Beni, jak vznikl váš přesun z Benaga do Sparty?
Zájem ze strany Sparty, speciálně pak ze strany pana Větrovského a pana Horváta byl dlouhodobý. V posledních dvou sezonách jsme se spolu bavili o tom, že Sparta nemá dobré výsledky a oni věděli, že Sparta je po Benagu jediný tým, který bych v Čechách trénoval. Od doby, co jsme s rodinou v České republice, tak jsem sparťan. To se projevovalo i v Benagu, kterým prošla řada hvězd Sparty. Dokonce dokud nebyla futsalová Sparta v lize, tak jsem měl na fotbalovou Spartu permanentku a chodil na její zápasy. V tomto jsem měl tedy jasno, ale nemohl jsem se rozhodnout pro přesun do Sparty dříve, protože jsme tu měli projekt s Benagem, který vrcholil v posledních dvou sezonách, ve kterých jsme dosáhli absolutní špičky. Chtěli jsme letos ligu vyhrát, ale bohužel se to nepodařilo. Nechci ale otevírat rány, které se ještě nyní zcelují. Letos po skončení ligy už jsem ale byl rozhodnutý, že budu nabídku Sparty akceptovat.

Co si od působení ve Spartě slibujete?
Mé angažování na post trenéra Sparty předurčuje to, čeho budeme chtít se Spartou dosáhnout. Mým úkolem nebude jenom trénovat, ale také udělat ze Sparty to, co by měla Sparta být. Tedy hrát na špici tabulky, a ne bojovat o šesté, sedmé místo. Cíle budeme mít určitě vysoké, protože já sám bych do toho nešel, kdyby cíle nebyly nejvyšší. Slibuji si od toho, že se celá Sparta „rozkope". Myslím to v dobrém slova smyslu. Pan Větrovský na to, že byl sám udělal se Spartou velké věci, ale nyní chceme ještě více začít komunikovat s vnějškem. Sparta musí začít používat více PR, marketing, a hlavně své velké jméno, které v českém sportu má. Nebude to tedy jen o sportovním úspěchu, ale i o dalších pólech, ve kterých chceme být také úspěšní. Určitě chceme, aby měli k dispozici pravidelnou regeneraci – masáže, či rehabilitaci v plném rozsahu. I ve Spartě, stejně jako předtím v Benagu, budeme pokračovat ve spolupráci s ordinací lékaře Miloše Barny – BarnaMedical, a také hodláme využívat rehabilitační linku nedaleké vysočanské polikliniky. V plánu máme s prezidentem klubu a dalšími pracovníky, kteří budou postupně odtajňováni veřejnosti v dalších měsících, vytvořit takovou Spartu, na kterou se diváci budou chodit rádi dívat. A to se vším všudy, jak říkají Italové „Tutto completo".

Benago pro vás bylo rodinnou záležitostí. Prožíval jste odchod z Benaga emotivně?
Je to velmi citlivá věc. Myslím si, že pro dobro všeho, co je ve futsalu v Čechách, je tento krok pro mě i pro celou mou rodinu správným krokem. Neustále bude Benago ve mně, ale já jsem takový typ, že když se chopím něčeho nového, tak veškeré soustředění a koncentrace směřuje právě k té nové věci.

Neplánujete, že byste se Spartou odehrál nějaká utkání ve Zruči nad Sázavou?
Uvidíme, to je vše o dohodě. Nicméně v hlavě podobnou myšlenku mám, a to jako poděkování Zruči za roky, které jsem zde strávil s Benagem. Jeden zápas bychom ve Zruči odehrát mohli, to je určitě reálné, ale musí si sednout všechny faktory.

