V sobotu 10. června proběhlo ligové Grémium, kterého se zúčastnil plný počet ligových klubů. Jak hodnotíte průběh jednání a došlo na nějaké překvapivé body?
Grémium proběhlo poměrně standardním způsobem, bývá většinou informativního charakteru. Některé důležité otázky týkající se především financování, nebylo možné zodpovědět, s ohledem na nejasnou situaci na fotbalové asociaci. Včetně toho, zda bude možné působení nově zvoleného sekretariátu.

Tuto otázku považujete, předpokládáme, za velmi důležitou…
Tuto otázku považuji za velmi důležitou nejen já. Futsal nutně potřebuje odborné a profesionální řízení, kterého se mu v současnosti nedostává. A nyní po odchodu ligového sekretáře Michala Chyby může být situace ještě daleko horší, pokud nebude umožněno pracovat, ve výběrovém řízení zvolenému, novému generálnímu manažerovi. Kritika se snesla na sbor delegátů, kteří svoji funkci až na pár výjimek nevykonávají dle mínění zástupců ligových klubů dobře.

A pozitivní body?
Za velmi pozitivní považuji informaci o spolupráci s TV COM a možnosti, že všechna utkání bude možné sledovat prostřednictvím streamů, nebo pokračování spolupráce se Selectem.

Liga zatím nemá partnera, jak se s tím soutěž vyrovná? Máte nějaké náznaky, že by se ho ještě podařilo sehnat?
Absenci generálního partnera považuji za obrovský problém a svým způsobem za velkou ostudu českého futsalu. Je to vizitka nejen vedení, ale nás všech ligových klubů. Věřím, že se tato skutečnost ještě do začátku ligového ročníku změní, a futsalová liga nebude bez generálního partnera. Futsal jistě přežije i bez něj, ale je nutné na partnerech vůbec, začít intenzivně pracovat. Náš sport má v tomto směru nedostatečně využitý potenciál. Kroky, které jsou činěny, nám spíš partnery odhánějí. Ovšem dle posledních informací od předsedy Oty Mesteka je podpis dohody blízko - a to je velmi dobrá zpráva, díky za ni.

Soutěž startuje už 1. září. Co čekáte od dalšího ligového ročníku? Budě stejně vyrovnaný, jako ten skončený?
Ano. Kvalita většiny ligových týmů jde nahoru a já očekávám, že tabulka bude opět velmi vyrovnaná, a diváci uvidí mnoho zajímavých, dramatických a futsalově kvalitních zápasů, jak v horních tak dolních patrech tabulky. Kluby budují nejen kvalitní hráčské kádry, ale pracují i na zázemí, realizačních týmech, zkvalitňuje se klubové PR, a to vše ligu posouvá kupředu. Kluby jsou nosné pilíře vrcholového futsalu, které přinášejí do našeho sportu na jeho poměry obrovské finanční prostředky a je nutné v nejbližší budoucnosti zvážit, zda by s ohledem na tuto skutečnost neměly mít daleko větší možnosti, jak ovlivňovat chod, systém, směr a způsob fungování futsalového hnutí.

Narážíte na možné osamostatnění řízení ligové soutěže po vzoru fotbalové ligy?
Nenarážím na nic. Problematiku musíme důkladně probrat v okruhu všech ligových prezidentů. Zda přišel čas posunout myšlenku AFULK (Asociace futsalových ligových klubů - pozn. red.) zase o kus dál, či budeme volit jinou variantu systémových mechanismů, bude předmětem našich jednání.

Další aktuality

Tomáš Chráscina: Musel jsem zastavit auto a uvědomit si, co se stalo
Tomáš Chráscina: Musel jsem zastavit auto a uvědomit si, co se stalo 05.04.2024

V nominaci reprezentačního trenéra Marka Kopeckého se objevila některá velice zajímavá a nečekaná jména. Jedním z nich je Tomáš Chráscina, který si v pětadvaceti letech po povedené sezoně Žabinských Vlků oblékne poprvé dres nároďáku.

Martin Brychta: Jsem na tým obrovsky pyšný
Martin Brychta: Jsem na tým obrovsky pyšný 02.04.2024

Třiatřicetiletý Martin Brychta se na začátku sezony stal vedoucím mužstva a do hry naskakoval sporadicky jen jako poslední hráč. Jak to ale ve sportu chodí, vše bylo jinak a nakonec dovedl Slavii s kapitánskou páskou na rukávu do semifinále a navíc jako jediný z aktérů vstřelil v každém zápase gól.

Vondráček chce Slavii pomáhat i góly
Vondráček chce Slavii pomáhat i góly 28.02.2024

Kromě čistého konta pomohl brankář Adam Vondráček Slavii ke třem bodům proti Liberci také naprosto přesnou střelou přes celé hřiště do odkryté branky. "Sedlo mi to luxusně," říká v rozhovoru, ve kterém také prozradil, proč mu tak dlouho trvalo obléct si svlečený dres.