Ve své přednášce ukázal přítomným řadu videozáznamů se spornými momenty, které se používají na mezinárodních školeních, řada z nich byla také z 1.Futsal ligy. Na závěr prozradil, že na blížícím se mistrovství světa ve futsale bude zavedena novinka, které se říká Video Support. Semináři předcházelo tradiční víkendové školení rozhodčích.

„S rozhodčími jsme se sešli už v sobotu dopoledne, po fyzických testech jsme se věnovali teorii až do pozdního večera,“ přiblížil průběh víkendu Ondřej Černý. „Hlavním tématem byly změny pravidel z loňského roku, protože je někteří rozhodčí ještě nemají úplně zažité, takže jsme si to oživili. Odprezentovali jsme také dodatky pravidel, které byly schválené v létě,“ doplnil.

Jaké jsou hlavní změny v pravidlech? „K zásadním změnám přímo nedošlo, jedná se o dodatky, které představují spíše doplnění a unifikování pravidel. Jedná se o míč rozhodčího a pak o výklad o hraní rukou. Ten se změnil, rozhodčí musí posuzovat především přirozenou polohu ruky vzhledem k pohybu hráče. To je základní poučka k tomu, aby bylo správně posouzeno, zda byla ruka úmyslná, nebo ne.“

V neděli odpoledne se pak o dodatcích dozvěděli také zástupci klubů, mezi nimi třeba také chrudimský Max, nebo slávistický sportovní ředitel Tomáš Matějka. „Bylo to podobné jako pro rozhodčí a věřím, že to splnilo svůj účel a kluby budou mít dostatek informací. Jen v účasti byly ještě mírné rezervy,“ říká k tomu Černý.

Nejúspěšnější český rozhodčí se chystá na mistrovství světa v Litvě, kde se dočkáme zajímavého vylepšení. „Jako novinka bude zavedeno video, ale bude to trochu jiný systém než VAR ve fotbale, zatím monitorem nesedí rozhodčí, ale technický operátor. K videu mohou poslat rozhodčí trenéři, kteří mají jeden challenge za poločas, když je tato výzva úspěšná, tak možnost neztrácí. Samotní rozhodčí mohou video použít ve čtyřech situacích v případech, kdy by se mohlo rozhodovat o výsledku, ale nebude to takové jako ve fotbale. Futsal je dynamický, akční sport, nechce zavádět dlouhé proluky a přerušování,“ vysvětluje renomovaný mezinárodní sudí.  

Za všechny příznivce futsalu mu přejeme na nadcházejícím šampionátu hodně štěstí a zdařilou reprezentaci našeho sportu.

Další aktuality

Chrudim vyhrála nad Helasem i potřetí a postoupila do finále!
Chrudim vyhrála nad Helasem i potřetí a postoupila do finále! 03.05.2024

FK Chrudim porazila ve třetím zápase Helas 7:2 a postoupila do finále, ve kterém vyzve Interobal Plzeň. David Drozd v zápase vstřelil 250. branku a vstoupil do Klubu 250. Sedmou branku domácích vstřelil legendární Roman Mareš. Výsledek série znamená, že bronzové medaile získala Slavia.

Z kabiny: Udělá Chrudim v pátek poslední krok do finále?
Z kabiny: Udělá Chrudim v pátek poslední krok do finále? 03.05.2024

V pátek večer může Chrudim dokončit dobře rozdělanou práci a po dvou výhrách 6:0 postoupit do finále, kam se již dostal loňský mistr Interobal Plzeň. Helas se ale nevzdává a bude chtít sérii prodloužit. Co zaznělo z kabin?

Chrudim znovu neinkasovala a veze z Brna mečbol
Chrudim znovu neinkasovala a veze z Brna mečbol 01.05.2024

Evertonova kompletace hattricku završila druhé vítězství Chrudimi v sérii s Helasem se stejným skórem 6:0. Dvě branky přidal Radim Záruba a jednu Pavel Drozd. Východočeši mohou v pátek v Heřmanově Městci postoupit do finále, ve kterém si již své místo vybojoval Interobal Plzeň.