Jak jste zatím spokojeni v Helasu s průběhem sezóny?

Spokojeni jsme hodně. Nejen, že se nacházíme na 4. místě tabulky, ale věřím, že i hra, kterou se prezentujeme, je atraktivní a dá se na ni dívat. Po televizním zápase jsem obdržel mnoho zpráv, že se zápas moc líbil a je jen škoda, že nejsme v televizi častěji. Myslím si, že lidé by mi psali něco jiného, kdybychom hráli před kamerami třeba s Chrudimí nebo Plzní a prohráli jsme. Tím nechci říct, že Sparta je špatný tým, ale jejich výkon byl ovlivněn i řadou absencí. My jsme se na zápas dlouho připravovali a jsem rád, že jsme ho zvládli za tři body a Spartě odskočili.

Vyhráli jste doma nad Slavií a Spartou, měli jste do těchto zápasů větší motivaci?

Pokud se nepletu, tak jsme za poslední dva, tři roky neporazili žádný tým z TOP 5 (Plzeň, Chrudim, Teplice, Sparta a Slavia), tudíž jsme chtěli konečně uspět a kde jinde než na domácí palubovce. Řekli jsme si, že už to musí přijít a některý z těchto týmů musíme porazit. Když se vrátím k jednotlivým zápasům, tak se Slavií jsme měli štěstí, kdy Slavie zahodila na začátku utkání tři gólové šance, zápas by asi vypadl jinak, kdyby to bylo v 10.minutě 0:3 z našeho pohledu. Pak už jsme se srovnali a rozhodla především naše produktivita v zakončení. Se Spartou mám vždy zvýšenou motivaci, jelikož jsem se Spartou získal titul, ale jak jsem psal v předešlé otázce, zápas byl ovlivněn tím, že nebyli kompletní.

V zápase se Spartou jste si narazil rameno, jak se vám s tím pak hrálo?

Nebylo to nic příjemného, špatně jsem na rameno dopadl. V poločase jsem si nechal rameno obstříknout a zachladit. Trochu to pomohlo, ale stejně jsem při každém rychlejším pohybu ucítil záškub v rameni. Naštěstí těch rychlých pohybů já už v zápase moc nedělám, tak to nebylo zas tak často:-D Musím se přiznat, že i v zápase s Ústím jsem jednou na rameno špatně dopadl, ale chtěl jsem zápas za každou cenu dohrát a pomoct týmu ke třem bodům. Teď nás čeká delší pauza, tak věřím, že se to dá do pořádku. Navíc jsem dostal s Ústím čtvrtou žlutou kartu, tak si mi zápasová pauza trochu protáhne.

Trenér protáčel tři čtyřky, vyhovuje vám osobně tento systém?

Abych uvedl věci na pravou míru, tak i když se to může zdát, tak netočíme pravidelně tři čtyřky. Je to tak, že všichni hráči jsou nachystáni k utkání a jsou na lavičce kdykoliv připraveni naskočit. Je to tak, že máme základní čtyřku, která nastoupí do začátku utkání, a pak se střídá podle toho, kdo jak může, kdo se v utkání potkal s formou apod. Takže někdo je na hřišti trochu víc a někdo trochu míň. Trenér Galia v tom má řád, a vždy jsou minimálně dva hráči dopředu nachystáni střídat. Mně osobně to vyhovuje hodně, když jdu střídat, tak se na střídačce vydýchám, odpočnu, občerstvím se, a jak jsem připraven, tak trenérovi řeknu, že můžu jít opět na palubovku. Dřív jsme hráli na dvě čtyřky, ale když střídáte ve dvojici s bratrancem (Vojtěch Cupák), který střídá po 20 sekundách, tak jste na palubovce skoro pořád a nevydýcháte se. (smích)

Jak pro vás bylo důležité potvrdit výhru nad Spartou v utkání s Ústí?

Před zápasem s Ústím jsme si říkali, že musíme potvrdit výhru se Spartou. Samotný zápas v Lovosicích byl velmi náročný. Musím říct, že Rapid má velmi šikovné hráče, jako je Výborný nebo Koc, trochu jsem byl zklamán z výkonu tří Brazilců, kteří naběhali snad míň metrů než já, a to je co říct:-D První poločas byl herně vyrovnaný, ale na šance mělo Ústí asi vyhrát, navíc skvěle chytali oba brankaři. Říkali jsme si o poločase, že nesmíme inkasovat jako první, bohužel se stalo, ale naštěstí jsme hned vyrovnali. Trochu jsme změnili i taktiku, která na Ústí druhý poločas platila. Za druhý poločas jsme si zasloužili vyhrát, ale výkon Rapidu byl velmi sympatický a určitě se s tímto týmem v lize musí počítat. Navíc má kvalitu na trenérském postu v podobě Martina Dlouhého.

Platí stále to, že cílem je páté místo, nebo jste se už podívali i trochu výš?