Máte v hlavě, jak bude vypadat kádr Sparty pro sezonu 2017/2018?
Hlavní kostru týmu už v hlavě mám. Dokonce bych řekl, že zhruba osmdesát procent mužstva, už je vyřešených. Jména si ale nechám jako překvapení pro diváky a futsalovou veřejnost. Každopádně většina lidí mě znát a ví, že si do týmu vybírám hráče, kteří mi sedí, chápou mojí filozofii, jsou mi vztahově blízcí a ctí tradici a kulturu klubu a nejsou v týmu jen kvůli penězům. Naznačit mohu určitě to, že kostru budou tvořit hráči Benaga, se kterými spolupracuji již několik let. Z kádru Sparty z minulé sezony bude na soupisce hráčů jen pár. Mužstvo bude určitě zajímavé, silné a jeho cílem bude hrát na prvních třech místech v lize.

Můžeme očekávat i příchod nějakých nových zahraničních hráčů?
Samozřejmě v kádru budou i zahraniční hráči, ale v tuto chvíli žádní noví cizinci zřejmě nepřijdou a nepřemýšlím o nich. Každopádně fanoušci Sparty si zaslouží v týmu velká a zajímavá jména. Uvidíme jak se vše bude vyvíjet. Třeba budeme později posilovat, ale nyní už to nebude jen na mě, ale rozhodovat o posilách bude více lidí. V tom to bude odlišné od toho, co bylo v Benagu. Já se tak budu moci mnohem více soustředit na svou roli trenéra.

Máte už poskládaný i realizační tým?
Ano, ten je vyřešený. Trenérem brankářů bude Jan Klíma, protože si myslím, že lepší trenér brankářů u nás není. Chci mít kolem sebe lidi, kteří věří mé práci a můžu jim nechat odkrytá záda a věřit jim. Kondičním trenérem bude Míla Maráček. Většinu hráčů zná a ty, které nezná, tak se s nimi seznámí velmi rychle, tak jak on to umí. Co se managementu týče, tak zatím jediné jméno, které můžeme zveřejnit je Ago Simitči, který bude sportovním ředitelem klubu.

Lákadlem pro fanoušky bude určitě to, že budete chtít hrát v horních patrech tabulky, ale je něco, na co byste je chtěl ještě pozvat, nalákat?
Ve vztahu k fanouškům budeme dělat maximum pro to, abychom nepřitahovali diváky jen futsalem, ale i dalšími faktory. Chceme například na zápasech uvádět legendy Sparty, a to tak, aby byly během utkání aktivní a například pozdravily diváky, a tak podobně. Dokonce se některé legendy objeví i v managementu klubu. Určitě budeme chtít jednat s fanoušky z první ruky. Také nám půjde o lepší prezentaci klubu. Chtěli bychom, aby byla futsalová Sparta prezentována i na zápasech Sparty fotbalové. To je ale práce managementu klubu, která nás nyní v nejbližší době čeká. Plány máme velké, ale určitě to bude chtít čas a trpělivost. Zkušenosti ale máme, víme jak na to, a to je podstatné.

Plánujete tedy nějak propojit futsalovou Spartu s fotbalovou?
Určitě ano. Takový plán tady je. Již dříve to tu bylo, ale jen v pár zápasech. Do podvědomí sparťanů se musí dostat, že nejen fotbalová, ale i futsalová Sparta patří do špičky. Musíme působit jako jedna rodina. Bude to chtít čas, zvyknout si na nový styl futsalové Sparty, ale věřím, že všechno je možné a proveditelné.

Jste vy osobně připravený na derby mezi Spartou a Slavií?
Na atmosféru derby zápasů a na to, jak se budou moji hráči při takovém zápase cítit na palubovce, se velmi těším. Od začátku mého působení v lize je pro mě prakticky každé utkání derby. Na Benago se vždycky každý soupeř maximálně nachystal a vydal ze sebe vše, protože chtěl skalp Benaga. I proto si myslím, že jsem na to připravený. Zkušeností mám dost a vím, co obnáší těžká utkání. Beru to pozitivně a těším se. Věřím, že obě derby budou v následující sezoně vyprodaná do posledního místečka. Očekávám, že i média budou mít o tento zápas větší zájem než doposud, protože nás nyní čeká velký krok pro Spartu a těším se na to. Takové zápasy jsou od toho, aby na ně lidé chodili fandit a vytvářeli skvělou atmosféru, která pozvedává hráčské výkony. A jak jsem již v úvodu zmínil, jsem velkým sparťanem, a i proto se na derby těším. Nicméně derby zápasy nerozhodují o titulu. Bude tam dalších dvacet zápasů v základním části a mým úkolem bude získat s týmem z dvaceti dvou kol co nejvíce bodů.

