Ještě před zahájením zápasu byl předán Michalu Štrajtovi dres s číslem 100 na zádech, který mu bude připomínat překonání této mety v počtu ligových gólů.

Samotný zápas se ihned rozehrál ve svižném tempu a první šance si tvořila domácí Plzeň. Jedovatou střelu Michala Seidlera ve 2. minutě však hostující brankář dokázal vyrazit. Gólman Slavie se zaskvěl opět v 8. minutě, kdy zakročil po tvrdé ráně Michala Holého. Na prahu 10. minuty byla Plzeň ještě blíže ke skórování. Tomáš Vnuk poslal střílenou rozehrávku z autu před branku Slavie a tu si jeden ze sešívaných srazil do břevna vlastní branky. Následně se osmělila i Slavia a dobré zákroky musel vytáhnout Ondřej Vahala. Jeho neprůstřelnost v play-off však po 142 minutách přeci jen skončila. Pouhých 15 vteřin před sirénou mu za záda prošla střela Matúše Ševčíka a Slavia nesla do šaten vedení 1:0.

„O poločase jsme si v šatně řekli, že hrajeme docela dobře a musíme hrát pořád to samé. Bavili jsme se o tom, že musíme víc blokovat střely, abychom trochu více Vahymu pomohli a zároveň se víc tlačit na druhé straně do zakončení,“ popsal poločasové dění v kabině Tomáš Vnuk.

Ono tlačení do zakončení se Plzni vyplatilo. Nejprve s tvrdou ranou přišel v úvodu druhého dějství brankář Ondřej Vahala a jen díky skvělému zákroku Vondráčka nebylo srovnáno. Ve 25. minutě spálil obrovskou šanci Michal Seidler. Z následného autu se už ale dokázal prosadit Gabriel Rick, který zužitkoval přihrávku Petra Kozára a levačkou z voleje vyrovnal. Opět tak potvrdil, že hraje střelecky velmi podařenou sezonu, byl to totiž už jeho 17. gól. S remízovým stavem se domácí nechtěli spokojit a pro diváky u obrazovek si přichystali akci večera. Tomáš Vnuk našel dloubáčkem na pivotu Michala Seidlera a následně si naběhl za obranu Slavie. Tam ho dalším dloubáčkem našel Michal Seidler a Tomáš Vnuk z první prostřelil brankáře Slavie. „Byla to taková improvizace. Často to hrajeme tak, že do poslední chvíle držím balón a chci to prohodit na pivota. Jumbo to naštěstí udělal výborně a ještě mi to znovu hodil a já už jen na dlouhou nohu přehodil gólmana,“ okomentoval výstavní akci střelec druhé plzeňské branky. Za minutu však mohlo být srovnáno, nebýt skvělého zákroku Ondřeje Vahaly proti kapitánovi Slavie, který na něj postupoval sám. S blížícím se koncem utkání se Pražané uchýlili ke hře bez brankáře. Domácí ji však skvěle bránili a Slavii do šance nepustili. „Abych řekl pravdu, vůbec jsme se na to nepřipravovali. Věděli jsme, co tady hrála Slavia naposledy a tak nějak jsme věděli, jak to budeme bránit,“ řekl k obranné činosti při power-play hostů Tomáš Vnuk. A právě střelec druhé branky Plzně mohl na konci zvýšit na 3:1, když při slávistické power-play obral o míč posledního hráče hostů. Daniel de Souza však zatáhl za brzdu, respektive za dres Tomáše Vnuka a výsledkem toho byla jen červená karta. Slavia si přesto v posledních vteřinách vytvořila závar před brankou Ondřeje Vahaly, k nebezpečnému zakončení už ale nedošlo a Plzeň si vítězství pohlídala.

Tomáš Vnuk: „Podle mě jsme byli celý zápas lepší. Trochu jsme šetřili síly a nepresovali jsme úplně nadoraz. Mohli jsme vyhrát i větším rozdílem, v první půli jsme měli několik šancí a nebo v závěru jsem mohl dát do prázdné. Ukázali jsme, že otáčet zápasy umíme, že jsme hráči pro velké zápasy a zaslouženě vedeme v sérii.“

David Frič (trenér, SK Slavia Praha): „Čekal jsem takový zápas, Plzeň jsme v některých fázích dokázali eliminovat v jejich útočné fázi, pak jsme jim ale špatným postavením při rohu darovali branku na 1:1. Pokud chceme takové zápasy vyhrávat, tak si takové chyby nemůžeme dovolit. Na můj vkus jsme byli do útočné fáze přiliš pasivní, obrana nebyla špatná, ale do ofenzívy to dobré nebylo.“

Statistika

Další aktuality

Jak spolu hráli semifinalisté v základní části?
Jak spolu hráli semifinalisté v základní části? 16.04.2024

Chrudim v semifinále vyzve Helas Brno, který dvakrát v základní části porazila. V obou utkáních rozhodla už v prvních poločasech, po kterých vedla shodně 4:0. Plzeň nemá na duel se Slavií v Praze příliš příjemné vzpomínky. Podívejte se, jak dopadly zápasy semifinálových soupeřů v zákadní části.

Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim!
Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim! 02.04.2024

Hattrick Dominika Baloga a především zkušený, efektivní výkon dovedly Helas Brno po devatenácti letech do semifinále play off. V rozhodujícím pátém duelu přehráli svěřenci Tomáše Galii Inter Kadaň jednoznačně 7:3, získali rozhodující třetí bod a v semifinále vyzvou Chrudim.

Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí?
Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí? 02.04.2024

Ve středu večer se rozhodne o posledním semifinalistovi. Série mezi Helasem a Kadaní dospěla až do pátého zápasu. Co zaznělo z kabin?