Sparta vstoupila do zápasu nejlépe, jak mohla. Hned ve 2. minutě se dostal ke střele Angellot a poslal Spartu do vedení. O minutu později vybojoval na útočné polovině míč David Cupák a prostřelil Žežulku podruhé. Slavia odpověděla v 10. minutě, kdy Graciano rozehrál roh, na který si naběhl Turek, který ranou z první snížil na 1:2. O třináct sekund později byl ale rozdíl ve skóre znovu dvoubrankový, když nástřel Cupáka z trestného kopu usměrnil za záda slávistického brankáře Angellot.

V 16. minutě to ale byli znovu slávisté, kdo se radoval z gólu, když znovu udeřili po rohovém kopu, tentokrát zásluhou Graciana. I na tento gól však sparťané dokázali bleskově zareagovat, když byl Diego před brankou hostí důraznější než obránci a nadvakrát dostal míč do sítě. V 19. minutě se podařilo Brychtovi přihrát od postranní čáry mezi dvěma sparťany na Krstevskiho, který snížil na poločasových 3:4 z pohledu Slavie.

Hosté z Edenu se dočkali ve 24. minutě dokonce vyrovnání, když se z levé strany brankoviště gólově prosadil Brychta. Jak už ale bylo v zápase zvykem, Sparta znovu bleskově odpověděla a vzala si zpět vedení, když dalekonosnou střelu Amadea vyrazil Žežulka jen k Anegellotovi, který míč do branky ještě nedostal, ale Pimpolhovi už se to povedlo, a jak se později ukázalo, šlo o trefu vítěznou. Definitivní rozhodnutí přinesla 39. minuty, kdy Pimpolho zachytil míč při power play Slavie a přes polovinu hřiště jej poslal do odkryté branky – 6:4.

„Věděli jsme, co Slavia bude hrát. Bohužel jsme ale při jejich dvou rozích nebyli včas u útočícího hráče. Nedodrželi jsme to, co jsme měli a nechali jsme Slavii hodně prostoru,“ reagoval na obdržené branky po rohových kopech trenér Sparty Beni Simitči.

Toho zarazilo množství neproměněných šancí Sparty. „Slavia nás nijak nepřekvapila. Co mě spíše překvapilo bylo to, jak jsme neproměňovali své šance. Mohli jsme podle mě dát deset gólů. V prvním poločase jsme vedli dva-nula a místo toho, abychom proměnili další tři tutovky, tak jsme si zápas zkomplikoval tím, že jsme Slavii nechali dát gól. Totéž se opakovalo ze začátku druhé půle, kdy jsme vedli čtyři-tři. Místo toho, abychom zvýšili ze svých šancí vedení, tak jsme nechali Slavii vyrovnat. Zbytečně jsme se kvůli tomu pak nervovali,“ konstatoval sparťanský kouč a dodal: „Získali jsme ale první vítězství, a to je důležité. V neděli se nám bude hrát určitě lépe. Slavia bude muset hrát tak, aby vyhrála a jsem zvědavý, jak k tomu přistoupí, když bude muset hrát na vítězství. Do zápasu půjdeme s pokorou, respektem a úctou k soupeři, ale zároveň s tím, že chceme udělat druhý bod.“

Sparťan Diego uznal, že derby bylo náročné: „Bylo to těžké utkání. Přeci jen, je to derby, největší zápas v České republice. Do zápasu jsme museli dát hodně síly a energie, ale zvládli jsme to, zvítězili jsme a nyní se musíme připravit na nedělní utkání, ve kterém budeme chtít udělat druh krok k postupu do semifinále.“

Brankář Slavie Jan Žežulka hledal po zápase těžko slova, kterými by porážku o dvě branky zhodnotil. „Určitě nás hodně mrzí neproměněné šance. Cristiano chytal ve sparťanské brance výborně, zatímco my jsme dostaly některé nešťastné góly, nemyslím tím náhodné. Nehráli jsme podle mě špatně, ale bohužel jsme to nezvládli,“ hlesl Jan Žežulka. Jeho spoluhráči hrozili nejvíce po rohových kopech. „Standardky jsme před čtvrtfinále hodně nacvičovali a je dobře, že nám to takto vyšlo,“ uzavřel.

AC Sparta Praha – SK Slavia Praha 6:4 (4:3)
Branky a nahrávky: 2. Angellot (Diego), 3. Cupák, 10. Angellot (Cupák), 16. Diego (Angellot), 26. Pimpolho (Angellot), 39. Pimpolho – 10. Turek (Graciano), 16. Graciano (Novotný), 19. Krstevski (Brychta), 24. Brychta (Turek).
Zvolte HRÁČE UTKÁNÍ

Další aktuality

Jak spolu hráli semifinalisté v základní části?
Jak spolu hráli semifinalisté v základní části? 16.04.2024

Chrudim v semifinále vyzve Helas Brno, který dvakrát v základní části porazila. V obou utkáních rozhodla už v prvních poločasech, po kterých vedla shodně 4:0. Plzeň nemá na duel se Slavií v Praze příliš příjemné vzpomínky. Podívejte se, jak dopadly zápasy semifinálových soupeřů v zákadní části.

Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim!
Helas je po devatenácti letech v semifinále, čeká ho Chrudim! 02.04.2024

Hattrick Dominika Baloga a především zkušený, efektivní výkon dovedly Helas Brno po devatenácti letech do semifinále play off. V rozhodujícím pátém duelu přehráli svěřenci Tomáše Galii Inter Kadaň jednoznačně 7:3, získali rozhodující třetí bod a v semifinále vyzvou Chrudim.

Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí?
Z kabiny: Helas a Kadaň jdou do pátého zápasu. Kdo postoupí? 02.04.2024

Ve středu večer se rozhodne o posledním semifinalistovi. Série mezi Helasem a Kadaní dospěla až do pátého zápasu. Co zaznělo z kabin?