více fyzickou hru s mnoha fauly, také intenzita byla vyšší. Slavia má ale více organizované a zkušené futsalisty. Myslím si, že rozdíl byl hlavně v našem týmu, proti Slavii jsme hráli mnohem lépe. V utkáních s Libercem šlo o to dostat hráče do tempa a otestovat nové formace. Proti Slavii jsme hráli s plnou sestavou, s výjimkou posledního zápasu, kde jsme kvůli zraněním a kartám nechali mimo Torrese, Slováčka a Koudelku. Oba soupeři proti nám odehráli dobré série a věřím, že budou i nadále pokračovat ve své práci. Chci jim popřát, aby jim jejich úsilí nadále vycházelo, protože to znamená posílení celé české ligy.

Váš tým se nyní může spolehnout na skvělou obranu v čele s brankářem Dudu. To je asi v rozhodující fázi sezony potěšitelná věc.

Toto je důležitá otázka, kterou musím podrobněji rozebrat. Minulý rok jsme měli v některých částech hřiště jiný obranný systém a dlouhou dobu to fungovalo dobře, takže jsme měli nejlepší obranu v historii ligy. Letos, po Lize mistrů, jsem se rozhodl vrátit se k našemu systému, který jsme používali v minulosti, i když jsme v něm nyní inkasovali více branek, než jsme zvyklí. Prostě chvíli trvalo, než se hráči na tuto změnu adaptovali, ale v posledních zápasech základní části jsme již bránili lépe. V play off jsme zatím dostali čtyři branky z šesti zápasů, což také něco značí. Dudu má skvělou formu, takže nám dodává velké sebevědomí. A díky silné obraně máme větší svobodu a jistotu směrem do útoku.

Máte v kádru řadu výborných futsalistů, že se někteří ani nedostanou do sestavy. Jak těžké je pro vás vybrat na ten daný zápas určité hráče?

Samozřejmě bych je chtěl mít ve hře všechny, ale podle pravidel ligy vždy musím vybírat. To je holt role trenéra a součást této práce. Snažím se hráče co nejlépe studovat, abych vždy udělal tu nejlepší volbu. Kdo z nich nehraje, je samozřejmě naštvaný, ale moji svěřenci jsou velmi soutěživí a ví, že i toto k futsalu patří. Na druhou stranu je to důležité kvůli konkurenci na tréninku. Volba se provádí na základě toho, co je v daném momentě nejlepší pro tým v tom kterém konkrétním zápase.

Žluté karty se před finále mažou, zranění snad nejsou, takže by měl být kádr na finále kompletní?

Torres hrál jen první semifinálový zápas, protože cítil bolest ve svalu, Roman Mareš dostal na tréninku ránu, ale oba už s námi trénují a na finále by měli být připraveni. Everton a Valadares se po zraněních vracejí do formy a už také vypadají lépe. Zbytek hráčů je v pořádku. Proto ano, věřím, že na finále budeme kompletní.

Jaký teď bude nejbližší program mužstva?

Den po posledním semifinálovém střetnutí dostali hráči volno, ve čtvrtek byl regenerační trénink a od pátku se připravujeme na finále. V příštím týdnu budeme pracovat na taktických detailech. Vše, co chceme, je minimalizovat chyby proti hře soupeře a zvýšit tím naše šance na vítězství.

Finálovou sérii budete začínat v Plzni, kde by se hrál i případný pátý zápas. Nebude to problém?

Samozřejmě bychom rádi odehráli více zápasů doma, před našimi fanoušky. Faktem ale je, že budeme hrát minimálně dvakrát venku a musíme najít způsob, jak se s tím popasovat. V letošní sezoně byly oba souboje s Plzní velmi vyrovnané. U nás doma jsme byli většinu času lepší, ale selhali jsme v bránění power play, na soupeřově palubovce bylo utkání vyrovnané a takticky svázané. Očekávám proto vyrovnané zápasy i teď, vyhrát může každý. Musíme zvolit nejlepší možnou strategii a být velmi soustředění, protože budou rozhodovat detaily.

S čím tedy do finále půjdete?

Obrovskou roli bude hrát strategie. Nyní si rozebíráme plzeňské zápasy proti Spartě, nacvičíme si některé situace a pak se rozhodneme, jakým způsobem k prvnímu utkání nastoupíme. Víme, že budeme hodně bránit soupeřovu hru v pěti proti čtyřem, možná i power play. Budeme na tom pracovat, ale náš tým má ve své DNA touhu tempo hry diktovat, ne se bránit. Zapracujeme na konkrétních situacích, které nám pomohou v útočné fázi, a vytvoříme to nejlepší možné prostředí pro hráče, aby byli psychicky v pohodě a mohli podávat výkony na hranici svých možností.

Další aktuality

Denis Jiří Kočovský: Nejvíc mi fandí děda v Březnici
Denis Jiří Kočovský: Nejvíc mi fandí děda v Březnici 08.05.2024

Premiéra v základní sestavě A-týmu přišla pro slávistického juniorského mistra Denise Jiřího Kočovského ve třetím semifinále proti mistrovské Plzni. Na nervozitu neměl mladý futsalista příliš času, odvedl spolehlivý výkon a završil tak úspěšnou sezonu, před kterou do Edenu přišel ze Sparty.

Vincenzo: Finále je prostě finále
Vincenzo: Finále je prostě finále 07.05.2024

Brazilec Vincenzo sehrál v semifinálové sérii Chrudimi proti Helasu jednu z klíčových rolí. Vstřelil hattrick, přidal další dvě branky, z nichž jedna přišl v závěrečném zápase v důležitý moment. Klub s dvacetiletým futsalistou přinesl předfinálový rozhovor.

Filip Klaban: Byla to neskutečná jízda vzhůru
Filip Klaban: Byla to neskutečná jízda vzhůru 02.05.2024

Kapitán slávistické mistrovské juniorky Filip Klaban proletěl přechodem do áčka tak, že si to sotva stačil uvědomit. Po zapojení do tréninku přišly i starty v základu semifinálové série proti Plzni a nakonec také branka do sítě mistrovského týmu.