Jeho tým porazil v drážďanském finále Kolín nad Rýnem. Zápas se za stavu 5:5 prodlužoval, ale utkání v něm rozhodl právě Michal Salák.

Michale, poprvé ve futsalové kariéře jste mistrem. Jaké to je?

Je to neuvěřitelný pocit. Na stará kolena a na šestý pokus se mi splnil sen být konečně první. Mám šanci zahrát si Ligu mistrů. Jedním slovem paráda.

Jaký je rozdíl mezi německým a českým play off?

Rozdíl je obrovský. V Německu se hraje vše jen na jeden zápas. Začíná se v osmifinále a pokračuje až do finále. Vše na jeden zápas a vše se losuje tak, že se může stát, že všechny zápasy můžete odehrát venku. My jsme hráli čtvrtfinále i semifinále venku, jen finále jsme byli jako domácí, ale jak asi všichni vědí, to se hrálo v Drážďanech.

Říká se, že úroveň německé ligy je nižší než VARTA futsal liga. Souhlasíte?

Určitě souhlasím. V Německu se bude úroveň určitě zvedat, ale chce to čas. Většina mužstev je složená převážně z fotbalistů a futsalových tréninků mají málo. A hlavně kvalitních futsalových trenérů v Německu moc není.

V čem je naopak německá soutěž podle vás lepší? V čem by se česká měla poučit?

Zatím toho moc není. Snad jen v tom, že bych u nás zavedl, aby se finále hrálo jen na jeden zápas. Pro celkovou atmosféru a pro diváky je to daleko atraktivnější.

Jak to bude s vaší futsalovou kariérou dál? Zůstanete ještě další sezonu v Německu a zahrajete si UEFA Champions League?

Ano. Zůstávám v Německu a budu dále pokračovat jako hráč. Koho by nelákalo zahrát si Ligu mistrů. Samozřejmě záleží, jestli mi bude zdraví sloužit jako doposud. Člověk nikdy neví v mém věku.

Nelákalo by vás do budoucna i trenérské řemeslo?

Je pravda, že poslední dobou nad tím hodně přemýšlím. A až přestanu hrát, chtěl bych se trenéřině věnovat. Nejraději zde v Německu, ale nevylučuji ani návrat domů.

Sledoval jste závěr české ligy? Co jste říkal na play off a jeho konečný výsledek? Překvapilo vás něco?

Sledoval poctivě. Osobně jsem byl na utkáních Svarog – Plzeň a Litoměřice – Chrudim. Musím říct, že mě překvapila série Plzeň – Svarog, samozřejmě příjemně. Myslím si, že z této série nepostoupil lepší, ale šťastnější tým. Oba dva soupeři předváděli pěkný futsal. Myslím si, že titul je opět ve správných rukou. Čekal jsem, že Litoměřice by možná mohly Chrudim i vyřadit, ale opět se ukázala velká kolektivní síla Chrudimi, a hlavně nejlepší hráč play off Lukáš Rešetár. I pak ve finále se ukázal jako správný kapitán a lídr. Klobouk dolů před ním, jaké výkony předváděl.

Na koho byste si rád po zisku titulu vzpomněl?

Chtěl bych poděkovat všem spoluhráčům, trenérům a funkcionářům, kteří mě provázejí mojí kariérou. Bez nich bych tohoto úspěchu nikdy nedokázal. A samozřejmě mojí rodině. Doufám, že ještě nějaký úspěch přidám.

Další aktuality

Jak spolu hráli semifinalisté v základní části?
Jak spolu hráli semifinalisté v základní části? 16.04.2024

Chrudim v semifinále vyzve Helas Brno, který dvakrát v základní části porazila. V obou utkáních rozhodla už v prvních poločasech, po kterých vedla shodně 4:0. Plzeň nemá na duel se Slavií v Praze příliš příjemné vzpomínky. Podívejte se, jak dopadly zápasy semifinálových soupeřů v zákadní části.

Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim!
Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim! 02.04.2024

Hattrick Dominika Baloga a především zkušený, efektivní výkon dovedly Helas Brno po devatenácti letech do semifinále play off. V rozhodujícím pátém duelu přehráli svěřenci Tomáše Galii Inter Kadaň jednoznačně 7:3, získali rozhodující třetí bod a v semifinále vyzvou Chrudim.

Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí?
Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí? 02.04.2024

Ve středu večer se rozhodne o posledním semifinalistovi. Série mezi Helasem a Kadaní dospěla až do pátého zápasu. Co zaznělo z kabin?