Alice, čeká vás premiéra v 1. Futsal lize v pozici hlavní rozhodčí. Jste nervózní?

Ano, trochu nervózní jsem, ale každopádně se na premiéru jako jedna ze dvou hlavních rozhodčích těším.

Častokrát jste byla v pozici třetí rozhodčí. Co vás tahle funkce pro řízení 1. Futsal ligy naučila?

Během doby, kdy jsem působila jako třetí rozhodčí, jsem měla možnost navnímat rychlost utkání v nejvyšší soutěži a viděla jsem styl posuzování hry od dalších českých rozhodčích, jako například Ondřeje Černého, Filipa Nešněry a dalších. Z těchto všech zápasů si odnáším zkušenosti, které mám v plánu v premiéře i v dalších zápasech využít.

Jako první žena jste byla za futsal zařazena na listinu FIFA. Jak moc vás to potěšilo a překvapilo?

Rozhodně to pro mě hodně znamená. Všichni mí blízcí a přátelé už léta ví, že bylo mým velkým cílem stát se rozhodčí na mezinárodní úrovni. Tomuto úspěchu však předcházela řada náročných rozhodnutí. Před jedenácti lety jsem měla svůj první zápas jako fotbalová rozhodčí. Odpískala jsem několik stovek zápasů, než se mi podařilo dostat na FIFA Futsal listinu. Aby se mi to povedlo, musela jsem obětovat většinu svých volných víkendů, přestat hrát fotbal, vyrazit pracovně do USA a naučit se anglicky, ukončit kariéru fotbalové rozhodčí a naplno se věnovat futsalu. Našla jsem si také trenéry a vůli fyzicky se připravovat a prošla si řadou seminářů i těžkých zápasových situací. Stát se mezinárodní rozhodčí byl můj jasný cíl, ale velmi mile mě překvapilo, že jsem byla nominovaná už letos.

Jaké máte futsalové ambice, jaký zápas byste chtěla rozhodovat?

Letos bylo mým cílem pískat poprvé první ligu. Chci určitě dál sbírat zkušenosti. Na základě svých výkonů bych v budoucnu ráda dostala důvěru pískat finálové zápasy play off a na jiných důležitých utkáních v mezinárodní sféře.

Zpět k pátečnímu zápasu. Čekáte vyrovnaný duel? Sparta hraje o bronz, Liberec naposledy trápil Chrudim.

Z pozice rozhodčí se do předzápasových hodnocení týmů nepouštím. V pátek ale očekávám kvalitní zápas a nasazení na obou stranách.

Další aktuality

Vincenzo: Finále je prostě finále
Vincenzo: Finále je prostě finále 07.05.2024

Brazilec Vincenzo sehrál v semifinálové sérii Chrudimi proti Helasu jednu z klíčových rolí. Vstřelil hattrick, přidal další dvě branky, z nichž jedna přišl v závěrečném zápase v důležitý moment. Klub s dvacetiletým futsalistou přinesl předfinálový rozhovor.

Filip Klaban: Byla to neskutečná jízda vzhůru
Filip Klaban: Byla to neskutečná jízda vzhůru 02.05.2024

Kapitán slávistické mistrovské juniorky Filip Klaban proletěl přechodem do áčka tak, že si to sotva stačil uvědomit. Po zapojení do tréninku přišly i starty v základu semifinálové série proti Plzni a nakonec také branka do sítě mistrovského týmu.

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.