Pouze 12 minut v plné sestavě

Na úvod rozhovoru se ještě vraťme k finálové sérii. Co byly tedy hlavní faktory, které nakonec rozhodly ve prospěch chrudimského týmu?

Je těžké hledat důvody našeho vítězství. Ve skutečnosti se vším respektem ke Slavii si myslím, že jsme byli po všech stránkách lépe připraveni. Připravovali jsme se velmi pečlivě během celé základní části a také play-off, ve kterém našem výkony vygradovaly. Slavia předváděla ve finále skvělé výkony, za což jí chci pogratulovat. Doufali jsme, že si udržíme přehled a jistotu, se kterou jsme po celou sezónu hráli, ale naše obranná síla v prvním a druhém finále ztroskotala, ztratili jsme důvěru, protože jsme byli zvyklí, že jsme během roku nedostali tolik branek. Ani ve druhém zápase finálové série se nám vůbec nevedlo, nakonec jsme ale pochopili, že musíme hrát ze zabezpečené obrany, díky které si bude soupeř vytvářet příležitosti jen těžce. Strategii jsme splnili perfektně a titul jsme potvrdili v krásném, posledním zápase. Situaci ve finále nám znesnadnil také fakt, že jsme pouze 12 minut hráli v plné sestavě.

Můžeme tvrdit, že vás Slavia v prvních dvou zápasech něčím zaskočila?

Slavia nás ničím nepřekvapila, věděli jsme, že to bude silný soupeř. Od posledního zápasu v základní části se zlepšovali, speciálně co se týče fyzické stránky. Postupem času získali důvěru a byli velmi sebevědomí. Ve čtvrtfinále odehráli skvělé zápasy proti Plzni, nejvíce je ale nabudil první zápas proti Benagu. Po něm si věřili, že mohou hrát proti jakémukoliv týmu. Jejich trenér odvedl skvělou v práci.

Finálová série byla po hodně směrech velmi emotivní. Jak jste dané momenty zvládal Vy?

Měli jsme problém v prvních dvou zápasech, vinou řady špatných rozhodnutí rozhodčích a konfliktů mezi hráči. Za prohru ve druhém duelu jsem převzal zodpovědnost. Hráčům jsem sdělil, že všem věřím, že věřím ve vítězství, ale že musíme hrát jinak. Navíc ve třetím a čtvrtém zápase pískali rozhodčí dobře. Jsem velmi rád, že se za nás postavilo vedení klubu, které se postavilo proti výrokům rozhodčích a podporovalo nás. Klid mi dodávala i rodina. Hlavní je, že jsme dosáhli obhajoby titulu.

Pojďme se celkově ohlédnout za letošní sezonou. Přišel jste do České republiky v srpnu, bylo 10 měsíců tady shodných s vašimi původními představami?

Rozhodně ne. To, co se před sezónou plánuje, se vždy rychle změní. Tým je jako osoba, která se snaží přizpůsobit daným událostem. Před příchodem do České republiky jsem mluvil s Cacauem, který mi dal velmi užitečné informace. Viděl jsem navíc nějaké zápasy, po kterých jsem si stanovil plán. Chtěl jsem bránit zónově, ale nakonec jsem usoudil, že je lepší natrénovat více než jednu variantu bránění. Trenér by měl znát své hráče a tomu přizpůsobit strategii. Neexistuje však způsob jak bránit nebo útočit, který můžete pasovat na jakýkoliv tým. Co může být nejlepší pro jedno, mužstvo, pro druhé nikoliv.

Úroveň českých hráčů neustále roste

 Co se týče hráčského kádru, jak jste byl spokojen s výkony trojice brankářů?

Celkově naši brankáři odvedli dobrou práci. Nemůžeme zapomínat na to, že jsme měli nejlepší obranu v lize a druhou nejlepší v UEFA Futsal Cupu. Samozřejmě to záleží na celém týmu, ale brankáři jsou jeho důležitou součástí. S gólmany jsme během sezóny problémy neměli. V prvních dvou finálových zápasech byl výkon pod úrovní toho, co bych si představil, stejně tak zbytek týmu, ale v posledních dvou duelech působili již velmi jistým dojmem.

Před sezónou se hodně mluvilo o Davidu a Pavlovi Drozdových, zda zvládnou přechod do mistrovského týmu. Co jejich vývoj během sezóny?

Bratři Drozdovi v této sezóně velmi vyrostli, hlavně takticky. Jsou mladí a stále potřebují čas se zlepšovat. Věřím, že v následující sezóně se posunou na další stupeň a týmu pomohou ještě více. Stejně jako ostatní členové našeho mužstva. Český futsal by se ale neměl upínat pouze na tyto dva hráče, kteří jsou mladí a stále nemají potřebné zkušenosti, jako starší hráči. Nemůžete přece přeskakovat jednotlivé kroky. Musí pochopit, že futsal je kolektivní sport. Český futsal musí produkovat více hráčů, kteří budou hrát v týmech důležitou roli. V porovnání s ostatními ligami, úroveň českých hráčů roste a stávají se stále silnějšími a silnějšími.

