Před následující sezonou musí Mělník vyřešit odchod Antonína Hrdiny a Jiřího Vokouna, tedy dvou hráčů s reprezentačními zkušenostmi, a zároveň brankářské jedničky Martina Mareše, který odešel do České Lípy. I na to přišla řeč v rozhovoru s trenérem Mělníka Jakubem Němcem.

Jak hodnotíte uplynulou sezonu? Převládají pozitiva, nebo negativa?
Sezona byla kvůli tomu, co se stalo, dost zvláštní. Po sportovní stránce však převládají určitě pozitiva. Podařilo se nám znovu udržet ve VARTA futsal lize, i když se nám začátek soutěže vůbec nepovedl a doháněli jsme to až do konce. To, že jsme byli prakticky celou sezonu pod tlakem, tak nás hodně psychicky posílilo. Podařilo se také do týmu zabudovat další mladé hráče z úspěšné juniorky U19. Na druhou stranu nám sezona ukázala i spoustu rezerv, na kterých musíme pracovat, abychom se neustále zlepšovali. Velké rezervy jsou hlavně v taktice, což bylo vidět na tom, že jsme obdrželi obrovské množství zbytečných branek.

Desáté místo bylo stropem mužstva v letošní sezoně, anebo měl tým větší potenciál?
Konečné umístění bylo odrazem toho, jak se celá sezona vyvíjela. Potenciál měl tým určitě o hodně vyšší. Na podzim jsme však nezvládli utkání, která bychom měli zvládnout a hlavně proto jsme neskončili výše. Tato utkání nás však posílila, na jaře jsme ukázali mentální sílu a vybojovali desáté místo.

Kde vidíte hlavní důvod toho, že jste po historickém play-off až do devátého kola nezískali ani bod?
Těch důvodů bylo více. Ale hlavní vidím zpětně v tom, že si kluci po velmi úspěšné sezoně mysleli, že to půjde samo a i kvůli zdravotním komplikacím během přípravy jsme nebyli na začátek soutěže fyzicky a mentálně stoprocentně připraveni. Na důležité zápasy jsme se bohužel navíc nepotkali s ideální sestavou, a proto jsme dlouho zůstávali bez bodu a pod větším a větším tlakem.

První dvě kola měla dost podobný scénář. V prvním kole s Libercem jste ještě 55 vteřin před koncem vedli o gól, nakonec prohráli. Ve druhém zápase jste ztratili dobře rozehraný duel v České Lípě. Nenalomilo to psychiku hráčů ve zbytku sezony?
I když jsme utkání prohrávali, tak jsme často předváděli velmi dobré výkony po většinu zápasů i s těžšími soupeři. Naopak si myslím, že nás to spíše posilovalo. V týmu i přes porážky byla skvělá atmosféra a věřili jsme, že se to musí otočit a začneme body sbírat.

Po sezoně skončili Hrdina, Mareš a Vokoun. Jak je hodláte nahradit?
Kluci nám budou určitě chybět. Jsou to výborní hráči a všichni byli lídry týmu. Nahradit je určitě snadné nebude. Doufám však, že naši mladíci od těchto kluků hodně pochytili a co nejdříve ukáží, že je mohou nahradit v plné kvalitě.

Jak by chtěl klub využít ke svému PR, že Jiří Vokoun se probojoval až do nominace pro kvalifikaci o MS? Vždyť z VARTA futsal ligy byl jediným hráčem mimo první pětku soutěže (Chrudim, Plzeň, Sparta, Teplice, Slavia).
Jirka již několik let ukazoval, že má na to, aby byl ve futsale velmi úspěšný a posunul se do nějakého TOP klubu a reprezentace. To, že je naše akademie kvalitní, ukazujeme již několik let. V A-týmu jsou především odchovanci klubu a Jirka je příklad toho, že i z našeho týmu to hráč může dotáhnout až na český vrchol. Doufám, že se bude stále ještě zlepšovat a může se dostat ještě dál. Všichni mu to přejeme a pro ostatní kluky je to velká motivace, aby šli v jeho stopách.

