Jakube, vyvíjí se sezona podle vašich představ, hlavně z hlediska toho, jak jste na začátku sezony posílili?

Mým cílem je, aby se tým neustále zlepšoval a posouval se kvalitou k týmům před námi. Myslím, že nějaký posun je vidět, ale stále to není tak, jak si představuji. Většinu zápasů se podařilo odehrát kvalitně, ale naopak v České Lípě a na Spartě jsme úplně vyhořeli. Je stále hodně na čem pracovat a co zlepšovat.

Jste pět bodů před Spartou, čekali jste to? Chtěli byste skončit před ní?

Nekoukám se, kdo je za námi, ale kdo je před námi. A před námi je nyní pět týmů v čele s Chrudimí, na kterou ztrácíme 17 bodů. Ale samozřejmě, současné šesté místo je příjemné. Budeme se snažit ho udržet, i když Sparta nyní hodně posílila a dá se předpokládat, že ještě udělá dost bodů a bude chtít se před play off posunout tabulkou vzhůru.

Máte už odehrané skoro všechny zápasy se spodní částí tabulky. S čím půjdete do zbývajícího programu základní části 1. Futsal ligy?

Nyní nás čeká šest utkání s top pěti týmy, ve kterých nebudeme favority. Můžeme jen překvapit. Budeme chtít v každém utkání uspět, předvést kvalitní výkony a v nějakém z utkání zvítězit. Věřím, že se nám všechny soupeře podaří hodně potrápit.

Jsou hlavními tahouny Josef Gabčo a Jiří Vokoun? Jakou roli má Jiří Novotný?

Nechtěl bych jmenovat jednoho, nebo dva hráče, protože tahouny jsou prakticky všichni. Naše hra nestojí na jednom futsalistovi, ale snažím se mít hru postavenou na celém týmu. Výborné výkony předvádí Honza Žežulka, Dominik Šup chytl střeleckou fazonu, Dominik Šustr s Jirkou Novotným řídí výborně hru svých čtyřek a z mladých třeba Lukáš Nečas roste ve velkou osobnost. Takto bych mohl pokračovat dále.

 Ze Slavie přišel na hostování Jan Žežulka a z Mělníka se dostal do reprezentace, co na jeho výkony říkáte?

Honza k nám do týmu skvěle zapadl. Je to nejenom výborný mladý brankář s úžasnou budoucností, ale také skvělý kluk. Kluci se v brance na něho můžou spolehnout a svými výkony už myslím vyrostl pro reprezentaci. Doufám, že se mu bude nadále dařit a bude se neustále zlepšovat.

Co ostatní mladí hráči, jak se vám s nimi pracuje?

S mladými kluky se pracuje dobře. Jsou ambiciózní a chtějí na sobě pracovat. U většiny je neustále vidět posun. Jestliže ale chtějí být top hráči, tak na sobě musí pracovat ještě mnohem víc. Když si to uvědomí a pochopí to, tak mají velkou budoucnost.

Jaké budete mít cíle pro play off?

Já se chci neustále zlepšovat a vítězit. Takže cíl nemůže být jiný než vyhrávat. Ale musíme jít postupně. Uvidíme, na koho letos narazíme. Zatím to vypadá, že bychom si mohli zopakovat loňský souboj s Plzní, nebo vyzvat Teplice. Každopádně, budeme se snažit být v každém utkání vyrovnaným soupeřem a v nějakém utkání zvítězit. Mělník ještě v play off žádné utkání nevyhrál a to bychom letos chtěli změnit. Věřím, že budeme zdraví a v dobré formě.

Můžeme se ještě na závěr vrátit do minulého roku, kdy jste v Plzni doprovázel na UEFA Futsal Champions League slavnou Barcelonu, jak jste se k tomu dostal a jaké jste získal zkušenosti?

Když Plzeň získala pořádání skupiny Elite round Ligy Mistrů tak dala možnost se na organizaci podílet. Já jsem chtěl využít toho, že přijede Barcelona, jeden z nejvýznamnějších futsalových týmů světa. Proto jsem projevil zájem o to být jejím delegátem při pobytu v Čechách. Tímto bych chtěl poděkovat Radku Lobovi, řediteli Interobalu Plzeň, že mi tuto významnou funkci svěřil.

Jak to celé probíhalo?

Měl jsem možnost být týden součástí barcelonského týmu. Staral jsem se o jejich bezproblémový chod po dobu jejich pobytu. Od dopravy z letiště na hotel, komunikaci s hotelem, podporu v rámci jejich tréninků a zápasů a řešení nastalých situací, jako například zajištění akutní zubařské péče pro jednoho hráče.

Měla Barcelona v Plzni i jiné vyžití?

Kromě futsalu toho hráči moc nestihli, protože program byl velmi náročný. Měli jeden volný den, který využili k odpočinku a prohlídce plzeňského pivovaru.

Co jste si z takové zkušenosti odnesl?

Bylo obrovsky inspirativní být týden součástí tohoto velkoklubu. Poznat zevnitř jejich fungování, standardy, profesionalitu a bavit se s vedením, trenéry a hráči o jejich pohledu na futsal. Přesto, že jsou to naprostí profesionálové, tak jsou velmi příjemní a otevření. Se spoustou z nich jsme se spřátelili a jsme dále v kontaktu. Dostal jsem pozvání na jejich návštěvu v Barceloně a doufám, že naše spolupráce bude v budoucnu pokračovat. Musím také pogratulovat a poděkovat Interobalu Plzeň a všem organizátorům. Všichni odvedli skvělou práci při organizaci turnaje, který se velmi podařil. A také výkonům plzeňských hráčů na palubovce, kde předváděli skvělé výkony a udělali českému futsalu skvělou reklamu.

Další aktuality

Filip Klaban: Byla to neskutečná jízda vzhůru
Filip Klaban: Byla to neskutečná jízda vzhůru 02.05.2024

Kapitán slávistické mistrovské juniorky Filip Klaban proletěl přechodem do áčka tak, že si to sotva stačil uvědomit. Po zapojení do tréninku přišly i starty v základu semifinálové série proti Plzni a nakonec také branka do sítě mistrovského týmu.

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.