Kdo pro vás bude hlavním rivalem?
Myslím si, že příští sezona bude ještě vyrovnanější a týmy kvalitnější, než tomu bylo doposud. Dokládá to i fakt, že prakticky hned po skončení sezony došlo k několika přestupům například na adrese Sparta – Plzeň. Plzeň bude podle mě tedy velmi silná. Tradičně kvalitní tým bude mít Chrudim, která opět potvrdila, že když musí, tak se dokáže namotivovat a vyhrávat těžká utkání. Další těžký soupeř bude Slavia a podle mě také Litoměřice, které se dají určitě do kupy. Jsem také zvědavý, zda Teplice udělají nějaký kvalitní kádr. Když přičteme další týmy, tak příští sezona bude mnohem zajímavější.

Co vás osobně nyní čeká v nejbližších dnech?
Abych řekl pravdu, tak nyní mě čeká odpočinek. Potřebuji nabrat sílu, protože minulou sezonu jsem byl neustále u futsalu. Začalo to působením u Feniksu a skončilo semifinále se Slavií. Neměl jsem čas na sebe ani na rodinu a bylo to pro mě velmi náročné. Už máme většinu mužstva vyřešenou, halu a termíny také, takže nyní si chci hlavně odpočinout.

Kdy plánujete zahájení přípravy?
Jsem zastáncem toho, že hráči musí nabírat fyzičku za chodu. Nejsem zastáncem toho, abychom začínali přípravu už v červnu, protože potom hrozí, že hráči budou hodně unavení v průběhu sezony. U nás bude záležet na tom, kdy nám přiletí z dovolených cizinci, ale start přípravy plánujeme v srpnu. Nicméně nebude to nějaká tvrdá příprava, protože potřebujeme hráče hlavně zdravé. Samozřejmě budeme tlačit na pilu, ale v rámci možností. Dohodnuté už máme nějaké přáteláky, a to i s nějakými zahraničními týmy. Dokonce bychom mohli odcestovat na zahraniční soustředění, ale to je zatím v jednání. Určitě vyrazíme ale na soustředění tady v České republice. Chceme se připravit tak, abychom zvládli vstup do ligy podle plánu a postupně budeme přidávat a přidávat.

Máte nějaké plány i se sparťanskou mládeží?
Část projektu zahrnuje určitě i práci s mládeží. V nadcházející sezoně se chceme věnovat kategorii U17 a U19. Od dalšího ročníku už chceme každý rok přidávat jednu kategorii a dosáhnout toho, abychom měli od kategorie U10 mládežnickou základnu.

Další aktuality

Slavia schytala deset semifinálových gólů od Plzně
Slavia schytala deset semifinálových gólů od Plzně 23.04.2024

První semifinále série play off mezi Plzní a Slavií mělo v úterý jednoznačný průběh. Slávisté po prohrané první půli 1:6 mírnili výsledek ve druhé půli, i tak Interobal vyhrál vysoko 10:6.

Vincenzo Fantti nastřílel Helasu hattrick, Chrudim má první výhru
Vincenzo Fantti nastřílel Helasu hattrick, Chrudim má první výhru 22.04.2024

Chrudim potvrdila roli favorita a v prvním zápase semifinálové série porazila Helas 6:0. Tři branky obstaral Vincenzo Fannti, po jedné pak André, Max a Pavel Drozd. Druhý duel je na programu v pátek v Brně.

Začíná semifinále, favorité hrají doma. Co zaznělo z kabin?
Začíná semifinále, favorité hrají doma. Co zaznělo z kabin? 22.04.2024

V pondělí v Heřmanově Městci a v úterý v Plzni shodně od 19 hodin začnou semifinálové série, ve kterých se Helas a Slavia pokusí zaskočit domácí favority. Co zaznělo před úvodními duely z kabin?