Jak jste si užil oslavy založení klubu? Na co všechno jste si zavzpomínal?

Oslavy byly super, potkal jsem v hale na Vodové strašně moc bývalých spoluhráčů, protihráčů, kamarádů a známých. Moc jsme si to všichni užili, byla uvolněná zábava a celé odpoledne a následný večer se skvěle vydařil. Vzpomněl jsem si na šestnáct let, co už v Helase působím, na všechny kluky, kteří co mě učili futsalovému řemeslu, jako je Martin Kasálek, Martin Máša, Karel Tuháček, Roman Horák, Luboš Gaštan a další. Nerad bych na někoho zapomněl. Vybavilo se mi i to, jak jsem jako šestnáctiletý kluk poprvé přišel do kabiny mezi tyto zkušené borce a legendy Helasu. Teď už jsem na jejich pozici já, člověk už vidí, jak to všechno rychle utíká.

O čem jste si stihli popovídat?

Potkal jsem jich nespočet, spíš jsme se pozdravili a vyměnili si pár zdvořilostních frází, jelikož zápasy šly rychle po sobě. Navíc se potkáváme i v osobním životě, protože Brno je větší vesnice a někteří bývalí hráči nám chodí na domácí zápasy fandit. Nebylo to tak, že bychom se viděli po letech.

Jaké bylo utkání se Slavií? Bylo opravdu jenom exhibiční?

Bylo to opravdu exhibiční utkání se vším všudy. Největší show dělal Fíla (pozn. David Filinger), ale to se dalo čekat, byl to skvělý hráč a vždy s ním byla sranda. Navíc na hřišti byl Zdeněk Sláma, který má neskutečnou techniku, v poli se neztratil ani Mário Vozár, který předvedl pár zajímavých akcí. Vše se neslo v přátelském duchu a všichni kluci z Helasu i Slavie si to myslím na hřišti i pak v hospodě užili. Za měsíc při ligovém utkání už to tak asi nebude. Každopádně VELKÉ DÍKY patří všem hráčům a funkcionářům Slavie, kteří s námi oslavili 40 let od založení Helasu.

Prý jste při exhibici chytal, to bylo plánované? Máte s rolí brankáře nějaké zkušenosti?

Je pravda, že jsem si stoupnul do brány, všichni mi říkají, že už mám na to i postavu, tak tam zaberu hodně místa a moc se nenaběhám, navíc nepotřebuji mít ve zdi tolik hráčů, když sám zaberu hodně prostoru v brance. Bylo to domluvené s trenérem Galiou, že si zachytám, jelikož jsem čtvrtý gólman v pořadí, tak ať jsem taky zápasově vytížen. Zkušenosti nějaké mám, dva zápasy jsem odchytal za naši rezervu, občas chytávám venkovní turnaje. Na jednom jsem dokonce vyhrál nejlepšího brankáře, protože mi nemohli dát nejlepšího hráče, když se nevyhlašoval. Zkušenosti mám i z reprezentace, kdy mi trenér Neumann dopřál rozcvičku s brankaři při baráži v Srbsku a na turnaji v Číně, kdy jsem byl oblečen celý v brankařském vybavení. Upřímně mě to v brance baví a možná si půjdu zachytat i za “B” tým ve druhé lize východ, když nebude k dispozici brankář.

Co pro vás Helas znamená?

Jak už jsem říkal, v Helasu jsem s krátkou pauzou šestnáct let, kdy jsem byl ve Spartě, takže Helas je pro mě srdcová záležitost a už to tak zůstane. Je to rodinných a přátelský klub s velkou tradicí, kdy na začátku a na konci stojí jediné jméno a to je Honza Loup, kterému patří také VELKÉ DÍKY, pro Helas i pro mě udělal strašně moc. Jak on s oblibou říká, Helas je jeho malé dítě, o které se už stará 40 let. Kdo se futsalu aspoň trochu věnuje, tak musí před Honzou smeknout klobouk, jak už Helas dlouho táhne. I celý sobotní večer měl pod taktovkou právě on a doufám, že si to užil a další roky Helasu oslavíme při nejmenším v podobném duchu.

Pojďme k 1. Futsal lize, jak jste zatím v Helasu spokojení s novou sezonou?

Výsledkově maximálně, škoda prvního zápasu v České Lípě, kde jsme nebyli kompletní, a navíc to byl pro nás první zápas v sezoně, jelikož jsme před ním neměli žádné přátelské utkání. Herně to ještě není ideální, ale každým tréninkem se posouváme kupředu. V přípravě jsme se hodně zaměřili na obrannou fázi a myslím si, že to jde poznat. Trenér Galia odvedl kus práce pro Helas, navíc se podařilo přivést kluky z Plzně - Havla se Zdráhalem, oba už teď jsou pro náš tým hodně důležití a zkušení borci. Vrátil se také Lukšija, který se ve Spartě vyhrál, a teď patří k tahounům Helasu, důkazem je, že dělá kapitána české reprezentační jedenadvacítky. Se začátkem sezony jsme zatím spokojeni.

Jste zatím neporažení. Bude to platit i po zápase se Spartou?

Rádi bychom tuto sérii protáhli, ale Sparta je kvalitní tým, sice každý rok úplně jiný, ale kouzelník Beni dokáže vždy někoho vytáhnout z klobouku. Viděl jsme Spartu v zápase se Slavii, a musím přiznat, že zahraniční hráči jsou na tom individuálně velmi dobře, takže nás čeká asi zatím nejtěžší soupeř, který nás pořádně prověří. Věřím, že se na Spartu dobře připravíme, a když dobře zvolíme taktiku a necháme na hřišti svoje maximum, tak budeme úspěšní.

Co od Sparty čekáte?

Čekám hodně soubojů jeden na jednoho, velkou individuální kvalitu zahraničních hráčů, sebevědomé hráče i trenéra, nepříjemný povrch a tři body pro Helas, když to mám říct ve zkratce. Důležité bude, jak budeme bránit a proměňovat své šance.

Jaké vůbec máte v Brně v letošní sezoně ambice?

Rádi bychom skončili do 4. místa, velký úspěch by bylo 3. místo hned za Plzní a Chrudimi, tyto týmy si to rozdají o mistra ligy. Rádi bychom se dostali do semifinále, ale cesta je ještě dlouhá a těžká, ale proč si dávat malé cíle, přece jen mi je už třicet tři let, a tak dlouho, jak Roman Mareš hrát asi nebudu. Takže moc šancí dosáhnout na některou z medailí už mít taky nebudu, tak proč si pro ni nedojít už tento rok a potom skončit. Ale když se to nepodaří, tak ještě nějaký rok bych rád přidal, protože některým rozhodčím bych asi chyběl, kdo by na ně totiž pořád řval. (úsměv)

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.