A co ostatní hráči? Koho byste vypíchl jako tahouna mužstva v play-off?

Mnoho hráčů se během play-off hodně zlepšilo, všichni přispěli k zisku mistrovského titulu. Každý má svoji roli a je pro nás důležitý. Max s Rešetárem se starali o útočné záležitosti, Felipe s Koudelkou řídili obranu a Matěj Slováček je zřejmě nejkomplexnější hráč na hřišti. Další hráči během ročníku rostli a velmi nám pomohli. Klíčem pro naše vítězství byla kolektivní hra!

Krátce po zisku titulu vyšlo najevo, že budete u týmu pokračovat i další dvě sezóny. Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí?

Již po skončení UEFA Futsal Cupu klub projevil zájem o mé služby i v dalších sezónách. Proběhlo mnoho jednání, představil jsem jim své myšlenky, kam by měly kroky profesionálního futsalového klubu dále směřovat. Klub má touhu se dále rozvíjet a to bylo pro mě nesmírně důležité. V následujících sezónách budeme pracovat zejména na rehabilitaci, fitness a tréninku mladých hráčů ve spojení s těmi zahraničními. Velký důraz udávám na rozvoj a zapracování našich juniorů do týmu. Dále byla důležitým faktorem spokojenost s hráči, máme skvělé prostředí k výkonu práce, každý se chce zlepšovat. Tréninky jsou většinou pro hráče náročnější než samotné zápasy. Dalším aspektem byla osobní stránka. Ihned od svého příjezdu jsem si užíval město, zemi a hlavně lidi okolo. Rychle jsem se adaptoval a snažil se vše poznat. Po dohodě se ženou jsme se rozhodli, že zde naši práci budeme vykonávat dlouhodobě

K úspěchu se musíte připravit lépe než předtím

Jaké máte s týmem do následujících ročníků plány?

Musíme pokračovat v naší metodologii práce a rozvíjet se ve všech aspektem. V následující sezóně již tým začne ve výchozím bodě, kde skončil a může se dále vyvíjet. Je důležité si uvědomit, že ve sportu na vrcholové úrovni si nemůžete nikdy odpočinout. Každé období je nový začátek. Cyklus začne znovu a k úspěchu musíte mít touhu se připravit lépe než předtím. Mám nějaké plány, ale všechno závisí na naší každodenní práci a věnování se tréninku.

Máte už představu, jakým způsobem byste chtěl doplnit či obměnit kádr?

Mám nějaké nápady, ale vše samozřejmě bude záviset na dohodě s klubem a vyladění plánu pro následující sezóny. Letos jsem se snažil najít sportovce, kteří mohou plnit funkce, jenž nám v týmu chyběli. Mám na mysli pivota či angažování Vítězslava Hrubého. Oni zvýšili naše možnosti při rozvíjení našich útoků. Nyní potřebujeme hráče s kvalitním zakončením, sledujeme trh a budeme hledat nejideálnější možnosti.

Zároveň došlo ke změně formátu UEFA Futsal Cupu. Jak se vám tyto změny v nejprestižnější soutěži v Evropě zamlouvají?

Upřímně soutěž se stane více atraktivní pro širokou veřejnost. Stupeň obtížnosti se zvýší, bohužel to ale může narušit rozvoj futsalu v zemích s menší tradicí. Věřím, že by mohly být přidány nové fáze, čímž by se menší týmy držely v kontaktu s konkurencí po delší časový úsek.  Budeme čekat, co přinese příští rok a až poté budeme moci lépe vyhodnotit změny.

Další aktuality

Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem
Zdeněk Sláma: Do druhého zápasu musíme s větším drajvem 25.04.2024

Trenér Slavie Zdeněk Sláma byl po prvním semifinále zklamaný ze způsobu, jakým jeho svěřenci inkasovali branky. Potěšila ho power play a výkony mladých juniorů, z nichž hned tři naskočili do základní sestavy. Od druhého utkání očekává sebevědomější výkon.

Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série
Everton: V Brně očekávám nejtěžší zápas série 24.04.2024

Vstup do semifinále play off se futsalistům FK Chrudim vydařil. V pondělí večer porazili na domácí palubovce houževnatě bojující Helas Brno 6:0 a v sérii na tři vítězství se ujali vedení. Jedním z tahounů týmu byl 37letý brazilský obránce Everton, pilíř východočeské obrany a autor dvou asistencí.

Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále
Filip Havrda bude hrát s maskou i v semifinále 19.04.2024

Filipa Havrdu nebylo ve čtvrtfinále play-off možné přehlédnout. Nastupoval totiž s obličejovou maskou, kterou si musel před prvním zápasem rychle pořídit. Slavii pomohl k postupu přes Chomutov dvěma důležitými góly.