Právě ta se projevila i v tom, že v posledním derby se na pěti brankách podílelo hned pět hráčů - Ševčík, Ostrák, Homola, Daniel a Leovski. Respekt si  zaslouží i Sparta, která o postup bojovala do poslední vteřiny a její hráči  stejně jako slávisté vydali ze sebe naprosto všechno. Dramatická série byla reklamou na futsal!

Na dynamice akcí obou týmů se v pátém zápase projevila dlouhá a náročná série. Sparta si v první půli vypracovala nadějnější pozice, Azem Brahimi trefil z jedné z nich tyčku branky. Stejně jako ve všech předchozích zápasech ale branka padla ve 20. minutě. Matúš Ševčík nekompromisně proměnil 10m kop za šestý sparťanský faul. Do šaten se šlo ale za nerozhodnutého stavu, když Brahimiho přihrávku šikovně tečoval Maicon jen chvíli poté.

Po přestávce trenér David Frič poprvé v sérii vytáhl z lavičky do hry Filipa Vaktora a slávisté hned po jeho příchodu vstřelili gól. Ševčík nádhernou přihrávkou přes tři hráče poslal míč k Dominikovi Ostrákovi, který ho poslal z první levačkou do sítě – 2:1 pro Slavii. Červenobílí následně přežili dvě obrovské šance Sparty, při té první hned tři spoluhráči pomohli Marku Karpiakovi udržet míč na brankové čáře.

Ve 27. minutě slávisté vytasili další nacvičenou zbraň, po Zárubově rohovém kopu přiťukl Leovski patičkou míč Homolovi a ten ho poslal potřetí do sítě! Sparta se ale nevzdala a drama na palubovce pokračovalo dál. Brahimi se uvolnil na levé straně a křížnou přihrávkou vyzval k zakončení Lukáše Křivánka, který snížil na 3:2 pro Slavii. Ve 36. minutě měl vyloženou šanci Angellot, položil si Karpiaka a mířil už do odkryté branky, přesto trefil z několika kroků tyčku.

Napínavý futsalový thriller tak vrcholil při power-play Sparty. Slávisté byli pod obrovským tlakem, ale znovu se k nim přiklonilo štěstí, které jim tolikrát v této sérii nepřálo. Brahimiho ránu zblokoval Daniel tak šťastně, že se míč přes celé hřiště dostal do branky a Brahimi ho ani při veškeré snaze ve skluzu nedokázal zastavit, 4:2 pro Slavii.

Sparta ale v poslední minutě znovu snížila, když se z pravé strany prosadil neúnavný Carlinhos. Dvanáct vteřin před koncem Daniel zachytil rozehrávku a přesnou přihrávkou uvolnil svého krajana Leovského, který poslal míč do sítě popáté 5:3! Poslední akcí byla nakonec ještě branka Sparty, když Carlinhos vyslal přes celé hřiště ránu bodlem, která před unaveným Karpiakem zaplavala a skončila v síti. Pak už ale následovaly mohutné slávistické oslavy!

Daniel Kolman (předseda klubu): „Děkuji celému týmu za fantastickou sérii. Obětavost, soudržnost a vůle byly obdivudné aspekty, které tým ukázal a ještě doufám ukáže dál. Jsem na celé mužstvo hrdý a pyšný. Jediným utkáním série, kdy asi skutečné vyhrál lepší tým bylo to čtvrté, proto jsme zaslouženě postoupili dál. Kloubouk dolů před individuálními výkony některých hráčů spoupeře, především Angellota a Carlinhose. Ten si po příchodu do české ligy musel vyslechnout nějaké posměšky kvůli postavě, ale všem jak se říká zavřel ústa. Fantastický hráč. Nakonec se ale ukázalo to, co se předjímalo již před sérií. Že jsme mnohem lépe připravení kondičně i takticky. Soupeřově improvizaci na náhodu, nebo spíše čekání, co vymyslí Angellot, jsme postavili systém, trpělivost a vůli po vítězství."

David Frič (trenér Slavie): „Dnes nevyhrál lepší tým, ale to se v této sérii stalo už několikrát. Nám se vrátilo štěstí, které jsme v předchozích zápasech neměli. Na jednu stranu mám radost z postupu, na druhou se musíme určitě zamyslet nad tím, čím to bylo. Bylo to o hlavách a myslím si, že nás důležitost souboje spíš svazovala. Pro mne byl mnohem klidnější čtvrtý zápas, který jsme odehráli dobře a plnili to, co jsme měli. To tam dnes nebylo, bylo vidět, že ještě nejsme zkušené mužstvo."

Jan Homola (kapitán Slavie): „Je to fantastické, je to po celé sezoně pro nás pro všechny velké zadostiučinění. Odehráli jsme v deseti dnech pět těžkých zápasů a už to na nás bylo znát. Dnes to bylo už jenom o vůli a já jsem šťastný, že jsme to zvládli."

Beni Simitči (trenér Sparty): „Po zápase jsem pogratuloval všem ze Slavie, protože tak se sparťani chovají, ke gratulacím není co dodat. Určitě nevyhrál lepší tým, vyhrál šťastnější. Paradoxem je, že dnes jsme prohráli zápas, kde jsme měli nejlepší výkon v celé sérii. Zabila nás produktivita, kdy jsme nedávali do prázdné branky nebo z metru. Bohužel, tohle se v play-off musí využívat, když to nedokážete, tak vypadnete. Jediné co mě mrzí je to, že poprvé od roku 2017 Sparta přišla o primát Vládce Prahy.“

Statistika

Další aktuality

Jak spolu hráli semifinalisté v základní části?
Jak spolu hráli semifinalisté v základní části? 16.04.2024

Chrudim v semifinále vyzve Helas Brno, který dvakrát v základní části porazila. V obou utkáních rozhodla už v prvních poločasech, po kterých vedla shodně 4:0. Plzeň nemá na duel se Slavií v Praze příliš příjemné vzpomínky. Podívejte se, jak dopadly zápasy semifinálových soupeřů v zákadní části.

Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim!
Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim! 02.04.2024

Hattrick Dominika Baloga a především zkušený, efektivní výkon dovedly Helas Brno po devatenácti letech do semifinále play off. V rozhodujícím pátém duelu přehráli svěřenci Tomáše Galii Inter Kadaň jednoznačně 7:3, získali rozhodující třetí bod a v semifinále vyzvou Chrudim.

Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí?
Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí? 02.04.2024

Ve středu večer se rozhodne o posledním semifinalistovi. Série mezi Helasem a Kadaní dospěla až do pátého zápasu. Co zaznělo z kabin?