Při přestupu Jiřího Vokouna z Mělníka do Sparty tvrdil Beni Simitči, že to je jenom začátek spolupráce mezi oběma kluby. Na co dalšího se můžeme těšit?
Já bych neřekl, že je to začátek spolupráce, protože ta již nějakou dobu funguje. Ze Sparty k nám v posledních sezonách přišlo několik hráčů a nyní Jirka Vokoun putoval opačným směrem. Doufám, že tato spolupráce bude fungovat dál. Beni určitě sleduje i další naše mladé kluky. Když na sobě budou pořádně pracovat tak třeba Jirka nemusí být jediným hráčem z Mělníka ve Spartě, ale mohou ho následovat další.

Co očekáváte od další sezony?
Další sezona bude určitě hodně zajímavá a vyrovnaná. Ve spoustě týmů dochází k řadě změn. U nás došlo k odchodu několika opor, se kterými se musíme vypořádat. Chceme pracovat hlavně s našimi mladými hráči, aby se zlepšovali. Doufám, že sezona již nebude zasažena žádnými vnějšími vlivy a budeme si ji moci užít bez omezení.

Zatím zveřejňoval Mělník hlavně odchody. Dočkáme se také nějakých příchodů?
Máme příchody z naší akademie a záleží, jak se kluci budou ukazovat. Chceme dát příležitost hlavně jim, aby ukázali, že na ligu mají. V tom případě bychom posily nemuseli řešit. Kluci mají velký potenciál a chtějí na sobě pracovat.

Ve svém kádru jste měli v loňské sezoně docela dost hráčů, kteří hráli minimálně třetí nejvyšší fotbalovou soutěž. Byli jste docela dost závislí na tom, zda tyto hráči budou k dispozici. Bude se z tohoto hlediska nějak měnit struktura mužstva? Nebude se klub snažit získat více ortodoxních futsalistů?
Určitě chceme, aby hlavní osa týmu byla hlavně z kluků, pro které bude prioritou futsal. Ale chceme jít tou cestou, že si futsalisty sami vychováme. Důležité je mít ustálenou sestavu, aby kluci byli sehraní a na hřišti si rozuměli. Proto se chci věnovat hlavně našim mladým hráčům, kteří to tak mají a chtějí ve futsale něco dokázat.

Další aktuality

Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý
Matěj Slováček: Boj o mistrovský titul má rád každý 18.04.2024

Futsalisté FK Chrudim si v reprezentační přestávce, která byla umístěna mezi čtvrtfinále a semifinále letošních vyřazovacích bojů, „odskočili“ do Předměřic nad Labem, kde se v rámci čtvrtfinále Regionální skupiny číslo 4 Poháru SFČR utkali s Legií Hradec Králové. Vítězství 11:1, a tím i postup do semifinále této soutěže režíroval kapitán 15tinásobného mistra České republiky Matěj Slováček, autor tří branek a jedné asistence. Toho jsme také krátce po utkání požádali o rozhovor, který pochopitelně nemohl začít jinak než krátkým zhodnocením odehraného střetnutí.

Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona
Matěj Maur: Byla to moje nejlepší sezona 17.04.2024

Matěj Maur prožil vydařené hostování v Kadani. K 12 brankám a 8 asistencím v základní části přidal ještě dva góly v play off. Důkazem povedené sezony byla na závěr také první pozvánka pro dvaadvacetiletého futsalistu do reprezentace.

Tomáš Chráscina: Musel jsem zastavit auto a uvědomit si, co se stalo
Tomáš Chráscina: Musel jsem zastavit auto a uvědomit si, co se stalo 05.04.2024

V nominaci reprezentačního trenéra Marka Kopeckého se objevila některá velice zajímavá a nečekaná jména. Jedním z nich je Tomáš Chráscina, který si v pětadvaceti letech po povedené sezoně Žabinských Vlků oblékne poprvé dres nároďáku.