Jak jste spokojený s výkonem Chrudimi v základní části UEFA Futsal Champions League?

Jsem docela spokojený, protože naše příprava na turnaj byla komplikovaná kvůli tomu, jak nevhodně byl sestaven mezinárodní termínový plán. Týmy, které mají hodně reprezentantů, což je i náš případ, byly tvrdě zasaženy. Kvůli tomu jsme se nedostali do své nejlepší formy, proto jsme potřebovali být maximálně koncentrovaní, abychom zvládli postoupit. Ze skupiny šel dál jenom jeden tým a stačila jediná chyba, abychom byli vyřazeni. V prvním utkání jsme nepředvedli to, co jsme chtěli. Odehráli jsme dobrý zápas, dominovali jsme mu, ale produktivita byla nízká, nenastříleli jsme branky. Věděli jsme, že klíčové bude druhé utkání, ve kterém musíme předvést náš nejlepší futsal. Všechno šlo dobře, byl to složitý zápas, ale kluci byli soustředění a uhráli jsme výsledek, který jsme potřebovali, i když rozhodnutí rozhodčích šla výrazně ve prospěch lucemburského týmu. Dostali jsme šest žlutých karet za mnoho faulů, které se vůbec nestaly. Nic z toho ale nenarušilo soustředění našich futsalistů. Nakonec jsme potvrdili postup proti domácímu týmu a mohli jsme oslavit složitý, ale zasloužený postup.

Co všechno vám turnaj ukázal o vašem současném týmu?

Už jsem v Chrudimi delší dobu a své hráče dobře znám. Vím, že v těch rozhodujících zápasech obvykle předvedeme nejlepší výkony. Během sezony se stále naše výkony zlepšují, a to hlavně v době, kdy máme čas pořádně trénovat. Na tomto turnaji se ukázala důvěra, kterou mezi sebou každý z nás budujeme. Pak když pracujeme jako tým, tak dokážeme projít složitými momenty a s každým dalším dnem se nám to daří lépe a lépe. Turnaj nám znovu ukázal, že každý hráč je extrémně důležitý, od toho, kdo dává góly, až po toho, kdo odehraje jen pár minut. Tohle nám přineslo postup. Z hlediska taktiky jsem vypozoroval několik věcí, jak zlepšit naši hru v útoku. V obraně jsme znovu hráli velice dobře, byli jsme druzí nejlepší ze všech týmů v celé soutěži. Během turnaje jsme nebránili naším typickým systémem a vycházeli jsme také z vlastní poloviny hřiště. To ukázalo, že umíme hrát různými způsoby. Zlepšujeme se také při bránění power-play, protože jsme jí čelili ve všech zápasech a dostali jsme z ní jenom jeden gól.

Který moment v turnaji byl pro vás nejtěžší?

Měli jsme v turnaji těžké chvíle, ta první přišla při zklamání, že jsme nedokázali vyhrát úvodní zápas proti Lučenci. S tím přišel tlak, že pokud nevyhrajeme druhé utkání, přijdeme o šanci postoupit. Ale já jsem si byl jistý, že to dobře dopadne, protože jsme značnou část přípravy věnovali tomu, abychom se nachystali na styl, kterým lucemburský tým hraje. Další složitý moment přišel během samotného druhého zápasu. Kromě toho, že proti nám stál velice silný soupeř, rozhodčí udělal spoustu chyb a dostal náš tým pod tlak odpískanými fauly a vysokým počtem žlutých karet. Naši hráči, kteří hrají důrazným stylem, museli svou hru upravit, a to mělo obrovský vliv na zbytek zápasu. Ale hráči ukázali velkou schopnost adaptibility a zápas jsme zvládli dotáhnout. Nakonec byla docela náročná obava z toho, že jsme nevěděli, co budeme muset uhrát v posledním duelu. Ale vším jsme prošli a postoupili.

Jak složité to bylo načasovat formu do správných dnů, když v 1. Futsal lize byla dlouhá pauza?

Budu upřímný. Letošní futsalová termínovka jde proti přípravě. Před sezónou jsme udělali velký kus práce a začali jsme sezonu dobře, ale během čtyřicet dnů před Ligou mistrů jsme odehráli jen několik zápasů, a to tři z nich v týdnu před turnajem. 20 dnů z těch 40 strávili hráči v reprezentacích a na tréninku jsme měli jen malý počet futsalistů. My hrajeme jiným stylem než reprezentace a dvacet dnů jsme nemohli trénovat svým stylem, a to prostě tým tvrdě zabolí. Hráli jsme 6 zápasů za 14 dnů, to by nebyl tak velký problém, kdybychom před tím normálně trénovali. Ale hráči se s tím vypořádali dobře. Ale myslím si, že bychom se na tento problém měli podívat, aby čeští zástupci nebyli v tak důležité soutěži, jakou je Liga mistrů, znevýhodněni.

Říkal jste mi, že jste měl obavy o Torresovu formu, už je úplně v pořádku?

