Romane, Chrudim se v těžké konkurenci udržela v žebříčku UEFA na skvělém sedmém místě. Jak velký úspěch podobné umístění znamená?

Je to neuvěřitelné. Myslím si, že v konkurenci dvou týmů ze Španělska, Ruska a ostatních kvalitních lig nikdo neočekával, že budeme podobně vysoko. A těžko to nyní někdo docení, kromě nás, kteří víme, co to je zač. Je to parádní a upřímně jsem toho názoru, že je to pro český futsal celkově historické umístění.

Ty jsi hrál dlouhou dobu v Rusku a právě za dvěma ruskými kluby Chrudim v žebříčku je. Doceníš to o to více, když z vlastních zkušeností víš, jaký je rozdíl mezi českým a ruským futsalem?

Určitě, i pro mě je to speciální. Hrozně si toho cením, protože jsme dosáhli úspěchu, jenž je v dnešní době zatím nedocenitelný. 

UEFA Futsal Cup se od letošní sezóny rozšířil o čtyři týmy z druhých míst nejlepších evropských lig. Je to podle tebe krok dopředu?

Posun dopředu to určitě je. Stoprocentně to vyhovuje španělským a ruským týmům, které jsou každoročně suverénní a budou si to proti sobě moci naostro rozdat. Trochu horší je to pro týmy, jako jsme my, je znovu výrazně těžší se dostat už jen do elitní fáze. Každopádně je to zkvalitnění celé soutěže a to je jedině dobře. Jediná věc, co by na to měla navázat a co, na rozdíl od velkého fotbalu, zatím chybí, je také peněžní ohodnocení za každý získaný bod.

I přes kvalitní umístění Chrudimi los přiřkl poměrně těžkou skupinu. Jak se těšíš na souboj s Barcelonou?

Neskutečně se těším. A ještě více, když jsem slyšel, kteří skvělí futsalisté do Barcelony před sezónou přestoupili. Zápas s Barcelonou pro mě znamená mnohem více než utkání třeba s Interem Movistar a jeho Ricardinhem, pro mě osobně je to speciálnější. Navíc zřejmě všichni koukali na finále španělské ligy, což byly parádní zápasy. A to nyní oba celky ještě výrazně posílily. 

Co očekávat od dalších soupeřů? Györ dobře znáte, naopak Luparense bude pro vás velkou neznámou..

I Györ bude v letošní sezóně poměrně neznámým soupeřem. Odešla zhruba pětice hráčů, a s nimi i Seidler s Drahovským, zřejmě k nim přestoupí několik Brazilců, takže nás nebude čekat nic jednoduchého. S Luparense jsem se ještě nikdy nepotkal a v současné době nemám představu, co nás může potkat.

Jak vidíš šance ERA-PACKu na postup do elitní fáze UEFA Futsal Cupu?

Šance je vždycky. Bude to o dvou zápasech proti Italům a Maďarům, se kterými si to musíme na férovku rozdat a něco uhrát. Nejedeme tam, abychom nepostoupili. Není žádné, že nechceme nebo nemůžeme, my prostě postoupit musíme!

Další aktuality

Vondráček chce Slavii pomáhat i góly
Vondráček chce Slavii pomáhat i góly 28.02.2024

Kromě čistého konta pomohl brankář Adam Vondráček Slavii ke třem bodům proti Liberci také naprosto přesnou střelou přes celé hřiště do odkryté branky. "Sedlo mi to luxusně," říká v rozhovoru, ve kterém také prozradil, proč mu tak dlouho trvalo obléct si svlečený dres.

Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost
Dominik Balog: Z herního vytížení v Helasu mám radost 15.02.2024

Za čtyři zápasy v Helasu stihl Dominik Balog vstřelit tři branky a připsat si jednu asistenci. Co vlastně dvaadvacetiletého futsalistu do Brna z Chrudimi přivedlo? A co všechno si kromě svého herního vytížení pochvaluje?

Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii
Martin Brychta vzpomíná na deset let ve Slavii 31.01.2024

Jeden z nejzkušenějších slávistů Martin Brychta působí v letošní sezoně také v roli vedoucího mužstva. Kromě své vlastní přípravy na zápas tak dohlíží na různé předzápasové povinnosti. I přes tři vážná zranění kolene dotáhl počet svých startů v 1. Futsal lize na 200 a stále si připisuje další. Při této příležitosti jsme ho požádali o vzpomínkový rozhovor.