Požádali jsme o vysvětlení Petra Fouska, funkcionáře z nejvyšších pater evropského futsalu,který nám tuto problematiku, která rozhodně není jednoduchá, vysvětlil.

"Ať už bude mistrem Svarog Teplice nebo Sparta Praha, jejich klubový koeficient je 0.000, protože ani jeden z týmů během posledních 3 let nestartoval ve futsalové LM. Český mistr však obdrží 50% bonifikaci za poslední 3 ročníky, kdy nás reprezentoval ERA-PACK Chrudim, což činí koeficientově 5.000…

V tomto okamžiku je velmi obtížné odhadnout, kde bude český mistr začínat, protože řada zahraničních lig také vrcholí a otazníkem je, zda se tam mistrem stane nějaký klub už se zavedeným koeficientem nebo nováček jako u nás, což se na žebříčku výrazně projeví. UEFA zatím (k 23.5.) obdržela pouze několik přihlášek (z 58 teoreticky maximálně možných) a pro nás je dost podstatné, jak dopadnou ligy hlavně silnějšího středu. Momentálně by to vypadalo na 24. pozici, což je Preliminary round (asi nejspíš 2. koš).

Pokud se ale ve více dalších zemích stane mistrem začínající klub jako v ČR, mohla by z toho nakonec být i větev A v Main round (kde jsou top kluby v čele s obhájce trofeje Sportingem Lisabon, což by byla nepochybně atraktivní konfrontace). Každopádně je třeba počkat na dohrání všech lig a hlavně na losování, které je 4. července. Věřme, že finálová série bude vydařená a ať už titul získá Svarog či Sparta, tak že mezinárodně naváže na úspěchy Chrudimi."


A tak nezbývá, než si na konečný koeficient a pořadí klubů v něm ještě počkat. Pokud ale přejete českému mistrovi, ať už to z obou soupeřů bude kdokoliv, co nejlepší nasazení, držte v evropských ligách palce týmům, které podobně jako je tomu u nás, míří za titulem poprvé…

Další aktuality

Jak spolu hráli semifinalisté v základní části?
Jak spolu hráli semifinalisté v základní části? 16.04.2024

Chrudim v semifinále vyzve Helas Brno, který dvakrát v základní části porazila. V obou utkáních rozhodla už v prvních poločasech, po kterých vedla shodně 4:0. Plzeň nemá na duel se Slavií v Praze příliš příjemné vzpomínky. Podívejte se, jak dopadly zápasy semifinálových soupeřů v zákadní části.

Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim!
Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim! 02.04.2024

Hattrick Dominika Baloga a především zkušený, efektivní výkon dovedly Helas Brno po devatenácti letech do semifinále play off. V rozhodujícím pátém duelu přehráli svěřenci Tomáše Galii Inter Kadaň jednoznačně 7:3, získali rozhodující třetí bod a v semifinále vyzvou Chrudim.

Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí?
Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí? 02.04.2024

Ve středu večer se rozhodne o posledním semifinalistovi. Série mezi Helasem a Kadaní dospěla až do pátého zápasu. Co zaznělo z kabin?