To, co se Torresovi stalo, byla smůla, která se může stát v každém týmu. Před soutěží onemocněl a musel zůstat dvanáct dnů doma v posteli a nebylo mu vůbec dobře. Když se z virózy uzdravil, tak pět dnů před odjezdem byl najednou oslabený, neměl sílu. Nakonec nám pomohl na pár minut, ale je to stále daleko od toho, co dokáže. Byli jsme rádi, že chtěl týmu pomoci, za jeho mentální sílu, že chtěl odevzdat i ve složité situaci to nejlepší. Pro dosažení našeho cíle byl důležitý, teď doufáme, že se bude cítit každý den lépe a nabere znovu fyzickou formu. Když ji má, tak všichni víme, co všechno dokáže. Podobně složitá situace byla s Tomášem Koudelkou. V létě utrpěl drobné zranění, které kvůli náročnému programu v klubu a v reprezentaci nestačil úplně doléčit. Takže nebyl v pořádku zdravotně a neměl tu pravou formu. Také on chtěl týmu pomoci, i když na tom nebyl ideálně. Byl pro nás velice důležitý ve druhém zápase, ale na jeho konci už cítil velkou bolest a do třetího zápasu nezasáhl. Čekáme na výsledky jeho testů, pevně doufám, že nepřijdeme na delší dobu o tak důležitého hráče.

Jaké cíle budete mít v Elite round UEFA Champions League?

Sníme o postupu do finále. Každý rok je to stále těžší, ale ať máme sny jakékoliv, je před námi stále stejná práce. Hráčům vždy říkám, že se musíme soustředit na to, co můžeme ovlivnit. Takže se budeme co nejlépe připravovat a budeme chtít mít co nejvíc zdravých hráčů a zaměříme se na každou fázi tréninku. Připravíme se na každého soupeře tak, abychom měli v posledním zápase šanci na postup. Mohu jako trenér zaručit, že nám nestačí jenom hrát v Elite round a že nebudeme jenom snít o postupu. Budeme tvrdě pracovat na tom, abychom byli v té nejlepší možné formě a na turnaji podali ty nejlepší výkony. Jak jsem říkal v rozhovoru před sezonou – být pátý nebo osmý, v tom pro klub není žádný rozdíl, protože toho jsme už v minulosti několikrát dosáhli. Naším snem je postup a cílem podat ty nejlepší možné výkony, kterých jsme schopni.

Jak vidíte dosavadní průběh 1. Futsal ligy?

Abych byl upřímný, tak za poslední dva roky vidím jistý pokles úrovně. Přišli jsme o významný klub a v dalších došlo k poklesu rozpočtu. Některé kluby, které pracovaly na poloprofesionální bázi, se vrátily k amatérskému pojetí. Snížil se počet zahraničních hráčů. Tyto všechny faktory včetně nízkého tréninkového zatížení mladých hráčů srážejí úroveň soutěže dolů. Když jsem do Česka přijel, viděl jsem v lize velká zlepšení, která se projevila na úspěchu národního týmu. Ale obávám se, že se to teď vrací zpátky na tu původní úroveň. 1. Futsal ligy byla několik let na druhé nejvyšší úrovni v Evropě, ale teď se spíš blíží té třetí. Pro silnou ligu potřebujeme silné týmy, investice a špičkové hráče. Nepomáhá tomu samozřejmě situace ve světě. Ale na druhou stranu, teď sleduji to, že kluby pracují s mladými hráči a zlepšují jejich tréninkové podmínky. Slavia, Helas, Ústí a Mělník jsou dobrými příklady. Mám na to jako dlouhodobý futsalový profesionál svůj jasný názor. Pokles počtu zahraničních hráčů nepomůže, naopak sníží úroveň ligy. Když mají čeští futsalisté možnost hrát s futsalisty z jiné úrovně a s jiným stylem, tak se tím jejich úroveň zvedá. To bylo vidět v minulých letech. Musíme se zaměřit na mladé futsalisty a jejich trénink, ale pokud jejich soutěž trvá jen tři měsíce, tak je to skoro nemožné. Pokud necháte hrát hráče, kteří nemají dobrý trénink, proti zkušeným futsalistům, tak je to jenom od futsalu odradí. Hráč potřebuje mít svoji základnu. Několikrát se to stalo také v Chrudimi. Proto bychom měli mladým hráčům umožnit hrát celoroční soutěž. Abychom jich měli hodně a přilákali další hráče pro náš sport. Tak to dělají futsalové velmoci. Top ligy ve světě mají solidní počty zahraničních hráčů, ale stále mají dost prostoru pro mladé futsalisty. Ti se zlepšují, protože trénují a hrají se špičkovými futsalisty. Ta změna se musí udělat ne na konci procesu, ale v samotném základě. Budeme mít vždy špičkové týmy, které budou získávat ty nejlepší futsalisty, týmy, které budou vychovávat mladé hráče a průměrné týmy. To se děje v každém sportu, v každé zemi.

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.