Rapid trápí v této sezóně první poločasy, ale v nedělním utkání proti českobudějovickému Dynamu PCO to bylo jinak. Rapid se dostal do vedení hned v 1. minutě, kdy přečíslení 3 na 2 využil na zadní tyči do prázdné branky Matěj Čapek – 1:0. České Budějovice se snažily o kontr, ale Rapid pozorně bránil a byl za to odměněn druhou brankou, kdy se pěkným bodlem prosadil Petr Zajíček – 2:0. České Budějovice zvyšovali svůj tlak a v 9. minutě zachránila Rapid od inkasované branky tyčka. A tak se sít rozvlnila opět na druhé straně. Jiří Zápotocký pomohl v defenzivní práci svému spoluhráči, vybojoval míč, vyslal přihrávkou Petra Výborného, který si kličkou poradil s hostujícím brankářem a zvyšoval již na 3:0. Když se i přes další šance Českých Budějovic prosadil znovu Rapid v 18. minutě krásnou brankou na 4:0, zdálo se, že na Rapid by mohlo čekat klidnější utkání se šťastným koncem. Tento scénář ovšem nabral za své díky dvěma slepeným brankám Petra Benáta v závěru prvního poločasu, který tak skončil vítězstvím Rapidu 4:2.

Úvod druhého poločasu vyšel lépe českobudějovickým, kteří se nejdříve blýskli krásnou ranou do tyče, ale ve 24. minutě se již mohli radovat poté, co vystihli nepřesnou rozehrávku Matěje Čapka a následně se z dorážky prosadil David Radouch – 4:3. Ve 27. minutě přišel zlomový okamžik utkání. Petr Tichý se dostal po dlouhém pasu za obranu soupeře a přehazoval vybíhajícího brankáře Křížka. Míč, který směřoval do branky zastavil brankář Dynama rukou mimo brankové území a rozhodčí tento prohřešek ocenil vyloučením. Vzhledem k tomu, že hostující tým přijel bez druhého brankáře, musel do branky hráč z pole, Stanislav Peterek.

Rapid kromě toho získal také dvouminutovou přesilovku, tu ovšem nezahrál dobře a tak se České Budějovice držely stále na dostřel jediné branky. A hrozba vyrovnávací branky se naplnila ve 30. minutě, když se z dorážky na zadní tyči prosadil Petr Benát – 4:4. Rapid však dokázal téměř ihned odpovědět. Václav Koc předložil míč Matějovi Čapkovi, který nastřelil tyč hostující svatyně, ale míč se odrazil opět k Václavu Kocovi, který míč uklidil do odkryté branky – 5:4 pro Rapid. A ve 33. minutě se Rapid radoval znovu. Skvělou individuální akci Petra Tichého zužitkoval na zadní tyči ve skluzu Martin Macháček – 6:4. Když ve 35. minutě zvyšoval Petr Zajíček již na 7:4, zdálo se, že je utkání rozhodnuté. Hostující Dynamo se ovšem nevzdalo a začalo hrát power-play, která přinesla gólový efekt ve 37. minutě – 7:5. Ve 39. minutě se Rapid zbytečně dvakrát vydal do hry s brankářem na útočné polovině a pokaždé z toho byla hrozba pro domácí branku. Rapid nejdříve zachránilo břevno, podruhé zachraňoval brankářským zákrokem na brankové čáře Petr Tichý, který za ruku dostal červenou kartu a Dynamo možnost penalty. Na tu se postavil do branky Tomáš Mrázek, který ovšem nezabránil minutu a pár sekund před koncem brance na 7:6 z pohledu Rapidu.

Do konce zápasu zbývala více než minuta čistého času, což je z předcházejících zkušeností více než dlouhá doba, přesto si Rapid již své vítězství v závěru pohlídal a mohl se radovat z cenné výhry 7:6 a odlepení z posledního místa tabulky nejvyšší soutěže.

Martin Dlouhý (trenér FC Rapid Ústí nad Labem): „Odehráli jsme další standardní zápas s výjimkou toho, že tentokrát jsme vedli v průběhu první půle 4:0. Přes důrazné upozorňování v poločasové pauze se naplnila má slova o naší defenzivní činnosti a soupeř dotáhl na 4:4. Utkání proti Českým Budějovicím rozhodla situace, kdy brankář soupeře zahrál rukou a mezi tyče musel jít hráč z pole. Přes větší tlak Jihočechů se nám podařilo odskočit o tři branky a divoký závěr zápasu jsme uhráli na výsledek v náš prospěch. Nevídaný zákrok předvedl Petr Tichý, kdy chytil jasnou gólovou situaci i za cenu červené karty. Jsem rád za výsledek, nikoliv za předvedenou hru.“

Jiří Hrbáč (hráč Dynama PCO): „V první řadě bych chtěl pogratulovat domácím k vítězství, odehráli velmi dobré utkání a trestali naše chyby. My zažili špatný vstup do zápasu a po celé střetnutí jsme pouze dotahovali. Když jsme přežili oslabení a vyrovnali na 4:4, věřil jsem, že utkání zvládneme a otočíme v náš prospěch. Bohužel jsme vzápětí po naší nekoncentrovanosti obdrželi gól na 5:4 z pohledu Rapidu. Poté Ústí nad Labem odskočilo na rozdíl tří branek a i přes naší power-play si zápas pohlídali.“

Statistika

Další aktuality

Z Edenu v pátek uvidíte znovu rozšířený přenos. Slavia vyzve Plzeň
Z Edenu v pátek uvidíte znovu rozšířený přenos. Slavia vyzve Plzeň 25.04.2024

Druhé semifinále play off mezi Slavií Praha a Interobalem Plzeň uvidíte v pátek večer znovu živě na YouTube a ČT sport Plus. Přímý přenos začne o dvacet minut dřív již předzápasovým studiem. Utkání vypukne ve 20 hodin.

Slavia schytala deset semifinálových gólů od Plzně
Slavia schytala deset semifinálových gólů od Plzně 23.04.2024

První semifinále série play off mezi Plzní a Slavií mělo v úterý jednoznačný průběh. Slávisté po prohrané první půli 1:6 mírnili výsledek ve druhé půli, i tak Interobal vyhrál vysoko 10:6.

Vincenzo Fantti nastřílel Helasu hattrick, Chrudim má první výhru
Vincenzo Fantti nastřílel Helasu hattrick, Chrudim má první výhru 22.04.2024

Chrudim potvrdila roli favorita a v prvním zápase semifinálové série porazila Helas 6:0. Tři branky obstaral Vincenzo Fannti, po jedné pak André, Max a Pavel Drozd. Druhý duel je na programu v pátek v Brně.