Je pravda, že před sezónou jsme se bavili o šestém místě, ale situace se vyvinula trochu jinak, a teď se nacházíme na 4. místě, ale Slavie má tři zápasy k dobru. Takže pro zbývajících pět zápasů je pro nás hlavní cíl a motivace být na 5. místě před pražskou Spartou. Věřím, že když budeme předvádět takové výkony, které zatím předvádíme, tak šance uhrát 5.místo je velká. Na druhou stranu Sparta asi v únoru hodně posílí a bude se chtít vrátit na pozice, kde bývala. Myslím si, že nás čeká ještě hodně zajímavý závěr základní části, jak v horních patrech tabulky, tak i v té spodní části.

Z Helasu odešel brankář Daněk do italské druhé ligy, našli jste ale velice rychle náhradu v Klímkovi....tušil jste, že bude takhle dobře chytat?

Za prvé jsem rád, že Ondra Daněk dostal nabídku vyzkoušet si zahraniční angažmá. Celou věc jsme spolu konzultovali a já mu řekl, že pokud ho tady nic nedrží (práce, rodina apod.), ať si to určitě vyzkouší, že vrátit zpátky se může kdykoliv. Co jsem zatím slyšel a viděl, tak se Ondrovi daří, a nejen já, ale celý Helas mu to přejeme. Co se týče brankáře Vaška Klímka, tak toho objevil prezident klubu Honza Loup na jednom z turnajů, kde vyhrál ocenění pro nejlepšího brankáře. Ze začátku to pro něj bylo těžké prosadit se do brány, ale pár šancí dostal už minulou sezónu a ukázal, že s ním musíme počítat. Vašek má strašně velkou výhodu, je to strašný flegmatik a z ničeho si nedělá příliš velkou hlavu, sice v kabině patří k těch tišším hráčům, ale o to víc jde slyšet, a hlavně vidět v zápase. Bavili jsme s po zápase v Ústí s trenérem, oba jsme se shodli, že Vašek předvádí vynikající výkony, navíc se nebojí hrát dopředu, dobře čte hru a má i perfektní hru nohou, kdy to předvedl divákům v televizním utkání proti Spartě z 10 m kopu, kde vystřelil svoji premiérovou branku v 1.lize. Měl jsem z toho velkou radost, nejen jako spoluhráč, ale i jako pokladník. (smích)

S čím půjde vlastně Helas do play-off?

Rádi bychom skončili na 5.místě, ze kterého je nejpravděpodobnější, že ve čtvrtfinále narazíme na Slavii. Osobně bych to bral o dost víc než týmy, jako je Plzeň nebo Teplice. Doma jsme si dokázali, že se Slavii můžeme hrát, a dokonce ji i porazit. Minimálně chceme soupeře potrápit, ale do play-off je ještě daleko, a navíc se v únoru otevře přestupové okénko, tak uvidíme, který tým ještě do konce základní části posílí. Něco se určitě chystá ve Spartě, možná v Chrudimi, v Teplicích, takže uvidíme. Myslím si, že tým, který narazí ve čtvrtfinále na Spartu, tak se má na co těšit, jelikož jsem s trenérem Sparty pořád v kontaktu, takže se nechme překvapit, koho přivedou. Za Helas bychom se rádi podívali do semifinále, to by byl určitě velký úspěch.

Prozradíte nám, koho jste po svém gólu Spartě s takovou radostí zdravil do kamery?

Byl to pozdrav pro mého syna Andrease, kterému je 6 let. Když jsem odcházel z domu na zápas se Spartou, tak mi přál, ať vyhrajeme. Dále mi řekl, že pokud dám gól, tak ať mu zamávám do kamery, protože se výjimečně mohl v tuto pozdější hodinu dívat. Měl velkou radost, tak jsem rád, že jsem mu slib splnil. Doufám, že za pár let bude on mávat mně třeba. (smích)

Další aktuality

Jak spolu hráli semifinalisté v základní části?
Jak spolu hráli semifinalisté v základní části? 16.04.2024

Chrudim v semifinále vyzve Helas Brno, který dvakrát v základní části porazila. V obou utkáních rozhodla už v prvních poločasech, po kterých vedla shodně 4:0. Plzeň nemá na duel se Slavií v Praze příliš příjemné vzpomínky. Podívejte se, jak dopadly zápasy semifinálových soupeřů v zákadní části.

Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim!
Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim! 02.04.2024

Hattrick Dominika Baloga a především zkušený, efektivní výkon dovedly Helas Brno po devatenácti letech do semifinále play off. V rozhodujícím pátém duelu přehráli svěřenci Tomáše Galii Inter Kadaň jednoznačně 7:3, získali rozhodující třetí bod a v semifinále vyzvou Chrudim.

Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí?
Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí? 02.04.2024

Ve středu večer se rozhodne o posledním semifinalistovi. Série mezi Helasem a Kadaní dospěla až do pátého zápasu. Co zaznělo z kabin?