Jak jste byli v Helasu spokojeni se 6. místem po základní části? Měli jste dokonce zcela vyrovnanou bilanci. Je šesté místo pro současný Helas maximum?

Z celkového pohledu klubu na celou sezonu šesté místo asi bereme. Z osobního hlediska u mě převažuje mírné zklamání, neboť jsme mohli být první mužstvo, které by po dlouhé době "rozbilo" očekávanou pětici tabulkového postavení po základní části. Mírný optimismus, který přiživoval naše naděje na lepší tabulkové postavení, utnulo několik neočekávaných zásahů, se kterými jsme se nedokázali v našich podmínkách během sezóny vypořádat, a proto si musíme zcela otevřeně říci, že na lepší postavení jsme v letošní sezoně asi neměli.

Výsledky jsou jen jedním hlediskem úspěchu, jak se díváte na předváděnou hru a zapojení mladých hráčů?

Kvalita mužstev, která jsou na stejné ekonomické úrovni jako Helas, je hodně ovlivňována počtem tréninků a zdravotním stavem kádru, proto je pro mě velmi těžké zhodnotit úroveň naší hry během celé sezóny. Pokud se zaměřím na výjimečné pasáže sezóny, ve kterých jsme měli možnost plnohodnotně trénovat s kádrem, kterému se vyhýbala vleklá zranění, pak naše herní kvalita dosahovala úrovně, se kterou jsem se byl schopen ztotožnit. Bohužel těchto pasáží v průběhu celé sezóny mnoho nebylo, a proto vnitřně bojuji se smíšenými pocity. Z pohledu zapojení mladých hráčů musím bohužel konstatovat, že jsme nenavázali na předchozí úspěšné roky, kdy se nám poměrně dobře dařilo naše mladíky do ligového kádru zapojit a postupně připravit na dospělý ligový futsal. Aktuální situace v mládežnickém futsale mě hodně znepokojuje a považuji za velmi důležité se na vznikající velký problém intenzivně zaměřit. To se netýká pouze našeho klubu, ale je nutné provést zásadní změny, které musí být opakovatelné, a systémově se musíme zaměřit na rozšíření hráčské základny, aby přestala být mládežnická mužstva pro mnoho klubů nutným zlem.

Nečekali jste v play-off, že alespoň jednou Teplice porazíte?

Očekávání jsou jedna věc, realita je mnohdy odlišná od plánovaných představ a očekávání. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsme nepomýšleli na domácí vítězství ve vzájemné sérii s Teplicemi, ale bohužel jsme v naší hře na domácí palubovce udělali hned několik triviálních chyb, které si prostě nemůžete v takovýchto utkáních, kde rozhoduje každá maličkost, dovolit.

Jak jste celé čtvrtfinále vnímal?

Jako souboj Davida s Goliášem, který neměl stejný biblický konec. V naší sérii zcela zasloužené a očekávaně postoupily Teplice, ale jsem rád, že to od nás nedostali zadarmo a donutili jsme je v určitých momentech jednotlivých utkání jít do maximálního nasazení, kterému jsme dokázali v rámci našich možností vzdorovat. I když to někteří naši hráči neslyší rádi, osobně jsem rád za tato utkání, pokud se chceme všichni posouvat, je nutné se každý týden měřit s těmi nejlepšími. V těchto zápasech se naplno projeví naše nedostatky a chyby, bez kterých se prostě nemůžete zlepšovat.

Co v další sezoně, na čem budete chtít stavět?

Cílem pro další sezónu musí být vhodné doplnění a ustálení základního kádru, který bude mít vytvořené podmínky pro pravidelný tréninkový cyklus. Jsme si vědomi, že tento zásadní převrat v našem klubu je jedinou akceptovatelnou změnou, která nám do budoucna jednoznačně pomůže. Výkonnostní nůžky "první pětky" jsou v naší lize hodně rozevřené. Pokud se jim chceme o kousek přiblížit, je nevyhnutelné navýšit počty tréninků a zkvalitnit celkový tréninkový proces.

Je pro Helas opravdu stále top 5 nedostižná, nebo jste se ji trochu přiblížili?

Bohužel si musím při této odpovědi sundat "růžové brýle" a musím odpovědět, že umístění v TOP 5 je za současných podmínek pro náš klub spíše zbožné přání. Aktuálně nejsme schopni tato mužstva pravidelně porážet, ale cítíme, že systematickými krůčky na naší dlouhé cestě se přibližujeme. Do budoucna budeme chtít na tyto mužstva vytvářet tlak, který je bude sportovně motivovat k nejlepšímu výkonu ve vzájemných kláních.

Jak tipujete závěr ligy, kdo podle vás získá titul?

Můj osobní tip na celkové vítězství je Chrudim, za poslední rok u nich vidím obrovský progres a především změnu myšlení. Mým tipem bych nerad dehonestoval výkony a kvalitu ostatních tří mužstev, ale ve finální fázi v boji o titul se mužstva již moc nemají čím překvapit, a proto rozhodují vypilované detaily a správně nastavené hlavy.

Další aktuality

Denis Jiří Kočovský: Nejvíc mi fandí děda v Březnici
Denis Jiří Kočovský: Nejvíc mi fandí děda v Březnici 08.05.2024

Premiéra v základní sestavě A-týmu přišla pro slávistického juniorského mistra Denise Jiřího Kočovského ve třetím semifinále proti mistrovské Plzni. Na nervozitu neměl mladý futsalista příliš času, odvedl spolehlivý výkon a završil tak úspěšnou sezonu, před kterou do Edenu přišel ze Sparty.

Vincenzo: Finále je prostě finále
Vincenzo: Finále je prostě finále 07.05.2024

Brazilec Vincenzo sehrál v semifinálové sérii Chrudimi proti Helasu jednu z klíčových rolí. Vstřelil hattrick, přidal další dvě branky, z nichž jedna přišl v závěrečném zápase v důležitý moment. Klub s dvacetiletým futsalistou přinesl předfinálový rozhovor.

Filip Klaban: Byla to neskutečná jízda vzhůru
Filip Klaban: Byla to neskutečná jízda vzhůru 02.05.2024

Kapitán slávistické mistrovské juniorky Filip Klaban proletěl přechodem do áčka tak, že si to sotva stačil uvědomit. Po zapojení do tréninku přišly i starty v základu semifinálové série proti Plzni a nakonec také branka do sítě mistrovského týmu.